Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

dziwne odgłosy szczególnie przy 3000 obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem, może ktoś ma jakiegoś pomysła...

Jadąc autko wydaje wydaje dziwne rytmiczne miękke dźwięki, jakby pohukiwanie :o takie hu hu hu hu hu hu :o

Co ciekawe częstotliwość skojarzona jest prędkością obrotową silnika, bo najbardziej "pohukiwuje" przy 3000 obrotów na każdym z biegów ale też skojarzone jest z prędkością obrotową kół, bo im wyższy bieg to przy 3000 obrotów jest coraz szybciej to słychać. Na 5 biegu przy 130kmh jest już prawie ciągły dźwięk. Na stojąco efektu brak.

Żeby było ciekawiej to przy 140kmh przy 3200 obrotów już tego nie słychać ale auto lekko wibruje. Kierownica jest sztywna, wibracje czuć jakby w karoserii a nie na układzie kierowniczym. Przy 150kmh i to ustępuje. Potem to już jest ogólnie głośno :o. Silnik nie daje mi odczuć jakichś defektów braków mocy, lampek zapalających się itp.

Poducha górna świeżo powymianie (hutchinson).

Jak myślicie szukać w przeniesieniu napędu czy jednak w silniku? A może jeszcze co innego? Wydech?

Z góry dzięki za przeczytanie tego opisu dziwnego przypadku :o

pozdr

Adam

Dzięki za wskazówkę.

Mechanior na razie rozkłada ręce - nie jest w stanie w 100% zdiagnozować. Poduszka niby ok, wspomniał, że może wydech rezonuje. Proponuje czekać aż sie głośniej zrobi, tym bardziej że jak zimny to nie ma tego efektu.

• 2 miesiące temu...

Witam, mam ten sam problem z pohukiwaniem. Napewno usterka nie dotyczy paska akcesoriów, dźwięk ten jest rytmiczny do obracajacych się kół lecz napewno nie dobiega z łożysk kół bądź przegubów. Byłem już u 2 mechaników, nawet w autoryzowanim serwise renault, lecz nikt konkretnie nie wytypował co to może być. Ma ktoś na to pomysł?

• 2 miesiące temu...

sprawdź całą przegrodę silnika wszystkie elementy dotykaj ręką czy nie są luźne miałem to samo .Po miesiącu okazało się ,że był luźny przewód od klimy i drgał aż się przetarł .Co kolwiek bedzie luźne bedzie taki efekt .