Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Spuszczanie Paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

przewiercić bak :) a tak poważnie to chyba zestaw: rurka, wiadro, kanister. Wkładasz rurkę do baku, wydmu[ciach]esz powietrze z płuc, rurka w usta i ciągniesz......... aż posmakujesz, później to co w ustach wypluwasz, a rurkę do wiadra, jak się napełni to paliwo do kanistra i wszystko od początku aż spuścisz ile chcesz.

Tylko pamiętaj: nie pal papierosów przy tej robocie :)

OPRÓŻNIANIE ZBIORNIKA (wersja benzynowa)

Odłączyć złącze dolotowe paliwa i umieścić w tym

miejscu złącze w kształcie litery "T" (trójnik)

Dostosować do wyjścia trójnika przewód o długości

wystarczającej do opróżnienia pompy do zbiornika.

W komorze silnika, odłączyć przekaźnik pompy

paliwowej umieszczony w skrzynce połączeń

silnika

Włączyć pompę benzyny, zakładając zwory na ścieżki

(3) i (5) i spuścić benzynę do chwili aż zacznie

nieregularnie kapać.

Odłączyć zworę.

Podłączyć przekaźnik.

Odłączyć akumulator.

OPRÓŻNIANIE ZBIORNIKA (wersja diesel)

Nieobecność elektrycznej pompy paliwowej w wersji

Diesel wiąże się z koniecznością jej użycia podczas

opróżniania zbiornika.

Zastosowanie pompy pneumatycznej

Odłączyć szybkozłącze i podłączyć do wyjścia filtra

przewód gumowy pompy pneumatycznej.

Opróżnić zbiornik.

W przypadku konieczności wylania ropy z benzyny i odwrotnie - pamiętać o wymianie filtra paliwa.

ale z tym napięciem to chyba trzeba podłączyć na stałe np. z akumulatora, ponieważ po przekręceniu stacyjki ( a nie odpaleniu samochodu) napięcie na pompę podawane jest przez parę sekund i trzeba by tak co chwilę przekręcać kluczykiem.

Ale pomysł :) :) sam taki stosowałem w Clio jak chciałem wypompować stare paliwo

zdunman,a czy pompka w zboirniku nie jest wyłączana w momencie osiągnięcia odpowiedniego ciśnienia w przewodach paliwowych :) Jeśli tak jest, to wypompujesz cały zbiornik, bez dodatkowego zasilania, ponieważ cisnienie w przewodach nie wzrośnie. (to tylko takie moje "zdaje mi się" ;-) w tym temacie)

Jeśli jest za duże ciśnienie to wtedy otwiera sie zawór ciśnieniowy (nie pamiętam jakie to jest ciśnienie 3,2, ale to jest napisane na tym zaworze) i paliwo wraca do baku, ale to i tak PB