kamiso Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 W drodze do mechanika zobaczyłem że Megi ubyło oleju, straciła moc i zaczęła wydawać dźwięki nawet jak nie dodawałem gazu, po wizycie u mechanika okazało się że padła turbosprężarka :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Uuu... No to naprawde miałeś pecha jak turbo ci padło w niespełna jeden dzień od czasu gdy zaczęło świszczeć :/ A jaki rodzaj usterki dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) co miesiąc muszę dolewać litr oleju Naprawdę masz nalatane 130tyś? :D Usunąłem niepotrzebny Enter. Radzę się zastosować do regulaminu - damiar Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 przebieg jest w 100% autentyczny :D, a z tym litrem to może troche przesadziłem, ale naprawde dużo turbina przepuszcza :/ Znajomy mechanik powiedział, że trzeba regenerować, bo oprócz łożyska w turbinie jest wszystko bardzo dobre (ale na razie nie mam kasy na regenerację) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Ja to bym robił turbo, regeneracja kosztuje mniej niż nowe turbo, też mnie dziwi, że przy tak małym przebiegu turbo pada u kolegi dcst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiso Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 A jaki rodzaj usterki dokładnie? Dokładnie nie wiem jaka usterka w turbo bo samochód jeszcze nie został rozebrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Ja to bym robił turbo, regeneracja kosztuje mniej niż nowe turbo, też mnie dziwi, że przy tak małym przebiegu turbo pada u kolegi dcst. Mnie też dziwi to, ale tłumaczę sobie to faktem iż przede mną meganką jeździł mój ojciec. A to zazwyczaj była jazda do 2000 obrotów i kolejny bieg, a turbo w tym momencie pracowało ile wlezie żeby tylko przyspieszyć samochód :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subratri Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 W wielu Renówkach turbo głośno gwiżdże (nawet z tego słynął i nic na to nie poradzimy No okazuje się, że można sobie poradzić. Jaki by parszywy nie był ten mechanik co mi zmieniał motor to to ogarnął. A gwizdała mi Renówka tak, że koty z dachów spadały :( Próbowałem znaleźć co zmienił i wymienił mi zawór dławiący (ciekł olejem) oraz czujnik (chyba ciśnienia) ten przyczepiony do rury intercoolera zaraz przy przednim pasie. W każdym razie teraz już tylko słychać turbo - nic nie gwiżdże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gielar Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) cięcie No OK tylko że ja mam wszędzie sucho. Jedyne spocenie to mam przy IC od strony kierowcy (sprawdzone przez majstrów że tak czasem bywa, dokręcili opaskę i obserwuje) Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Nie przedrzeźniamy przedmówcy. Już drugi raz upominam. Proszę również zwracać uwagę na dodatkowe Entery. Poprawiłem - damiar Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamiso Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 No i zadzwonił mechanik i powiedział jaki był stan turbosprężarki, tak jak pisałem wcześniej turbo poszło mi w jeden dzień, wcześniej zero objawów. I tak obudowa turbosprężarki cała powycierana od środka (jeszcze nie wiadomo czy da się zregenerować), luzy na wirniku jakiś centymetr dobry (chyba powiedział wirnik), łopatki powyginane, ogólnie to powiedział że jeszcze tak rozwalonej turbosprężarki to nie widział. Teraz czekać na całkowity koszt naprawy :( Dodano: 12 wrz 2013 - 08:41 Samochód naprawiony. Regeneracja turbospreżarki (nowy środek, obudowa stara), wymiana filtrów, oleju i jakiegoś węża + robocizna 1870zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoll0 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) U mnie z dnia na dzień pojawił się głośny szum przypominający ten przy szybkiej jeździe na wstecznym. Narasta wraz z dociskaniem pedału gazu, niezależnie od prędkości i obrotów silnika. Czy to może być coś poważnego? Nagrałem go z kabiny podczas jazdy, może to nagranie coś pomoże, szum/hałas słychać od 6 sekundy nagrania. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez karoll0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 To jest dokładnie ten sam gwizd co występował u mnie. Z mojego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że ten hałas będzie dopiero się robił coraz głośniejszy(w pewnym momencie myliło mnie to i myślałem, że jedzie coś na sygnale :P). Najprawdopodobniej masz luz osiowy turbiny. Obserwuj czy ci nie ubywa oleju za dużo. Tak, dolewając oleju, jeździłem jakiś rok. Poźniej kupiłem używane z rocznego Scenica III powypadkowego(chłodzone cieczą) za 1400zł(bo za regeneracje mojego policzyli mi coś ok. 1200zł). W tej chwili po roku nie ubyło ani mililitra oleju, a samochód chodzi bardzo cichutko :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoll0 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 turbinę wymieniałem rok temu, to mam nadzieję, że będzie jednak inne rozwiązanie tego problemu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcst Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 No a szczelność dolotu sprawdzałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoll0 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Jeszcze nic nie sprawdzałem, nie wiem jak się za to zabrać. Postanowiłem zacząć od pytań na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi