Tomasz Opublikowano 14 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2007 Dziś zrobiłem w garażu diagnostykę i komp w mojej meganie zrobił testy po czym wyświetlił jakieś napisy po francusku... Siadłem ze słownikiem i wychodzi na to że mam "defekt czujnika temperatury oleju"... Osobiście nie zauważyłem jakiś obiawów w postaci choćby nieprawidłowych wskazań na desce rozdzielczej. Dajcie znać co o tym myślicie i jak ta usterka może się objawiać w praktyce... [ Dodano: 2007-01-14, 21:02 ] aha autko ma silnik 1.6 16v 2003 a problemy z nim zwiazane opisałem w poscie PROBLEMY Z SILNIKIEM W MEGANE II :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 A jak zrobiłeś tą diagnostykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 A jak zrobiłeś tą diagnostykę? bylo opisywane kilka razy wkladasz karte (lub nie jak masz hf) trzymajac przycisk na manetce od wycieraczek wlaczasz zaplon i zaczyna sie dyskoteka....(tzn. migaja kontrolki i wskazowki skacza) przelaczasz komunikaty przyciskiem na manetce, wychodzisz z tego przyciskiem do resetowania przebiegu dziennego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baad74 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Ten sposób znam. U mnie wyświetla się napis TEST OK. Ale czytałem, że gdy jest jakiś błąd w komp. to wyświetlają się tylko pojedyncze litery (kody błędów) a nie pełne wyrazy, stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 17 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 pojedyncze litery w poprzedniej generacji meganki sie pojawiały (tak mi się wydaje), a może zależy to od jakiejs wersji oprogramowania... sam nie wiem. Jedno jest pewne, w moim aucie błędy są wyświetlane pełnymi zdaniami więc chwila ze słownikiem i wszystko jasne [ Dodano: 2007-01-17, 10:56 ] A wracając do sprawy to wie ktoś w końcu o co chodzi z tym czujnikiem temperatury :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Ale czytałem, że gdy jest jakiś błąd w komp. to wyświetlają się tylko pojedyncze litery (kody błędów) Dokładnie tak jest u mnie- czyli M1Ph2. Jest to kwestia min. starszej generacji wyświetlacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarek Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 witam . a jak sie sprawdza w scenicu jak licznik jest digital tez sie przyciska przycisk od kom. przy manetce wycieraczek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Robert__ Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Panowie, a jak sprawdzić kody błędów w Sceniku bez kompa pokładfowego. No i czy ktoś ma opis tych błędów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 jeżeli pytasz o auto z Twojego opisu to tylko ASO lub dobry servis elektro.z podpięciem pod kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yetiq Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Dziś zrobiłem w garażu diagnostykę i komp w mojej meganie zrobił testy po czym wyświetlił jakieś napisy po francusku... Siadłem ze słownikiem i wychodzi na to że mam "defekt czujnika temperatury oleju" Robiłeś diagnostykę na ciepłym czy zimnym silniku? Kiedyś po powrocie z pracy zrobiłem diagnostykę i wyskoczył mi ten błąd. Na drugi dzień kiedy samochód nie był wcale odpalany po diagnostyce wyszło "test ok". Przypuszczam :) , że może być to spowodowane tym, że przy ciepłym, ale niepracującym silniku komp wykrywa podwyższoną temp oleju i interpretuje to jako uszkodzenie czujnika. Myślę, że jeżeli autko chodzi ok, to nie należy się tym przejmować. W końcu nie każdy użytkownik potrafi robić diagnostykę. Jeżeli jest coś naprawdę źle, to powinno się świecić "service" lub "stop" i podawać na wyświetlaczu co jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarek Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 witam . a jak sie sprawdza w scenicu jak licznik jest digital tez sie przyciska przycisk od kom. przy manetce wycieraczek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Yetiq - zbagatelizowałem tą info o uszkodzonym czujniku. wszystko było sprawne a skąd info o błędzie? tego nie wiem. wszystko w aucie już gra jak powinno Czarek - sprawdź po prostu jak to idzie w sceniku i finito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarek Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 chodzi o ten przycisk od kom. co sie przelacza wskazania ?? a zeby wyjsc po wszystkim to tez go przytrzymac i wcisnac S/S ?? moze jest gdzies to opisane w instrukcjach .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Tylko S/S nie trzeba go trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacky Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Wczoraj sprawdzałem jak jest u mnie i też pojawił się komunikat "defekt czujnika oleju" Zrobiłem test przy ciepłym wyłączonym silniku. Muszę jeszcze sprawdzić przy zimnym. czarek z testu wychodzi się wciskając przycisk resetu przy zegarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi