mati9947 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Witam Szukałem na forach i nie mogę nigdzie znaleźć problemu, może ktoś miał takie coś. Otóż przy ruszaniu na wyprostowanych kołach lub na skręconych słychać taki metaliczny odgłos (stuk) z przodu silnika i przy kazdej zmianie biegów też słychać taki pukanie, dodam jeszcze że jeśli jadę i puszcze pedał gazu i zaraz go dodam to też słychać takie puknięcie, wahacze myśle że są ok. I nie wiem co to może być za przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Albo poducha z tyłu silnika na dole, albo gumy z mocowania ramy pomocniczej do karoserii.. Podobne objawy były opisane dla sceniola II. http://megane.com.pl/topic/40511-regeneracja-sanektrawersy-silnika-demontaz/ A tu znajdziesz co jeszcze może z przodu stukać: http://megane.com.pl/topic/9616-problem-z-przednim-zawieszeniem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Ja mam podobne objawy w 1,9 dCi i wszystko wskazuje na rozwulkanizowane koło pasowe na wale korbowym. Zawieszenie mam dobre, niedługo będę zmieniać rozrząd to przy okazji to koło zmienię. Objawy identyczne jak opisujesz. Dostań się do tego koła przez nadkole, zaznacz markerem ślad na kole, pojeździj. Jak się przestawi po jakimś czasie to masz przyczynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati9947 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Jutro jade na stacje diagnostyczna sprawdzic zawieszenie, może mi powiedzą co i jak ale dzieki za rady. A przyczyna tak nagle się pojawiła od wczoraj tak zaczął pukać :D. Sprawdzałem poduche pod silnikiem i nie wygląga na pękniętą, ale jak poruszałem od spodu silnik to przy karoserii gdzie jest przykręcona sruba poduszka sie dość mocno rusza. Tak powinno być? Edytowane 13 Stycznia 2013 przez mati9947 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Śruby powinny być sztywne, lekki ruch może być wyczuwalny tylko na gumach, one mają amortyzować drgania ale nie mogą pozwolić by zespól napędowy się poruszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati9947 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Czyli możliwe że jest walnięta poducha pod silnikiem bo ona sie mocno rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centurion Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Ja stawiam poducha tył. U siebie miałem to samo i w RX4 które robiłem to samo było. Po wymianie spokój. Niech ktoś ci weźmie złapie za silnik i nim szarpie a ty od dołu zobaczysz tylna poduszke ze lata jak zyd po pustym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) No dobra panowie. Ja szarpiąc za silnik w okolicach górnej poduszki (czyli przy rozrządzie) jestem w stanie tak go ręcznie rozbujać, że niemalże zaczyna się obijać o nadwozie. ;) Czy wobec tego można podejrzewać walnięcie dolnej poduszki? Czy może po prostu mam taką parę w łapach, że jestem w stanie wyrwać z nadwozia ten mały motorek 1.4 16V? ;) A może po prostu motorek ma prawo skakać sobie na swoich poduszkach w pewnym zakresie? ;) Aha - muszę dodać, że mój sprzęt, to Megane I phII więc pewnie i tak nie będziecie znali odpowiedzi. ;) ;) No cóż - pozdrawiam mimo to. :D Edytowane 14 Stycznia 2013 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 A czemu? U mnie żeby silnik ruszyć to się trza nieźle przyłożyć, a mały nie jestem. Ruszyć nim można w pewnym niewielkim zakresie, ale na pewno wyrwać go nie dam rady. Może za słaby jestem :D ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Dopiero po napisaniu zapytania zauważyłem, że problem dotyczy Megane II. A ja mam przecież jedynkę więc dopisałem, że pewnie nie dostanę odpowiedzi, bo w sumie to inne auto. :D No cóż - chyba muszę oddać Megankę do doktora aby przyjrzał się czy aby za mocno mi ten motor nie lata. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 :D tak czy siak, jak lata tak jak piszesz powyżej to na 100% tak nie powinno być, ale moim zdaniem nie ma możliwości żeby silnik obijał się o karoserię, oczywiście przy sprawnych poduszkach, wszystkich. Sprawdź też pozostałe poduchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati9947 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Jak mówiłem bylem na stacji diagnostycznej i powiedziano mi ze mam lekki luz na wahaczu ale dosłownie lekki i mam sprawdzic przy okazji gumy przy wahaczu i mowil ze moze to pukac, to mu powiedzialem czy poduszka od spodu nie jest walnięta bo silnik mocno sie rusza jak sie go potrzesie i stwierdzil ze moze byc bo ma za duzy luz i najpierw to by wymienil albo sprawdzil. Czyli tak tez zrobie z ta poduszka mysle ze to moze byc to bo przy hamowaniu tez slychac taki stuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 U mnie, na walniętej poduszce przy rozrządzie, przy odpalaniu był stuk, pojedynczy. Jak zjeżdżałem prawym kołem z krawężnika, nieważne jakiego, lub przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające też był stuk. Ty masz trochę inaczej zawieszony silnik, ale przypuszczam, że objawy będą podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati9947 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Wiec tak wymieniłem poduszke pod silnikiem bo była zerwana ale nadal mam ten stuk przy ruszaniu do przodu albo do tylu i przy hamowaniu eh nie wiem co to może być może wahacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi