qbass85 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Witam Pół roku temu wymieniłem tranzystor w module odpowiedzialnym za nawiew. Dwa dni temu przestał mi ponownie działać nawiew ... no to stwierdziłem że znowu mi padł rezystor, wykręciłem moduł i do elektryka, a elektryk sprawdził tranzystor i mówi że działa. No to ja podłączyłem spowrotem moduł no i nawiew działa :)(oczywiście nic nie robiąc). W dniu dzisiejszym znowu problem bo nawiewu nie mam ... wracając z pracy (około 10km)działał bez problemu, zostawiłem autko na prakingu (około jednej godzinki), wsiadam do auta i brak nawiewu. Odstawiłem teraz auto do garażu gdzie jest chłodniej i chcę sprawdzić wieczorem czy będzie działał ... zastanawiam się czy radiator się przegrzewa w tym module ... czy coś moduł jest kopnięty ??? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Qba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 no to rezystor czy tranzystor, bo to skrajnie rózne elementy. sprawdź wtyczkę do tego elementu. BTW - brudny filtr kabinowy powoduje, że ten element nie ma dostatecznego chłodzenia i przegrzewa się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass85 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Przepraszam ... chodziło mi o tranzystor (szybko pisałem i może dlatego taki nie przemyślany błąd). Filtr kabinowy sprawdzałem i jest czysty, wymieniałem go pół roku temu wtedy kiedy wymieniałem tranzystor w module. Zaraz zabieram się za ponowne rozkręcenie schowaka aby dostać się do tego modułu i sprawdze te wtyczki (tam są dwie wtyczki) i popsikam je WD40. Wczoraj odstawiłem auto do garażu z myślą taką że ochłodzi się radiator i nawiew zacznie działać, ale nic z tego ... ani wczoraj nie zadziałał nawiew, ani dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 zupełnie nie rozumiem, dlaczego WD40????? :) ten preparat wyrządza więcej szkody niż pożytku! to nie jest panaceum na wszystkie bolączki świata! do elektryki używaj odpowiednich preparatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass85 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 a jaki byś polecił preparat? Dotarłem do modułu przycisnąłem mocniej wtyczki i nawiew zaczął działać :) ... poczyściłem styki itd. itp. Jeszcze nie montuje schowka, pojeżdżę kilka dni i zobaczymy czy będzie wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 na pewno nie tłusty, jak WD40. wejdź do elektronicznego i kup najtańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Być może Twoja wtyczka szykuje się do wyzionięcia ducha...znaczy stopienia i zwarcia. Tu masz fotki jak po czasie taka wtyczka wygląda: http://megane.com.pl/topic/21457-scenic-ii-nie-dziala-nawiewwentylatordmuch/page__st__128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass85 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Wtyczka raczej wygląda ok Może coś rzeczywiście coś niestykało, zasniedziało itp. przeczyściłem i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monteraa Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Pomocy wymieniony rezystor, kostki nawiew działał dwie godziny i przestał działać. Gdzie szukać usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 nie pamiętam jak jest w tym modelu ale w większości da się wsadzić łapę przez filtr kabinowy i ruszyć wiatrakiem jeśli będzie kręcił to masz winnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 W tym wieku auta to wentylator wyzionął ducha - jeszcze piszczy podczas pracy czy już przestał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi