PIOTRGAN Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Witam kolegów. ciężko bez zdjęć ale mój telefon ma foha. *************************************************************** Moduł haka trzeba wpiąć w masowy kabel czujników, znalazłem ciekawy opis montaż modułu., wtyczki są identyczne ale kabelek się już nie zgadza, czy może ktoś wie który u nas jest -. *************************************************************** jeszcze pytania nie wiem czy do tematu. *************************************************************** Za tylnymi fotelami jest biały prostokąt z dwoma kabelkami czy to jest coś do czujników ? widoczny po podniesieniu maty bagażnika, coś podobnego widzę w tylnym zderzaku. *************************************************************** Na prawym nadkolu też z kabelkami dwoma jest jakieś urządzenie, jakby linka ale jest wystający element który jest ruchomy, do czego to jest ? *************************************************************** *************************************************************** Dziękuje z góry za pomoc i wyjaśnienie. *************************************************************** Scenic III grand 5 miejsc. Regulamin pkt. 5.9 - Enter P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Witam wszystkich, mam zamiar zamontować do swojego scenica III 2009r. asystenta parkowania, myślałem o założeniu oryginału przód i tył wraz z wizualizacja w liczniku , nietety instalacji pod parktroni w moim autku brak, więc mam pytanie, czy posiada ktoś schemat całego parktronika przód i tył?? Może wie ktoś skąd musiałbym ciągnąć kable? Czy oprócz zmiane w epromie licznika trzeba coś jeszcze programować?? Edytowane 23 Czerwca 2013 przez manek33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Cześć, dopiszę się do tego tematu, bo tytuł pasuje. Mam Scenica III grand z 2009 roku. Czujniki parkowania tył i przód, fabryczne. Przód działa, tył nie. Clip wykrywa podłączoną przyczepę i dlatego tył się wyłączył. Auto ma dołożony hak i wiązkę renault 13 pin. Oczywiście przyczepa nie jest podpięta. Od czego zacząć grzebanie? Sprawdzić gniazdo haka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 A nie masz fizycznie wyłączone wyłącznikiem w kabinie, jeśli takowy jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 W złączu haka jest stycznik który po włożeniu wtyczki przyczepki informuje moduł haka o podłączeniu przyczepki i wyłącza czujniki parkowania. Stycznik łączy z masą pin 11 modułu haka. Można w celu diagnozy ten przewód odłączyć od gniazda. Nie widziałem tego złącza ale wydaje mi się, że stycznik-mikrowłącznik jest umieszczony z boku gniazda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) @Prezes akurat wersję bez wyłącznika. Przód normalnie działa. @aniewa dziękuję, sprawdzę to. @aniewa tradycyjnie miałeś rację i trafiłeś w 10. W gnieździe haka jest stycznik, który wykrywa obecność podłączonej wtyczki przyczepy. U mnie ten włącznik raz działał raz nie. W związku z tym, że to auto niczego nie ciąga to po prostu odłączyłem to ustrojstwo i przewody zabezpieczyłem koszulką termokurczliwą. Czujniki teraz działają prawidłowo. Wrzucam zdjęcia, gdyby to kogoś interesowało. Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez meganecoupe02 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danioRM Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Mam podobny problem, tyle ze u mnie komputer nie wykrywa podłączonej przyczepki. Nie wiem czy problem z niedziałającymi tylnymi czujnikami może być powiązany z hakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi