grom91 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Witam wczoraj troche jeżdziłem polami i wioskami i ktoś mi chyba strzelil z wiatrówki w szybe jak jechałem, bo zrobił się pajączek na szybie. I tu mam pytanie jaką szybę powinienem kupić? przeglądałem allegro i intercarsu oferte i tam są jakieś zielone i fioletowe. I kwestia jak stwierdzić czy mam czujnik zmierzchu oraz deszczu? Dodam że mam lusterko fotochromatyczne ?. Gdzie polecacie kupić w miare tanio szybę? Szkoda trochę że uszdokdziła się bo zaraz przy sprzedaży będzie jakiś polaczek płakał że bity . :D Na stronie moje renault znalazłem ze mam wersje Confort Expression może to coś pomoże? :) Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Są 3 rodzaje szyb. Przezroczyste, zazwyczaj w tańszych zamiennikach chińskich, zielone czyli lekko przyciemniane, tak jak zazwyczaj szyby boczne, oraz fioletowymi zwane szyby przednie z powłoką anty UV. To widać z zewnątrz jak przed autem staniesz i pod odpowiednim kątem popatrzysz. Jaką kupisz nie ma znaczenia wszystkie pasują, ważne by ta kupowana miała już przyklejone fabrycznie mocowanie do czujnika świateł i wycieraczek. Są szyby z tym mocowaniem i bez niego. Jedynie na to należy uwagę zwrócić. Jeśli sam szyby nie będziesz wymieniał, to nie warto samodzielnie jej kupować, a zakupić taką razem z usługą w serwisie szyb samochodowych. Ja przykładowo w sceniolu drugim wymieniałem szybę w ten sposób i jej koszt z robocizną wyniósł około 500zł. Zakładany był przezroczysty zamiennik. Fotki w moim temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiso Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Możesz zrobić tak jak ja tzn napisać do serwisu Renalut jaki jest koszt szyby i podać numer VIN sprawdzą ci jaką miałeś fabrycznie tzn czy zwykłą czy solarną. Ja wymieniałem na wiosne w Inter Glas szybę przednią solarną (fioletowa) z czujnikiem deszczu i do tego odrazu wymieniłem żel w czujniku, łączny koszt to 900zł (760 szyba + 60żel + 80montaż) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 najpierw planuje podjechać do nordglassa i zobaczymy może da się to naprawić. Szybe planowałem sam zakupić bo mam jakieś tam dojście w Iintercarsie i pewnie cos taniej bym załatwił. Zobaczymy jutro. Jak stwierdzić czy mam czujnik zmierzchu i deszczu?? deszczu chyba mam bo mam te lusterko fotochromatyczne(ale nie jestem pewien). Proszę o rady :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Lusterko fotochrom to nie wyznacznik posiadania czujników. (chociaż zazwyczaj posiadając takie lusterko czujniki też były montowane, były także montowane razem ze zwykłymi lusterkami, szczególnie w sceniolach II) Czujniki, a właściwie jeden zespolony, są osłonięte podstawą lusterka i nie mają z nim nic wspólnego Czy je posiadasz to musisz wiedzieć po działaniu wycieraczek na 1 pozycji oraz samoczynnym zapalaniu świateł po zmroku jak ta opcja jest włączona przytrzymaniem przycisku AUTO na lewej manetce. Możesz także zdjąć osłonę lusterka ta przylegającą do szyby i sprawdzić czy na szybie, poniżej mocowania lusterka jest przyklejone czarne, okrągłe ustrojstwo, z wychodzącymi kabelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 to inaczej jeżeli posiadam przycisk auto w lewej manetce to mam chyba czujnik zmierzchu? :D no i jeżelij ustawiam w 1 pozycji prawa manetke (raz do dołu) i jak leje deszcz to się załączają wycieraczki to też czujnik jest? dobrze rozumuje? czy moj tok myslenia jest błędny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Prawidłowo. To znaczy, że czujniki posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 czyli reasumując mam szukać szyby zielonej z mocowaniem pod czujnik deszczu i zmierzchu , aby to miała i można brać. A może ktoś wie czy warto inwestować w szybe obniżającą hałas :D ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 A co o takiego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 że niby szyba posiada "przeszklenie akustyczne" redukuje hałas ktoś coś słyszał na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiso Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 ja słyszałem i mam, ale czy coś daje cięzko mi stwierdzić może nie mam takiech słuchu żeby usłyszeć różnice :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Czyli jak nie ma różnicy to po co przepłacać bo pewnie deczko więcej cenią :D :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom91 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 szyby jednak się nie dało naprawic ;/ zamówiłem szybę pilkingtona. Czy to dobry wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi