Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jak sprawnie odpalać megane II 1.5 dci

maruder1

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Niedawno kupiłem megane II 2004r. 1.5 dci 82 KM. No i tak powolutku rozgryzam te autko. Oczywiście swój przebieg już toto ma (kto wie jaki naprawdę :notacrook: a inna sprawa że autko jest troszkę zapuszczone. A konkretnie to chodzi mi o coś takiego: jak sprawić by megane chciało dłużej pokręcić rozrusznikiem? Nie odplala moje autko tak na dotyk, z "półobrotu" jak to bywa w niektórych autach :D Jak rozgrzany to przeważnie musi ze dwa-trzy razy rozrusznik obrócić. To by jeszcze mi odpowiadało. Na zimnym zaś musi pokręcić dłużej. Ale...jak nie załapie za "pierwszym cyklem kręcenia" no to mija kilka sekund i próbuje ponownie uruchomić. I tu jest problem. Bo o ile za drugim podejściem autko chwilkę pokręci to i odpali każdym na mrozie(a są to Suwałki :!: ); gorzej gdy potem moje megane tak posteruje rozrusznikiem że ten zakręci raz i "odpoczywa". Po chwili znowu raz zakręci i znowu przerwa. I tak w kółko...I nie mogę go wtedy sensownie odpalić. Wówczas wychodzę z auta :!:, odpinam klemę na akumulatorze, zakładam z powrotem, wsiadam do auta... Ponownie zaczynam odpalać...i jeśli rozrusznik zrobi kilka obrotów przy jednej próbie odpalenia auta to się samochód uruchomi. A jeśli rozrusznik znowu będzie wykonywał tylko jeden obrót to znowu będzie problem z odpaleniem. Irytuje mnie to :!:. Wychodzi chyba na to, że resetuję sterownik w aucie odpięciem klemy i wtedy rozrusznik kręci dłużej.

Jak zatem sprawić by moje megane po prostu dłużej chciało pokręcić rozrusznikiem tak jakbym odpalał jakiś samochód normalnie trzymając kluczyk w stacyjce. W wielu starych samochodach odpalałem auto przez kilka sekund a nie jak to robi moje megane że przy pierwszej próbie pokręci a potem to tylko po jednym obrocie rozrusznikiem i przerwa, jeden obrót i przerwa. Może i jakiś sterownik wyczuwa że świece coś tam nagrzały do odpowiedniej temperatury ale są jeszcze wtryski i itd. A w 9-letnim aucie nie zawsze wszystko jest takie super.

Aha, przy rozgrzanym aucie zdarza się to bardzo rzadko. Wówczas też jeśli odpali przy pierwszej próbie to oki a ja nie to potem wykonuje tylko jeden obrót i jest problem z rozruchem (częściowo pomaga rozłączenie na chwilę akumulatora). W wielu dieslach miałem, że auto odpalało zawsze za drugim lub trzecim obrotem i auto robiło jeszcze wiele tysięcy km bez większych remontów. Rozumiem że i silnik i wtryski czy pompa mają już jakiś stopień zużycia ale bez przesady. Wystarczy jakoś zmusić rozrusznik do wykonywania więcej obrotów niż jeden i byłoby super. Tylko jak?

Może ktoś orientuje się w czym jest problem? Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Edytowane przez maruder1

Też o tym myślałem ale rozrusznik cicho i ładnie kręci o ile samą pracę umożliwi jakiś sterownik czy coś takiego. Dlaczego po nieudanej próbie odpalenia za pierwszym kręceniem rozrusznik nie kręci już kilkukrotnie tylko jeden obrót i przerwa, znowu obrót i przerwa. Podobnie akumulator - umożliwia szybkie obracanie rozrusznika. Moim zdaniem, nawet gdyby akumulator był za słaby no to by kręcił rozrusznik do momentu rozładowania akumulatora a nie jeden obrót, dwie sekundy przerwy, znowu jeden obrót, znowu sekunda czy dwie sekundy przerwy i tak w kółko. No chyba, że w megane II komputer widząc za słaby prąd w akumulatorze uniemożliwia pracę rozrusznika....

Raz tak próbował odpalić z minutę i nic. Aż odczekałem dłuższa chwilę i rozrusznik wtedy wykonał nie jeden a trzy obroty i wtedy silnik od razu zaskoczył.

Myślę że to raczej wina jakiegoś sterownika który odczytuje jakieś błędne dane czy coś w tym stylu. Tylko jak to rozgryźć :notacrook:

Dlaczego po nieudanej próbie odpalenia za pierwszym kręceniem rozrusznik nie kręci już kilkukrotnie tylko jeden obrót i przerwa, znowu obrót i przerwa.

Tego nie rozumiem zarówno tu gdzie zacytowałem jak i w 1 poście....

czyzby to oznaczało dosłownie to co napisałeś, że każda próba kręcenia silnikiem po 1 razie i przerwy pomiędzy nimi są samoczynne, bez kolejnych naciśnięć przycisku START/STOP??

Jeśli tak, to cokolwiek to dziwne i radziłbym auto pod CLIP-a podłączyć....

Komunikaty jakieś wyświetla??

• +1 1

Dokładnie tak jak opisałeś :notacrook: Bez ponownego naciskania przycisku start/stop przerwy są samoczynne! Niestety jeszcze klipa nie nabyłem (auto posiadam miesiąc czasu) ale wkrótce pewnie nabędę bo swoje auta od kilku lat staram się sam diagnozować. A komunikatów nie ma żadnych, nie zapalają się też żadne kontrolki od silnika.

Wygląda mi na słaby akumulator. U mnie też tak się dzieje jak mam za słaby akumulator. Zakręci, przerwie i zakręci ponownie i odpali. A licznik przebiegu dziennego się nie resetuje podczas takiego odpalania?

Edytowane przez aston76
  • +1 1

• 2 tygodnie później...

Byłem na diagnostyce bo nie nabyłem jeszcze clipa. Więc wyszedł tylko jeden błąd: przekaźnik zasilania komputera otwarty. Mechanik go wykasował i powiedział że czasami się pojawia taki błąd w różnych autach i nie ma on znaczenia... Po ponownym odpaleniu auta błędów brak. A dziś rano samochód znowu odpalał na raty tak jak i przedtem:) Tak się zastanawiam o jaki przekaźnik mogło chodzić bo u mnie dobrych fachowców jak na lekarstwo :P

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Wpadłem na to ale ta gruszka na nic się nie zdaje. Swoją drogą to ciekawe, że auto nowoczesne a gruszka jak w prymitywnym aucie <szukaj>

A czy mógłbyś coś więcej napisać o tym przepuszczaniu? Jak to zdiagnozować?

Swoją drogą to ciekawe, że auto nowoczesne a gruszka jak w prymitywnym aucie

Najbardziej genialne są proste pomysły, takim jest ta gruszka, która nie służy do pompowania paliwa w czasie jazdy ale w przypadkach awaryjnych, czy w czasie odpowietrzania przy wymianach filtrów.

Skoro uważasz że gruszka jest do niczego, bo przykładowo nie twardnieje po kilku ściśnięciach, to masz problemy z zaworkami zwrotnymi jakie tam są i paliwo może się wracać do baku. A to są powody problemów z zapaleniem. Jest to już na forum dość szeroko opisane.

To oczywiście może byc powód nie zapalania za pierwszym razem, przerwy w kręceniu rozrusznika przy kolejnych próbach, to już inna bajka...

Aku sprawdzałeś w jakim jest stanie i z jakiego roku??

Czasami sprzedający podmienia aku, zostawiając lepszy w rodzinie nim auto sprzeda.

• +1 1

• 2 tygodnie później...

Tak czytam i czytam i jest wiele odpowiedzi na ten temat.

Mam pytanie o samą gruszkę. Bo faktycznie na to nie zwracałem uwagi ale ona rzeczywiście nie twardnieje. Natomiast po dłuższym pompowaniu, powiedzmy po dziesięciu naciśnięciach gruszką, słychać bulgotanie w zbiorniku paliwa. Czy to jest poprawne?

Natomiast z rana widać w przewodzie idącym do pompy paliwa mnóstwo powietrza.

Dodano: 09 cze 2013 - 00:47

Aha, i jeszcze jedna ciekawa sprawa którą zauważyłem już zimą. Mianowicie mam problem z autem gdy je zduszę i zgaśnie. Np. gdy jechałem przez zaspy na drugim lub trzecim biegu i auto zgasło pod wpływem obciążenia to nie mogłem go od razu odpalić. Objaw był właśnie taki, że był jeden obrót rozrusznikiem i przerwa, obrót i przerwa i tak ciągle. Pomagało odpięcie klemy czasami - wtedy samochód odpalał. Jakby komputer w aucie się resetował i było już oki. Ale czasami to też nie pomagało. Natomiast zawsze pomaga odczekanie. Różnie z tym bywa bo czasami wystarczy minuta a czasami trzeba 5 minut. Tak nie za bardzo to podchodzi pod słaby akumulator. Taki sam problem mam i teraz i jest to bardzo niebezpieczne; bo gdy auto zgaśnie np. podczas gwałtownego puszczenia sprzęgła podczas ruszania np. na skrzyżowaniu to nie można go od razu odpalić. Niby diesel i ciężko go zdławić na pierwszym biegu ale jednak. Można też zapomnieć i ruszać z wyższego biegu. Samochód wtedy zgaśnie i problem jest ogromny bo nie da się od razu odpalić bo jest jeden ruch rozrusznikiem i przerwa. A u mnie do odpalenia potrzebne są zawsze dwa obroty rozrusznika by auto odpaliło. Zresztą nie jestem pewien czego to jest wina że auto nie pali z półobrotu jak np. volkswagen :)

Aha, ten sam problem z odpaleniem też występuje gdy: uruchamiam auto, zaraz po odpaleniu je zgaszę i chcę znowu odpalić. Jest tak i na zimnym i na gorącym silniku. Wtedy znowu jest problem z uruchomieniem - coś powoduje że rozrusznik nie chce dłużej zakręcić. Trzeba odczekać swoje i wtedy odpali bez problemu. Jest to co najmniej irytujące :) Nie wiem czy mnie zrozumiałeś - po prostu gdy po dłuższej jeździe auto zgaszę i chcę po dłuższej chwili odpalić to jest w 99.9 % uruchomień ok. Wykona te dwa obroty rozrusznik i samochód odpala bez zająknięć. Ale gdy po dłuższej pracy silnika auto zgaszę i je od razu (np. po kilku sekundach) chciałbym ponownie uruchomić to z tym różnie bywa... Trzeba często odczekać chwilę i wtedy odpali normalnie.

Widzę, że znasz sie bardzo dobrze na renault. Powiedz, czy to co opisuję ma na pewno związek ze słabym akumulatorem? Akumulator może i jest słaby bo faktycznie po podpięciu przewodami z innego auta krócej kręci i szybciej odpala; nie ma też tych przerw w pracy rozrusznika na zimnym silniku. Ale dlaczego występują problemy z rozruchem rozgrzanego silnika które opisałem? No bo chyba raczej nie jest normalne, że nie można uruchomić ponownie silnika automatycznie po jego zgaszeniu albo po jego samoczynnym zgaśnięciu z powodu zbyt niskiej prędkości obrotowej :)

Nie wiem czy mnie zrozumiałeś - po prostu gdy po dłuższej jeździe auto zgaszę i chcę po dłuższej chwili odpalić to jest w 99.9 % uruchomień ok. Wykona te dwa obroty rozrusznik i samochód odpala bez zająknięć. Ale gdy po dłuższej pracy silnika auto zgaszę i je od razu (np. po kilku sekundach) chciałbym ponownie uruchomić to z tym różnie bywa... Trzeba często odczekać chwilę i wtedy odpali normalnie.

Gdzieś na forum nie tak dawno czytałem o podobnych objawach i tam diagnoza wskazywała na leciwy i już szwankujący aku. Jeśli masz możliwość podmień na jakiś nowy, a przynajmniej nowszy i sprawny z auta znajomego i sprawdź czy się poprawi. Jeśli tak to wiesz na co zaskórniaki przeznaczyć.

Akumulator może i jest słaby bo faktycznie po podpięciu przewodami z innego auta krócej kręci i szybciej odpala

Fizycznie podepnij ten inny aku, albo podłącz na kablach odpowiednio grubych do klem i swój odłącz, by dawca nie musiał doładowywać Twojego, a mógł tylko rozrusznikiem kręcić i zasilać twoje auto.

Ale dlaczego występują problemy z rozruchem rozgrzanego silnika które opisałem? No bo chyba raczej nie jest normalne, że nie można uruchomić ponownie silnika automatycznie po jego zgaszeniu albo po jego samoczynnym zgaśnięciu z powodu zbyt niskiej prędkości obrotowej <piwko>

Nie jest istotne czy silnik ciepły czy zimny, i tak musi nim zakręcić rozrusznik. Ten potrzebuje odpowiedniego prądu by zrobić to sprawnie. Im starszy rozrusznik to czasami ma większy apetyt na prąd, a starszy aku. akurat odwrotnie do potrzeb słabnie. Nie musi mieć zwarcia czy przerwy pomiędzy celami. wystarczy że ramki ołowiowe już są na tyle zżarte i wysypane na dno, że to tylko imitacja akumulatora. Niby napięcie ma i trzyma ale jak jest potrzebny większy prąd rozruchowy to niestety go brakuje.

• +1 1

Natomiast po dłuższym pompowaniu, powiedzmy po dziesięciu naciśnięciach gruszką, słychać bulgotanie w zbiorniku paliwa. Czy to jest poprawne?

Witam.Może tu szukać problemu?Jest za niskie ciśnie paliwa na "wejściu".Ja jak kupiłem swój,to zaciekawiony nacisnąłem kilka razy "gruszkę"(może 3-4 razy)i zrobiła się twarda przydusiłem mocniej i paliwo wyciekło przez uszczelkę w miejscu skręcania filtra paliwa(góra-dół).Przedtem było okurzone bez objawów przecieków.Wymieniłem filtr i uszczelkę,odpowietrzyłem.Jak się "gruszka" zrobiła twarda to już nie dusiłem(nie chciałem ryzykować ewentualnym przeciekiem).
  • +1 1