grom91 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Witam. Przymierzam się do wymiany czujnika od wstecznych. Dzisiaj zabralem się za to ale zobaczylem że czujnik wkręcony jest w skrzynię. wykręcając go będzie mi sie wylewał olej. czy dużo oleju ubędzie? czy po wymianie trzeba dolewać olej do skrzyni? może ktoś już wymieniał i opisze jak rozwiązał ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Żaden olej nie będzie Ci się wylewał ze skrzyni. Przynajmniej u mnie w starej LII nic się takiego nie stało. Czujnik wymieniałem od góry. Dostęp beznadziejny. Sprawdź jaki będzie potrzebny klucz i zaopatrz się w jakiś "specjalny" - łamany, skrócony (ewentualnie sam go skróć). Z długim kluczem masz bardzo mało miejsca na wykonanie ruchów. Praktycznie robisz to po omacku. Możesz też to spróbować ściągając koło i nadkole. Mnie się od tej strony nie udało. Zaznaczam jednak, że ja wymieniałem w Lagunie II z silnikiem 1.9 dCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 dostęp do czujnika jest od dołu z tego co patrzyłem(nawet dobry) tylko zastanawia mnie ten olej wg mnie powinien sie polać przecież to jest wkręcone w skrzynie a tam mamy olej. PS. gdzie jest jakaś miarka ile jest oleju w skrzyni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Może dlatego u mnie się olej nie wylał, bo czujnik jest wkręcony od góry... Nie wiem, w którym miejscu jest w Megance II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Na forum już opisano, że były dwa rozwiązania tego ustrojstwa. W jednej wersji były dwa czujniki dwupinowe, z czego jeden od światła cofania i druga wersja z jednym czujnikiem trzypinowym. W jednych skrzyniach jest od góry, w innych poziomo obok lewej półosi.W ostatniej wersji olej sie poleje i to strumieniem 14mm. miarki oleju nie znajdziesz jest za to otwór do sprawdzania jego poziomu. Zazwyczaj słuzy on do uzupełniania oleju. Wszystko to na forum już opisano.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 a żeby podlewarować lewą stronę tzn pochylić go na prawo też wtedy poleci?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Jeśli czujnik masz z boku, poziomo, obok półosi to musiałbyś auto bardzo wysoko podnieść lewą stroną, by nie leciało. Można wymienić czujnik ale trzeba to zrobić bardzo sprawnie i trzeba się liczyć z niewielkim wyciekiem. Musisz jakąś wanienkę albo kuwetę pod to miejsce podłożyć. Będziesz miał mniej roboty i mniej do uzupełnienia jak przy spuszczeniu całości oleju przez korek spustowy. No chyba, że przy okazji masz zamiar cały olej w skrzyni wymieniać na nowy, wtedy spuszczasz go, odkręcając korek od dołu i czujnik wymieniasz na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) dzięki za odpowiedź, A jak ten post ma się do tego tematu "Wymiana czujnika świateł cofania- jak to zrobić?" To co niezwiązane z tematem wyleciało. :lol: Edytowane 8 Marca 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELLDAN24 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Temat ciekawy ... ale niech ktoś mi powie, co w tak prostym czujniku może się popsuć ? To jest proste urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celownik07 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Hej,.. a czy opłaca się wymieniać ten czujnik, jeżeli światła cofania po zmianie drążka w pozycji R działają bez zarzutu, jednakże nie zawsze pojawia się sygnał dźwiękowy? ( nie ma reguły raz jest, innym razem trzeba poruszać drążkiem pare razy..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msek Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Sygnał dźwiękowy w LIIIPhI (z automatycznym ręcznym) pojawia się tylko przy spuszczonymi ręcznym. Zobacz czy to nie to;) Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celownik07 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 ok, jutro zobacze- nie zwróciłem uwagi na zaciągnięty ręczny a też mam automatyczny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 ale niech ktoś mi powie, co w tak prostym czujniku może się popsuć ? Dobre pytanie, zwykle ulatywały blaszki na wtyczkę, ale parę razy się zdarzyło, że czujnik ot tak sobie przestał działać. Po wyjęciu z auta dalej nie działał. Dziwne, bo czujnik to zwykły stycznik, zwierający sygnał do masy.W swojej karierze wymieniłem kilka tych czujników. Co prawda nie w Renault, ale w innych autach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi