Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Uciekanie samochodu podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od wczoraj mam problem ze swoją meganką jest to Kombi 1.4 16v z 1999r.

Podczas przyspieszania, Gdy trzymam mocno i pewnie kierownice auto ucieka mi na lewą stronę, gdy puszczę gaz auto tak jak by wracało na swój tor i skręca w prawo.

Natomiast gdy puszczę kierownicę samochód jedzie w obu przypadkach prosto, lecz podczas przyspieszania o jakąś 1/4 obrotu, może trochę mniej kierownica skręca samoczynnie w prawo, gdy puszcze gaz no to wraca do położenia.

Tydzień temu, zostały wymienione końcówki drążków kierowniczych, gumy stabilizatora poprzecznego i sworznie wahacza.

Dodam, że byłem dziś na SKP i nic nie stwierdzono, mówił że może to być wina przegubów/półosiek ale nie jest w stanie sprawdzić bo jest ślizgo. Zbieżność wyszła 1.1, nie znam się na tym. Ale powiedział, że wszystko jest OK

Druga sprawa to, gdy Dziś wjeżdżałem do garażu, postawiłem moją megi przed nim, i dokładnie ogarnąłem ze śniegu cały i dodatkowo nadkola z zebranego "błota" Po Ruszeniu autem zapaliły mi się kontrolki ABS i SERV, podejrzewam, że podczas czyszczenia gdzieś na koronki wpadło trochę śniegu. Czy one same zgasną i ABS wróci do normy? Czy trzeba kasować błędy?

Druga sprawa to, gdy Dziś wjeżdżałem do garażu, postawiłem moją megi przed nim, i dokładnie ogarnąłem ze śniegu cały i dodatkowo nadkola z zebranego "błota" Po Ruszeniu autem zapaliły mi się kontrolki ABS i SERV, podejrzewam, że podczas czyszczenia gdzieś na koronki wpadło trochę śniegu. Czy one same zgasną i ABS wróci do normy? Czy trzeba kasować błędy?

A może walnąłeś w czujnik ABS za kołem albo oderwałeś któryś z kabelków bryłą lodu.

Co do błędu to sie nie wypowiem ale myślę, że powinno zgasnąć jak już będzie ok.

Na jakiej drodze Ci to auto ucieka?

Nie ma znaczenia czy jest to śnieg, lód czy "suchy" asfalt.

ABS już się naprawił, być może śniegu dostało się na koronce i czujka wariowała.

Auto postało całą noc w garażu, rano przejechałem może z 1km i abs wrócił do normy

EDIT:

Byłem na innej Stacji Kontroli Pojazdów, okazało się że gniazdo trzymające sworzeń wahacza jest wyrobione i jest tam spory luz.

Do wymiany jest cała zwrotnica.