ignas Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Witam Mojemu znajomemu w megane III coupe 1.6 110 km komputer pokazuje jedną kreske mniej oleju przy teście systemów pokładowych. Na bagnecie ciężko stwierdzić (Nigdy nie widziałem tak beznadziejnego bagnetu,porażka). Czy jest to martwiący fakt? :D W benzynie nie powinno żreć oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 A czy na początku pokazywał wszystkie? Co do brania oleju - to są dwie odmienne szkoły :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 W benzynie nie powinno żreć oleju. W każdy silnik bierze olej, jeden w mniejszym drugi w większym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Jak napisał aston każdy silnik bierze olej. pytanie po jakim przebiegu od wlania oleju ta kropeczka zniknęła? Ponadto jeśli patrzył na gorącym silniku to też inna sprawa. Może poprostu w serwisie wlali ciut mniej oleju przy wymianie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignas Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Możliwe, że wlali ciut mniej :D Autko ma 42 tys km :D były wszystkie kreski i tak mnie właśnie zdziwiło, że jedna ubyła :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 jeśli zniknęła jedna po 12 tys. (zakładm, że wymiana była przy 30 tys.) to kompletnie nie ma powodu do niepokoju :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzadki Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 hej, wtrącę się do dyskusji, czy macie jakiś sposób na wiarygodne odczytanie informacji z bagnetu o ilości oleju? bo ja wkładając suchy bagnet w celu sprawdzenia oleju wyciągam cały zaolejony i to już od takiej kulki, która jest gdzieś w połowie długości bagnetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Big_Mac_ Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Nie mierzysz aby na ciepłym silniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom2125 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) wyciągam cały zaolejony i to już od takiej kulki Miałem tak jak przeciągnąłem poprzednie autko przez prawie trzy wymiany oleju Po wymianie było lepiej ale dopiero druga wymiana przepłukała i wytopiła smołę z rurki bagnetu. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez tom2125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal.A. Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Nie chodzi o "przeciąganie", po prostu w Megane III pseudo bagnet do sprawdzania poziomu oleju to jakieś nieporozumienie, jest plastikowy a do tego wygina się we wszystkie możliwe kierunki :D . Wiem że przy odpaleniu można sprawdzić poziom na komputerze, ale fizycznie tez powinna być taka możliwość - komputery też się mylą. Na takich pierdołach oszczędzają, że aż WSTYD! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Ostatecznie bagnet można wymienić na metalowy. W poprzedniej megance tak zrobiłem jak złamał sie plastikowy. Element jest dostępny w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzadki Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Nie mierzysz aby na ciepłym silniku? nie no silnik jest ciepły, ale stoi np. 20 minut od zgaszenia go. olej w połowie swojego "życia", czyli ujechałem na nim około 15.000km, jednak mimo wszystko prawdopodobnie na wiosnę będzie wymiana, czyli koło 22.000 - nie będę czekał do 30, jak instrukcja nakazuje. Dziwna sprawa, bo sprawdzając ilość oleju za pomocą tego bagnetu ma się wrażenie że jego poziom jest o dużo za duży. a ten plastikowy bagnet faktycznie wygina się na wszystkie strony. no nic trzeba się przyzwyczaić do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom2125 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 a ten plastikowy bagnet faktycznie wygina się na wszystkie strony Wyginał się..wyginał..w poprzednim moim Twingo..i się ułamał..został w misce olejowej ..chyba jednak go przemieliło bo nic się nie stało :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal.A. Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Element jest dostępny w ASO Nie o to przecież chodzi, żeby kupować w ASO coś co powinno być od nowości porządne w tym samochodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignas Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Co do mojego ubytku oleju to po prostu wlali troche mniej. Teraz się bardziej przyglądałem podczas każdego uruchamiania silnika i raz komputer pokazuje wszystkie kropki a raz jedną mniej czyli widocznie jest ciut mniej wlane i się wacha. Czasem pewnie zostaje olej na ściankach, nie zleci do końca i pokazuje jedną mniej także problemu nie ma ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi