slavOK Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 witam mam taki problem, przełożyłem sobie koła na zimowe ale przykręciłem stalówki tymi samymi śrubami co były przykręcone alufelgi, alu mam oryginalne od renowki 16'' no i nie wiem czy zrobilem dobrze bo śruby mają taki kołnierz ruchomy... nie wiem czy do stalówek nie powinny być inne ;/ tak wygląda śruba: tak stalówka: a tak przykręcona: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 W sumie to ja zrobiłem tak samo. Co na to powiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Znam jeszcze dwie osoby z administracji forum co też tak zrobiły - jedną jestem ja Tylko moje się nie ruszają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 podpisuje sie rowniez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 ja rowniez w zeszlym roku gosc przy zmianie mowil ze takie sa ok... w tym roku mowil ze musze chyba kupic do stalowek inne ale dodal ze skoro nic sie w zeszlym roku nie dzialo wiec moze jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiakxx Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Kupiłem już śruby do felg stalowych w serwisie Renault bo nigdzie nie mogłem dostać z długością gwintu 20mm. Cena w serwisie to 5,6zl za śrube z łbem 17" lub 12zł z łbem 19" Śrub do felg aluminiowych nie można stosować do stalówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 ub 12zł z łbem 19" :shock: chyba ich popier....to ja podziękuje postoje, wole sobie kupić na allegro śruby 25mm za 3zł sztuka i dać do tokarza by mi to 5mm utoczył aniżeli wywalać 240zł na śruby :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 Śrub do felg aluminiowych nie można stosować do stalówek. Kto Ci tak powiedział, koleś z serwisu gdzie kupiłeś te śruby? Wierz im dalej, a będziesz ich stałym klientem. Oczywiście przygotuj gruby portfel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 10 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2007 ja mam jeden komplet śrub pasujący zarówno do felg aluminiowych jak i stalowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 http://www.al-ko.pl/fahrzeugtechnik/felgi/dod.html polecam www.google.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zicherka Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 AVE Hyh, wiec tak: Tekie te dziwne stalowe ruchome pierscienie na srubach, jakimi sa przykrecana alusy sa zrobione wlasnie do alusow. A po co? Aluminium jest metalem (dokladnie felgi sa zrobione ze stopu aluminium + cos tam jeszcze - nie o sklad chemiczny nam idzie) duzo bardziej miekkim niz stal i te ruchome pierscienie sa po to by przy wkrecani/wykrecaniu sruba nie scierala gniazda przeznaczonego na stozek. Z racji tego ze aluminium jest miekkie ow ruchomy pierscien wpasowuje sie w otwou a sruba slizga sie po nim a nie po scietym otworze w feldze aluminiowej. Zakrecajac stalowe felgi tymi wlasnie srubami zmieniasz ksztalt (geometrie) owego pierscienia (niestety zakrecajac srube z pierscieniem do felgi stalowej "prasujesz" go). Tak odksztalcony pierscien po ponownym wkreceniu w dgniazdo felgi alminiowej "rzezbi" ow otwor i gniazdo robi sie coraz glebsze - oczywiscie nie poglegi sie o 5mm po 2 zakreceniach - ale poto sa sruby ze stalowymi rpiescieniami ruchomymi. Zdravim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 mozna kupic na allegro sruby na klucz 19 po 3.50/szt, pasuja, sprawdzilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scorp76 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 kupiłem w sierpniu megane 1,4 98 r, jest ona na felgach 14. Miałem opony zimowe 13, więc postanowiłem zakupić felgi 13, w końcu tańsze niz opony. Według "wymiarów, rozmiarów i inne ważności" nie powinno byc problemów skoro oryginały to 13, a miałem felgi właśnie od renówki. Więc po długim czekaniu mam założone te opony, i przychodzi do zakładania a tu...klops, nie pasuje, zaciski większe i musza być 14. Z tego wniosek ,że na 100 % nie należy ufać tym rozmiarom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2007 ale przy tym silniku i w tym roczniku nie występowały zaciski o rozmiarze większym niż 238mm a skoro je masz to ktoś to zmienił i tego już ani ja ani autor instrukcji nie przewidzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scorp76 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 chyba,ze zaczeła juz firma cos kombinowac, bo produkcja to koniec roku 98. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi