Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jaka spawarka inwertorowa.

makuli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Noszę się z zamiarem zakupu niedrogiej spawarki inwertorowej, do użytku w garażu( niezarobkowo :notacrook:)w grę wchodzi: DEDRA, PIROTEC, BESTER....? Głównym jej i najpoważniejszym zadaniem to praca przy montażu ogrodzenia. Czy ktoś z użytkowników forum posiada inwertor? Jaką firmę poleca. Nie interesuje mnie migomat bo już mam.

Jeśli to ogrodzenie tylko dla siebie, jednorazowo + prace dorywcze przy domu, to może lepiej mocniejsza, a jednak tańsza transformatorowa???

Ja od dawna dorywczo użytkuję taką spawarkę można powiedzieć własnej roboty, zasilana napięciem międzyfazowym, z możliwością przełączenia na 230V. (przełącznik pakietowy 3 pozycyjny 25A, gdzie w lewo jest 230V środek to wyłącz, a w prawo 400V)

Prąd spawania jest regulowany skokowo na takim samym przełączniku 3 pozycyjnym, który zmienia ilość zwojów w uzwojeniu pierwotnym. Odczepów jest 5, z czego ja korzystam z 3 (2,4,5) Nie mierzyłem ile on wynosi ale z praktyki wychodzi, że na max jest około 200A. Elektrodami ø4 ER146 ładnie się spawa już na środkowym zakresie, czyli przedostatnim odczepie.

Bezpieczniki w instalacji mam zwykłe topikowe 20A, ale przed 400V gniazdkiem w garażu mam jeszcze termik ustawiony na około 18A. Przy zwykłym spawaniu jak to mówią spawacze "strzała za strzałą" pracuje rewelacyjnie. Jedynie przy upalaniu przykładowo za długiej rury ø100, gdy jest ostatni zakres włączony, to termik czasami wybije. Jest to jednak ciągły łuk, pełne obciążenie i trafia się sporadycznie. Teraz do takich prac łatwiej kątówkę zastosować.

Przy najmniejszym amperażu spawałem już elektrodami ø2mm, blachę poniżej 1 mm ale to robota zegarmistrzowska, a spawy punktowe. Lepszy w tym wypadku byłby migomat ale nie posiadam.

Jedynym felerem jest ciężar tej spawarki i kabli. Ale całość mam na podwoziu z 2 kolami ø250mm i obudowane blachami z żaluzjami wentylacyjnymi. Całość z wozkiem waży około 50kg ale nosić tego nie trzeba.

Wiadomo, że takiej kupić nie można, są za to mniejsze, lżejsze i nie za drogie dostępne w handlu. Ojciec taką zakupił i też przy domu wszystko co potrzebne nią robi. Nawet tak jak potrzebujesz ogrodzenie z odkuwek sobie nią spawał. Jest na 230V i bodajże do 120A z płynną regulacją ale waży tylko około 15kg. Elektrody oczywiście odpowiednio cieńsze, chyba do ø3,25 i trochę czasu na spawanie.

Jak się to mawia: większym młotem rozwalisz mur ale można i lekko uderzyć, małym też rozwalisz cegłę ale potrzebujesz na to więcej czasu.

Odnosząc to do spawarek- lepiej nabyć mocniejszą, ta jednak jeśli to inwertor dużo więcej kosztuje.

Dlatego ja preferuję moje trafo i nawet o zmianie nie myślę.

• 2 tygodnie później...

Ja trzy miesiące temu kupiłem spawarkę inwertorową 200A za nieco ponad 600 zł. Nie jest to spawarka wymienionych przez ciebie producentów (sprzęt od Barracudy), ale nie narzekam. Przy jej pomocy naprawiłem bramę (godzinka spawania i docinania). W zeszłym tygodniu zaspawałem nawet dziurki w tłumiku. Ogólnie jestem zadowolony, ale zaznaczam że spawa raczej amatorsko - jak trzeba coś naprawić w domu albo sąsiad poprosi.

Teraz inverter idzie z Chin, więc cokolwiek kupisz i tak będzie stamtąd. Zależy wszystko od grubosci materiału.

Pracowałem w sklepie, gdzie mieliśmy Magnuma. Typowe Chiny, ale pozytywnie zaskoczony byłem jak to fajnie spawa. Za 700 zł kupiłeś już super spawarkę, z grubymi kablami, że 3,2 nierdzewkę topiło jak masełko.

Przy spawaniu nierdzewki przyjmuje się 50A/ 1mm grubości elektrody. Do amelinium sprzęt musi być wyposażony w DC.

ja posiadam magnum snake 200 kupiłem własnie do spawania przy garazu i jestem zadowolony i przy okazji moge dokupic sobie kable do spawania nierdzewki czyli tig

Szpecjalisto, TIG to zupełnie inna technika spawania. Snake 200 był wyposażony w kable do elektrody i ts kablami spawasz normalną blachę i nierdzewkę, nie ma możliwości podpięcia kabli do TIGa.

Edytowane przez stanleus

Jeszcze się nie zdecydowałem. Trochę z braku czasu i trochę z nadmiaru ilości sprzętu. Przede wszystkim liczy się też okres gwarancji. Wszystkie inwertory oprócz tych dostępnych w marketach mają tylko 12 miesięcy gwarancji, natomiast w marketach jakie są w moim mieście czyli OBI i NOMI dostępne są BESTER i PIROTEK oczywiście z gwarancją na dwa lata. Bester jest droższy natomiast Pirotek w miarę okazyjnej cenie ale ma liche kable. Na razie elementy ogrodzenia spawam migomatem, inwertor będzie mi potrzebny za dwa-trzy miesiące przy montażu do słupków.

Szpecjalisto, TIG to zupełnie inna technika spawania. Snake 200 był wyposażony w kable do elektrody i ts kablami spawasz normalną blachę i nierdzewkę, nie ma możliwości podpięcia kabli do TIGa.

To, że jest wyposażony w kable do spawania elektrodą nie znaczy że nie można go wykorzystać do spawania metodą TIG. Wystarczy podpiąć zwykły uchwyt TIG z zaworkiem w rękojeści i już można spawać ww metodą. Oczywiście niezbędny jest czysty argon.

Spawanie nierdzewki elektrodą jest możliwe ale jakość spawu porównując do TIG-a jest słaba.

Z tych co wymieniłeś to najlepiej brać Bestera.

Musisz mieć w maszynie wszelkie wejścia (+,-, wtyk gazowy), aby rękojeść współpracowała z maszyną. a zwykły Snake 200 nie miał. Wszelkie Magnumy w sklepie wyposażone w funkcję spawania MMa i TIGiem w komplecie miały kable elektrodowe i uchwyt do TIGa. Pierwsze słysze, żeby trzeba było osobno kupować. To jest bezsens. To ts jakbyś kupił auto, miał boczki pod elektryczne szyby, ale w wyposażeniu musiał korbować, a elektrykę później dokupić.

Co do tych uchwytów z zaworkami: to jest o dupe rozbić. Jak maszyna nie jest wyposażona w funkcję TIG to nie będzie to za dobrze działać... Nie wyregulujesz tego w odpowiedni sposób.

Musisz mieć w maszynie wszelkie wejścia (+,-, wtyk gazowy), aby rękojeść współpracowała z maszyną. a zwykły Snake 200 nie miał.

Jesteś w błędzie, mając elektrozawór gazowy w urządzeniu oraz zajarzenie bezstykowe poprawiasz komfort spawania ale brak tych cech nie wyklucz możliwości spawania metodą TIG.

Pierwsze słysze, żeby trzeba było osobno kupować. To jest bezsens. To ts jakbyś kupił auto, miał boczki pod elektryczne szyby, ale w wyposażeniu musiał korbować, a elektrykę później dokupić.

Ponownie jesteś w błędzie i złe porównanie. prędzej bym porównał do posiadania samochodu z ręcznym podnoszeniem szyb ale z wyprowadzonymi kablami do podłączenia elektryki.

Co do tych uchwytów z zaworkami: to jest o dupe rozbić. Jak maszyna nie jest wyposażona w funkcję TIG to nie będzie to za dobrze działać... Nie wyregulujesz tego w odpowiedni sposób.

A możesz napisać co to jest "funkcja TIG"? TIG to metoda spawania a nie opcja w urządzeniu, każdym inwertorem można spawać metodą TIG. Oczywiście możliwości regulacyjne sprowadzają się do jednego parametru - wartość prądu spawania ( przysłowiowy amperaż ) ale jest to proste spawanie. Zresztą kolego, nie wiem czy umiałbyś ustawić wszystkie parametry w "prawdziwym" TIG-u więc po się unosisz.

Metoda metodą, ale skoro urządzenie nie przewiduje od początku w instrukcji możliwości spawania metodą TIG to według mnie podpinanie uchwytu z zaworem to takie "pier****nie kotka za pomocą młotka". Będzie działać, ale niezbyt fajnie. Dokładając parę złocszy mamy urządzenie, które ma wszystko co potrzebne to spadania MMA i TIG. U mnie w sklepie była to różnica ok 400 zł.

pisząc "funkcja TIG" miałem na myśli, że urządzenie jest przystosowane w pełni do spawania metodą TIG (uchwyt, elektrozawór).

Wg mnie moje porównanie też jest dobre.

Metoda metodą, ale skoro urządzenie nie przewiduje od początku w instrukcji możliwości spawania metodą TIG to według mnie podpinanie uchwytu z zaworem to takie "pier****nie kotka za pomocą młotka".

Jest przewidziane w instrukcji spawanie metodą TIG.