Tytan555 Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem w 1.9dci, mianowicie gdy zrobiło się chłodniej pojawiło się owe cykanie dochodzące z panelu klimatronika (słychać jakby przekaźnik przełanczał co powien czas). Dzwięk podobny do tego jak przy włączonej tylnej wycieraczce. Ustaje w miare nagrzewania się auta. Klima jest wyłączona nastawy nadmuchu obojętne. Po wyłączeniu nadmuchów przestaje więc wspomaniana w jakimś temacie poduszka skrzyni odpada. Czy tak może zabezpieczać się silnik przed oddawaniem całego ciepła na kabine? W M3 1.6 znajomego nie występuje takie zjawisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 kolego wszystko jest ok, to przekaźniki od grzałek elektrycznych w nagrzewnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 W M3 1.6 znajomego nie występuje takie zjawisko Ponieważ nie we wszystkich benzyniakach takie grzałki, o których kolega wyżej wspomina są fabrycznie zabudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Czyli chodzi o przekaznik do dogrzewacza plynu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) Nie, choć działanie i cykanie przekaźników na tej samej zasadzie i pomyśle jest oparte. Przekaźniki i grzałki nurkowe grzejące płyn przed nagrzewnicą były w starszych Lagunach, Clio i trudno mi powiedzieć gdzie jeszcze. Tu chodzi o przekaźniki, które włączają elektryczne grzałki powietrza przechodzącego przez zespól nawiewu. Jest włączana jedna, dwie lub wszystkie 3 grzałki w zależności od ustawionej temperatury na klimatroniku, wartości temperatury zewnętrznej i w kabinie. To słyszalne cykanie to właśnie przełączanie 2 przekaźników sterujących tymi grzałkami. Przekaźniki i grzałki są w kabinie, dlatego to jest słyszalne. W Lagunach było to wszystko pod maską. Zapewne zauważyłeś ze już po minucie z nawiewów czuć ciepełko, a silnik jeszcze nie jest nagrzany. Te elektryczne ogrzewanie działa do czasu, aż silnik osiągnie 60 stopni. Tak przynajmniej to działa w megankach i sceniolach II. W trójce raczej powinno być bardzo podobnie. Chcesz wiedzieć więcej popatrz w temat dla dwójek: http://megane.com.pl/topic/27278-grzalka-elektryczna-w-nawiewie-kto-posiada/ Edytowane 31 Października 2012 przez gojgien 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) A widzisz tego rozwiazania nie widziałem, miałem poporzednio Mondeo mk3 w którym występował dogrzewacz płynu na 3 świece żarowe i wydawało mi się że w jednej megance 3 która miała rozebrany przód widziałem takie samo urzadzenie na przewodzie.. zaraz zgłebie temat dzięki za pomoc Edytowane 31 Października 2012 przez Tytan555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 U mnie w M3 1.6 16V jest identycznie. Słyszę co jakiś czas cyknie przekaźnika, jak wyłączę klimatronika to cykania brak. Czyli odpowiedzieliście również na mój problem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Z tego co udało mi sie zaabserować ,I tak jak słusznie gdzieś ktoś napisał uzależnione jest od obciążenia alternatora , cykanie ustaje wraz ustabilizowaniem obrotów silnika chyba ze osiągnięta zostanie temperatura i odlanczane są poszczególne grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bear84waw Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Witam! Pozwolę sobie, się włączyć w temat, ponieważ ostatnio gdy zrobilo się chłodniej zasłyszałem w swoim aucie to irytujące "cykanie" To co właśnie zdążyłem zaobserwować to to iż cykanie występuje głównie po zmianach biegów, przed i po dodaniu lub odjęciu gazu. Czyli to co wyczytał kolega Tytan555 ma przynajmniej w moim aucie odniesienie. A więc trzeba się z tym nauczyć żyć...?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 A więc trzeba się z tym nauczyć żyć...?! Albo nie pozwalać silnikowi ostygnąć poniżej 60°C :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 (edytowane) Z czasem sie pewenie spalą te grzałki @problem@ ustanie :) już coraz mniej zwracam na to uwage :) Możesz też nie włanczać ogrzewania zanim silnik nie nagrzeje sie do swojej temperatury :( Edytowane 13 Listopada 2012 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Z czasem sie pewenie spalą te grzałki aaa skąd takie wiadomości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 to taki żart, nic nie jest wieczne :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi