subratri Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Od jakiegoś czasu rozrusznik (czy koło zamachowe) zatrzymuje się w martwym punkcie. Rozrusznik nie trafia w zęby i się ślizga. Wtedy muszę go przepchnąć na biegu i zazwyczaj jest ok Jak to się zdażało raz w miesiącu to mnie nie martwiło. Ostatnio jednak częściej... Ze względu na grube śniegi, problem jest naprawdę uciążliwy, bo ciężko znaleźć miejsca z górki :D Rozumiem, że wytarła się zębatka na rozruszniku. Nigdy jednak nie miałem części z renault w ręce, więc nie wiem na jakie koszty się przygotować. Czy to tylko zmiana zębatki? czy całego rozrusznika? Ile wogóle kosztują takie części? No i jak pracochłonne jest dostanie się do tegoż rozrusznika :P Z góry thx za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Rozrusznik nie trafia w zęby i się ślizga. Podejrzewam, że nie w rozruszniku jest problem tylko w wieńcu koła zamachowego (wytarte zęby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 a to jakaś typowa usterka?? Na mój rozum, dużo bardziej prawdopodobne jest wytarcie się zębów w rozruszniku ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 miałem tak samo z transicie, uszkodzony bendiks w rozruszniku. Ja swój naprawiłem (nie było dostępnych zamienników, wersja skandynawska). Ja też bym zaczął od rozrusznika, w nim jest mniejsze koło zębate, a co za tym idzie większe siły działają na zęby. Podejrzewam, że najkorzystniej będzie regenerować (o ile to rozrusznik), koszt regeneracji zależy od regionu kraju - a nie wiem jakie sa ceny w juropie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 nie no - takie rzeczy robie sam Coś trzeba robić w wolnym czasie :D Inaczej człowiek by ogłupiał. Jednak wolę być przygotowany na niespodzianki. Ile może kosztowac bendiks?? Zamiennik albo aso? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Różnie od około 30 do 100 zł a w ASO to pewnie x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Jeszcze jedno pytanko - Jai jest dostęp do rozrusznika? Wystarczy się po łożyć pod autem czy trzeba rwać pół samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 W cc nie wiem ale w większości Renówek od tyłu silnika. Dostąp fatalny :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Ok, dzisiaj podczas zmiany oleju zajrzałem w dziurę i koło zamachowe ustawiło się grzecznie tak, żeby było łatwo zdiagnozować... Nieszczęśliwie mam wyłamane kilka zębów na zamachu Czy jest jakiś sposób na naprawę tego? czy muszę wymieniać całkiem sprawną dwumasę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Czyli moje podejrzenia się sprawdziły. W pracy w wózkach widłowych jak poleciały zęby na kole zamachowym w silniku VW, to było wymieniane całe. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi