Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Klakson na poważnie - schemat elektryczny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Diagnoza- brak sygnału dźwiękowego.

Najbliższy mechanik nie wykazał się znajomością tematu, sprawdził sam klakson (po wyjęciu) i bezpieczniki, to okazało się sprawne. Przy okazji powyciągał inne bezpieczniki co np skutkowało skokowym zamykaniem elektrycznych szyb, na szczęście znalazłem informacje na forum o możliwości przeprogramowaniu sterownika szyb (przytrzymać 5s klawisz podnoszenia szyb). Napięcia na klaksonie brak, sam klakson już nie jest oryginalny, kostka łącząca kable z klaksonem wymieniona na wtyki konektorowe (auto odkupione). Tyle w warsztacie. Chyba więcej tam nie wrócę. Scenic w zakresie elektryki to dla nich zbyt duże wyzwanie, a dla mnie stres.

Trzeba więc sprawy wziąć w swoje ręce, znalazłem schemat, właściwie 3, pewnie zależy od wersji wyposażenia, załączam ten najbardziej rozbudowany.

thumb_hosting_zdjec_1353141208__klakson_scenic_schemat_ele.jpg

Teraz moje przemyślenia, ale potrzebuję nieco pomocy. Część praktyczną zamierzam wykonać w weekend.

Skoro napięcia brak trzeba szukać po kablach zgodnie ze schematem. Trzeba tylko jeszcze wiedzieć, którędy idą kable, w których wiązkach i gdzie są kostki łączące. I jak czytać schemat ? np EBP32-1, to wiązka zawierająca kabel BP32-RG? A element R9 to kostka łącząca? Jak zlokalizować ten element?

Może jakiś elektryk wyjaśni to.

EBP32-1 to nie nazwa wiązki tylko punkt połączenia kilu przewodów razem.Z bezpiecznika 3 od dołu w środkowym rzędzie (skrzynka w kabinie ) idzie czerwony przewód do wtyczki przy przełącznikach pod kierownicą (zdemontować obudowę przełączników) a wychodzi białym i idzie do białej dużej kostki w skrzynce pod maską a z niej do klaksonu.

post-3001-0-85380000-1353017897_thumb.jpg

post-3001-0-39250200-1353017921_thumb.jpg

gojgien, a ten przekażnik na schemacie to gdzie jest? Po drodze od bezpiecznika (260) jest włącznik w kierownicy (1385) i złącze R9 i złącze (1519).

thumb_hosting_zdjec_1353067430__przekaznik_klaksonu.jpg

Ten przekaźnik to chyba w wersji z alarmem.

Czy z tej wtyczki R9 można wyciągnąć kabel prowadzący do klaksonu, aby zmierzyć napięcie, czy może konieczne jest wyciąganie-rozłączenie całej wtyczki (ale wówczas rozłączone będą inne kable, co chyba nie jest dobrym pomysłem)?

thumb_hosting_zdjec_1353098427__schemat_r9.jpg

A może lepiej zacząć od strony bezpiecznika lub złączy pod kierownicą?

Edytowane przez dartek

R9 - to biała wtyczka.Możesz ją rozłączyć w celu wykonania pomiarów nic się nie stanie.Zaczynasz od czarnej wtyczki od przełączników w której są przewody biały i czerwony na czerwonym powinno być zawsze +12V ,a biały idzie do tej białej wtyczki pod maską .To EBP32-1 to kilka przewodów które są podłączone do jednego bezpiecznika i rozchodzące się do różnych odbiorników(taki rozgałęźnik)są ze sobą zgrzane, zaizolowane i nie ma do tego dostępu bo jest schowane we wiązce elektrycznej.Szukaj tak jak ci napisałem .Możesz także po wypięciu tej czarnej wtyczki podłączyć do białego przewodu plus z akumulatora ,jakimś dodatkowym przewodem ,klakson powinien zadziałać.Jeżeli nie zadziała to podłącz ten dodatkowy przewód z akumulatora do białego przewodu w białej kostce (po jej rozłączeniu) Jeżeli nadal nie będzie działał klakson to problem jest albo z samym klaksonem albo z przewodem masowym (czarnym) przy klaksonie.

Znalazłem opis tej czarnej wtyczki 1519 - CAX3. Pin 6 to Zabezpieczenie akcesoriów-> Radio, czy wypinając tą wtyczkę rozłączę radio? Nie mam kodu, chociaż już wiem, jak go zdobyć.

Wracając do tej wtyczki to zwierając właśnie czerwony (+12V z bezpiecznika) z białym, który idzie do klaksonu to powinien pojawić się sygnał. Czy dobrze kombinuję?

thumb_hosting_zdjec_1353154279__1519.jpg

Więc dotarłem do białej wtyczki w komorze silnika, po rozłączeniu zmierzyłem napięcie na pinie 10 - biały kabel klaksonu (oczywiście od strony kabiny) i ku mojemu zdziwieniu ukazało się tylko 0,2V (przy naciśniętym klaksonie), a powinno być 12V.

Przeniosłem się do kabiny i zmierzyłem napięcie przy bezpieczniku (ten od klaksonu), jest 12,4V (czyli tyle ile na akumulatorze), więc O.K.

Chciałem dostać się do czarnej wtyczki (z białym i czerwonym kablem) pod kolumną kierownicy, ale zdjęcie plastikowej obudowy kolumny kierownicy okazało się zbyt trudne. Odkręciłem dwie śruby od dołu, ale tam są jeszcze jakieś plastikowe zatrzaski pod kołem kierownicy i chyba trzeba je wcisnąć jakimś zakrzywionym śrubokrętem bo kierownica przeszkadza. A może jest inny sposób?

thumb_hosting_zdjec_1353271610__obudowa_kolumny_kierownicy.jpg

Zastanawiam się dlaczego na linii sterującej klaksonem jest tylko 0,2V? Jakieś zwarcie przy włącznikach w kierownicy?

Górną część obudowy zdejmiesz nawet jak śrubki 1 są zakręcone. Wystarczy odpowiednio palcami ścisnąć górną i dolna część na ich styku i górna się odłączy od dolnej. Po odkręceniu śrub 1 jest to oczywiście łatwiejsze

Naprawiłem wreszcie głuchy klakson (dotyczy SCENICa II, w Megane II pająk-przełącznik zespolony jest całkiem inny). Byłem u dwóch elektryków, którzy twierdzili, że klakson idzie przez komputer, podziękowałem im bo to bzdura.

Teraz opis jak to zrobiłem:

1. W komorze silnika, po prawej stronie akumulatora, jest skrzynka bezpieczników z kablami i połączeniami, należy zdjąć plastikową pokrywę skrzynki, nie wychodzi zbyt łatwo, nas interesuje biała wtyczka R9 z prawej strony skrzynki, jest wsunięta w prowadnicę. Należy wyjąć ją z prowadnicy i rozłączyć, pin nr 10 to kabel, który idzie do klaksonu (biało-pomarańczowy), nr 1 to masa do klaksonu (czarno-szary).

thumb_hosting_zdjec_1353098427__schemat_r9.jpg

thumb_hosting_zdjec_1370417626__r9.jpg

Do pinu nr 10 podłączamy +12V z akumulatora, do nr 1 podłączamy masę, jeżeli usłyszymy klakson to składamy wtyczkę R9, i przenosimy się do kabiny. (można też zmierzyć omomierzem)

Jeżeli nie było słychać klaksonu to musimy zdjąć zderzak i wymienić klakson (trąbkę) lub oczyścić wtyki-styki. U mnie trąbka działała (wcześniej wymieniona, już nie oryginalna), więc dalej szukałem w kabinie.

thumb_hosting_zdjec_1370417598__klakson.jpg

2. W kabinie jest skrzynka bezpieczników po lewej stronie pod deską rozdzielczą, za małym schowkiem, trzeba wyjąć klapkę schowka. Bezpiecznik od klaksonu nr 10, powinno być na nim +12V.

Przewody od tego bezpiecznika i biały z wtyczki R9 spotykają się we wtyczce 1519 (pin 3 i pin 4) w pająku. Rozkładamy obudowę kolumny kierownicy, mała część od góry jest na zatrzaskach, dolna część na dwóch śrubach i zatrzask.

Na zdjęciach jest widok od dołu na pająka, nie ściągałem go z kolumny kierownicy.

thumb_hosting_zdjec_1370414250__wtyczka_klaksonu_od_dolu_pajaka.jpg

Odłączamy wtyczkę 1519 pod pająkiem. Mierzymy napięcie między pinami 3 i 4, powinno być 12V. Można też zewrzeć te piny i klakson powinien wydać dźwięk. Tak właśnie u mnie było.

thumb_hosting_zdjec_1370413937__prawa_strona_pajaka_i_wtyczki.jpg

3. Teraz już trzeba zdjąć kierownicę (najpierw oczywiście AirBag).

Odłączamy akumulator (najpierw -).

thumb_hosting_zdjec_1370414048__kabelek_ok.jpg

Po odłączeniu poduszki, rozłączyłem szarą wtyczkę od klaksonu i zmierzyłem przejście między pinami tej wtyczki, a pinami 3 i 4 wtyczki 1519 pod pająkiem. U mnie jedna para nie miała przejścia. Teraz musiałem już zdjąć kierownicę.

thumb_hosting_zdjec_1370413894__odkcanie_kierownicy.jpg

thumb_hosting_zdjec_1370413798__blad.jpg

Kolejny krok to wyjęcie środkowej części przełącznika zespolonego (pająka), czyli zwijacza. Nie trzeba ściągać całego pająka z kolumny kierownicy. Należy wyjąć tylko zwijacz (dwa zatrzaski na górze i jeden na dole), tam ukryte są wszystkie połączenia i doprowadzenia do klaksonu.

thumb_hosting_zdjec_1370414078__zatrzaski_na_zwijaczu.jpg

thumb_hosting_zdjec_1370414209__zatrzask_dolny.jpg

Na spodzie zwijacza są dwa okręgi (ścieżki miedziane), u mnie były bardzo zabrudzone, pewnie dlatego nie było styku.

thumb_hosting_zdjec_1370413882__brudny_slizgacz.jpg

Na korpusie pająka ( po zdjęciu zwijacza) odsłonięte są dwie blaszki, na końcu mają styki, które ślizgają się po okręgach zapewniając przejście sygnału przy obrocie kierownicy. Drugi koniec tych blaszek łączy się --dociska bolce, które mają połączenie z wtyczką 1519 piny 3 i 4. Styki na blaszkach też były bardzo brudne uniemożliwiając połączenie.

thumb_hosting_zdjec_1370413846__brudne_styki_od_slizgacza.jpg

thumb_hosting_zdjec_1370413903__pajak_po_wyjeciu_zwijacza.jpg

4. Teraz pozostało tylko oczyścić ślizgacz i styki blaszek w korpusie i złożyć wszystko.

thumb_hosting_zdjec_1370413874__czysty_slizgacz.jpg

Po włożeniu zwijacza można jeszcze upewnić się, czy jest przejście między pinami 3,4 wtyczki 1519 , a wtyczką wychodzącą ze zwijacza (szara), kabel czarny i czerwony.

Na koniec przykręcamy kierownicę, zakładamy poduszkę, wtyczka 1519 wraca do swojego gniazda, zakładamy obudowę kolumny kierownicy, podłączamy akumulator (najpierw +).

I jeszcze wprowadzamy kod do radia, przyuczenie elektrycznych szyb, mały drobiazg, po podłączeniu akumulatora nie mogłem otworzyć bagażnika, konieczne było przeładowanie zamka centralnego off-on.

Czas całej operacji około 1 godziny.

Muszę jeszcze wspomnieć o pomocy mojej żony, co cztery ręce to nie dwie.

Edytowane przez dartek
  • +1 1

• 9 miesięcy temu...

Witam

Moje auto meganeII phI 03r. U mnie jest tak w komorze silnika, gdzie są bezpieczniki, jest przecięty przewód biały z pomarańczowym paskiem, po złączeniu tego przewodu sygnał działa poprawnie, ale jak odpalę auto sygnał cały czas trąbi i muszę iść i odłączyć ten przewód. Pomocy, nie wiem co to może być.

Kolego Endo.sz proponuję zacząć stosować polskie znaki oraz włączyć sobie autokorektę tekstu. Nowe zdania zaczynamy od dużych liter oraz stosujemy znaki interpunkcyjne. Poprawiłem tekst. Aston76

Edytowane przez endo.sz

• 3 lata później...

Panowie, mały odkop, ale problem dotyczy tego samego.

Czy w Megane II ph1 połączenie klaksonu wygląda tak jak w Scenicu? - a więc pin 10 (biało-pomarańczowy) to kabel plusowy który idzie do klaksonu, a nr 1 to masa do klaksonu (czarno-szary)?. Chce się upewnić co jest uszkodzone - syrena czy któryś kabel.

Posiada ktoś schemat białej kostki R9 pod maską obok UPC? ciekawi mnie jakie jeszcze połączenia są w niej zawarte.

Edytowane przez zajchow

Jest dokładnie tak jak piszesz. Poniżej kostka R9.

1 MASA ELEKTRONICZNA PRZEDNIEJ LEWEJ PODŁUŻNICY

3 STEROWANIE USTAWIENIA REFLEKTORÓW

5 MASA ELEKTRYCZNA LEWEJ BELKI DESKI ROZDZIELCZEJ

10 STEROWANIE + SYGNAŁU DŹWIĘKOWEGO

11 MASA ELEKTRON PRZEDNIEJ LEWEJ PODŁUŻNICY

12 STEROWANIE + POMPY SPRYSKIWACZA TYLNEJ SZYBY

13 STEROWANIE + POMPY SPRYSKIWACZA PRZEDNIEJ SZYBY

14 STEROWANIE ŚWIATŁA PRAWEGO KIERUNKOWSKAZU

15 STEROWANIE ŚWIATŁA LEWEGO KIERUNKOWSKAZU

18 STEROWANIE + POMPY SPRYSKIWACZY REFLEKTORÓW

19 STEROWANIE SILNIKA POMPY SPRYSKIWACZY REFLEKTORÓW

• +1 1