Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Hands free

oko26

Rekomendowane odpowiedzi

Pytam bo u mnie też jedne drzwi "wariują" jak się zrobi zimniej

Właśnie wybrałem się na dwór (lub na pole jak kto woli :( ) gdzie jest około 0 stopni sprawdzić jak jest z tymi moimi drzwiami. Jakieś 2 tygodnie temu wymieniłem czujnik w tych drzwiach.Ponieważ jeździ samochodem żona nie miałęm okazji sprawdzić jak zachowują się gdy jest zimniej. Stwierdziłem, że jest zdecydowana poprawa, drzwi odblokowują się idealnie. Wcześniej jak włożyłem rękę gdy było zimno, trzeba było pociągnąć za klamkę i to nie zawsze pomagało. Słychać było jak drzwi się odblokowują (bynajmniej coś się porusza w środku drzwi), ale się nie otwierają (ale uwaga można je było otworzyć od wewnątrz). Teraz po wymianie nawet już gdy bardzo szybko włożę rękę (bez pociągania za klamkę) to drzwi się odblokowują i można je otworzyć. Ponieważ niedawno składałem klamkę w drzwiach też uważam, że nie można tam niczego zepsuć jeżeli się uważnie ją składa. Drzwi odblokowuje impuls podawany z czujnika. Natomiast drzwi otwiera pociągnięcie linki łączącej klamkę z zamkiem. Więc albo jest rozłączona linka (wtedy nie otwierały by się nawet za 10 razem) albo walnięty czujnik - ja stawiam na czujnik.

Edytowane przez mireczek01

czujnik tylko odryglowuje centralny zamek- blokadę zamków, za otwarcie drzwi mechanicznie odpowiada zespól klamki, linka i zamek mechanicznie, Trudność może sprawiać nawet zabrudzenie po bokach tego zatrzasku, który zahacza o metalowe ogniwo przy karoserii. warto to sprawdzić zeskrobać naklejony kurz i przemyć WD40. Przy niskich temperaturach zgromadzona w brudzie wilgoć potrafi puchnąć i blokuje zatrzask w jego prowadzeniu, przez co nie odskakuje jak powinien. Ja mam sceniola drugiego z 2007 roku i o dziwo już to czasami ciężko chodziło. Miałem jednak z tym doświadczenie ze sceniola starszego i czyszczę to i przesmarowuje profilaktycznie 2 razy do roku.

jeśli centralny jest elektrycznie odblokowany po pociągnięciu klamki (również w pozostałych drzwiach) a tylko jedne nie otwierają się mechanicznie to coś musi być źle poskładane albo przyblokowane w tych niedziałających drzwiach. Innej opcji tu nie widzę i nie ma to nic wspólnego z czujnikami od klamek.

Tylko gdyby był walniety czujnik, a konkretnie ten przycisk z tyłu który to po pociągnięciu klamki otwiera centralny, to niebyło by słychać po pociągnięciu za klamke otwierającego się zamka centralki, a tu słychać przy pierwszym pociągnieciu centralkę, a przy drugim drzwi nie chcą się otworzyć, tak jak by centralny zamek nie zwolnił zamka

Dodano: 31 paź 2012 - 08:42

Trudność może sprawiać nawet zabrudzenie po bokach tego zatrzasku, który zahacza o metalowe ogniwo przy karoserii. warto to sprawdzić zeskrobać naklejony kurz i przemyć WD40

A w którym miejscu to się znajduje? Czy to może jest to takie metalowe na dole drzwi, które to wchodzi w taką dziurę obudowaną plastikowym kurkiem?

Dodano: 31 paź 2012 - 08:48

Ale najdziwniejsze jest jeszcze to że gdy otworze przednie drzwi, wtedy te tylne otwierają się za pierwszym razem. Więc dlaczego cetralka w przednich drzwiach odblokowuje te zepsute bez problemu?

Edytowane przez oko26

Będę się powtarzał, ale mi też otwarcie innych drzwi otwierało także te zepsute. Z powodu dziwnego zachowania się drzwi uważam, że to wina elektroniki. Dziwne zachowania spowodowane uszkodzeniami mechanicznymi można jakość w racjonalny sposób wytłumaczyć, natomiast jak elektronika nie działa w 100% to wtedy dzieją się różne dziwne żeczy.

A w którym miejscu to się znajduje?

W każdych drzwiach na wysokości klamki:

zatrzask otwarty

post-2372-0-78677500-1351687021_thumb.jpg

w 1 pozycji zamknięcia

post-2372-0-58016000-1351687042_thumb.jpg

zamknięty

post-2372-0-68985700-1351687055_thumb.jpg

Przy otwartych drzwiach wciskach ten czarny zaczep palcem lub śrubokrętem i obserwujesz jego odskakiwanie po pociągnięciu za klamkę. Jak jest zabrudzony to odskakuje z trudem, a powinien błyskawicznie.

Dodano: 31 paź 2012 - 13:45

Z powodu dziwnego zachowania się drzwi uważam, że to wina elektroniki

Jeśli wyraźnie słychać, że zamek w tych drzwiach elektrycznie jest odblokowany to elektronika i elektryka jest sprawna.

Dalej już za otwarcie zamków klamkami odpowiada mechanika, Elektryczne odblokowanie i otwarcie zamka, to tylko w klapie bagażnika.

Dziś rozebrałem te drzwi na części pierwsze, cuda wyczyniałem, otóż przy wyjęciu wtyczki od tego sensora hands free i ponownym włożeniu drzwi się rozblokowały a przycisk w czujce, który to naciska ten mechanizm przestał nagle działać i raz działał a raz nie, wydaje mi się że to od wtyczki może nie łączyła dobrze, rozebrałem wtyczkę wyjołem z niej każdy kabelek osobno po doginałem blaszki, złożyłem niby działa. Połowicznie wróciło do normy. otóż sensor po włożeniu ręki nie działa(nie działał też przed naprawą) ale klamka reaguje na pociągnięci i za drugim pociągnięciu otwierają się drzwi. najgorsze jest to że nie wiem co zrobiłem że wróciło to do normy. Ale mam kolejnego zoonka :(.. Teraz jak podchodzę do auta od strony kierowcy Auto samo mi się otwiera, myślę że ten sensor chyba musi być zwarty, albo to inny powód. Dziwne jest jeszcze to że jak zajdę od pasażera sam się nie otwiera, co ciekawsze jak od pasażera powoli przejdę na stronę kierowcy też się nie otworzy, tylko jak podejdę bezpośrednio do od strony kierowcy to centralka same otwiera się jak tylko wykryję kartę. co to może być?

Dodano: 31 paź 2012 - 19:01

Jeszcze jedno pytanie z innej beczki(nie chce otwierać nowego tematu) Przy okazjo wymiany mikro styków w klamkach zauważyłem że klemy od akumulatora po około 15km jazdy ostro się zagrzały(dosyć ciepłe) czy to jest normalne, powiem szczerze że nigdy tego nie sprawdzałem, dodam jeszcze że jakiś miesiąc temu wymienilem akumulator na nowy Centra Futura 60ah, czy to coś z akumulatorem?

Dodano: 01 lis 2012 - 12:51

Klamka znowu fiksuje. Raz otwiera za drugim pociągnięciem, a raz za trzecim, raz podejdę do drzwi i się otworzą same, kolejny raz pociągam za klamkę. Jednym słowem stwierdzam że ten system Hands free to totalne dziadostwo

Jednym słowem stwierdzam że ten system Hands free to totalne dziadostwo

Jak się w nim grzebie niepotrzebnie i bez jego znajomości.

Też go mam u siebie i mam diametralnie odmienne zdanie o HF.

W poprzednich Twoich opisach już mnie dziwiło że musisz 2 razy nawet za sprawne klamki pociągać by drzwi otworzyć.

U mnie wkładam dłoń za klamkę, to odblokowuje się centralny zamek we wszystkich drzwiach i za 1 pociągnięciem klamki drzwi się otwierają.

oko26 nie narzekaj tylko wymień czujnik. Kup na allegro nawet z całą klamką (wychodzi taniej niż sam czujnik) i go wymień. Uważaj tylko żeby kupić sprawny używany czujnik. Wyjdzie Ciebie to z 30-40zł z przesyłką więc ryzyko straty kasy niewielkie. Uważaj tylko który czujnik kupujesz bo różni się budową w zależności do jakich drzwi jest.

Edytowane przez mireczek01

Uważaj tylko żeby kupić sprawny używany czujnik

Tak mam ochotę kupić bo umnie działają tylko z przodu w 100% z tyłu po włozeniu ręki nie otwierają się... Tylko bądz mądry i kup sprawne, kto mi da pewność. A czy orjentujecie się czy można kupić same czujniki w ASO i jaki ich koszt

We wszystkich gdzie masz przyciski na klamkach zewnętrznych. Jeśli tak nie działa, to prawdopodobnie włączniki do wymiany pod niedziałającymi przyciskami. Dokładny opis z fotkami jak tego dokonać znajdziesz na forum

• 2 miesiące temu...

Odgrzeję trochę temat. Ostatnio zauważyłem przypadkowość działania hands free, nie muszę dodawać iż jest to odrobinę irytujące. Wygląda to mniej więcej tak:

Auto zamknięte:

- drzwi kierowcy otwierają się po pociągnięciu za klamkę (lub otwierają się po chwyceniu za klamkę pod warunkiem że czas od zamknięcia auta nie przekracza kilku minut)

- tylne drzwi od strony kierowcy nie reagują ani po włożeniu reki ani po pociągnięciu za klamkę (działały prawidłowo zanim temp. przekroczyła -12 stopni w grudniu)

- przednie drzwi pasażera działają podobnie jak kierowcy.

- tylne drzwi po stronie pasażera działają prawidłowo.

Auto otwarte (zamykamy auto przy pomocy przycisków na klamkach)

- drzwi kierowcy najczęściej nie działa (zaczyna działać po przyuczeniu, ale o tym dalej) po jakimś czasie (kilka godzin) przestaje.

- tylne drzwi po stronie - kierowcy nie zamyka.

- drzwi pasażera zamyka zawsze.

- drzwi tylne po stronie pasażera przeważnie działają prawidłowo poza nielicznymi wyjątkami.

Tak to mniej więcej wygląda. Po przyuczaniu drzwi (procedura z przytrzymaniem przycisku przez 20sek) zaczynając od przednich pasażera, tylnych pasażera, TP od strony kierowcy, kierowcy wszystko działa ok ale tylko przez jakiś czas. I tu pełna przypadkowość, zamykając i otwierając non stop (przycisk w drzwiach czujka) można się bawić godzinami i wszystko działa. Wystarczy jednak odejść od auta na jakiś czas a zaczyną się problemy. Zostawiając auto na noc problemy wracają prawie w 100% i wracamy do opcji działania opisanej wyżej.

Rozprogramowywuje się to czy jak? Jako ciekawostkę dodam że po nocy (najczęściej łapię za klamkę kierowcy z przyczyn oczywistych) drzwi odblokują się tylko po pociągnięciu. Teoretycznie powinny o ile nei minęły 3 doby(dobrze pamiętam?) się otwierać od razu po chwyceniu za klamkę. Z odpalaniem problemów nie ma, karty z kieszeni wyciągać nigdy nie trzeba było. Takie oto problemy robi moją Helcia...

Macie może pomysły co może być przyczyną?

Stawiałbym na uszkodzenie czujników lub mikrostyków gdyby nie to że po ponownym przyuczeniu śmigają aż miło...niestety tylko przez jakiś czas.