Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ogrzewanie dodatkowe (nagrzewnica elektryczna)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.01.2024 o 20:50, aniewa napisał(a):

Tak jak kolega wyżej napisał, za daszkiem powinno być gniazdko do tej wtyczki. Jeżeli go brak to żółty przewód do dowolnego + po zapłonie, niebieski do pinu 38 zielonej wtyczki w module UCH, beżowy do pinu 40 tej samej wtyczk

Dotyczy M III.

W dniu 27.10.2023 o 18:53, darekr napisał(a):

Czy ktoś dokładał wiązkę elektryczną do grzałki i podpowie gdzie podłączyć 4 pinową wtyczkę (trzy kabelki zielony brązowy, pomarańczowy)?

WhatsApp Image 2023-10-27 at 18.45.26.jpeg

Może komus sie przyda ta informacja. Jest za licznikiem przymocowana. Trzeba od prawej strony zajrzeć

Do megane 3 to dokładałeś? 

• 2 lata później...

Da się ale czy się opłaca? 🤔 

Zobacz czy nie masz przypadkiem zamontowanej tylko nieaktywnej. Ja tak miałem. Silnik 1.6 benzyna, każdy mówił że w nich nie było a okazało się że były. Auto ze Szwecji to może dlatego miałem. 

36 minut temu, kaziu0901 napisał(a):

z pinów z uch do tej grzałki idą plusy czy minusy

Idą minusy do sterowania przekaźnikami. Przekaźniki mają plus po zapłonie z modułu pod maską.

Screenshot_2026-02-23-20-31-50-925_pl.allegro.thumb.jpg.b27adee61792bcd5bbbc2d07360e2b63.jpg

Jak jest taka kostka to jeszcze przekaźniki muszą być? Dwa czarne to pewnie masa, gruby zielony stały plus, cienki pomarańczowy plus po stacyjce, cienki zielony Pin38, i zostają jeszcze trzy brązowe. Czy dobrze kombinuje?

W tej czarnej kostce znajdują się dwa przekaźniki do zasilania grzałek. Dwa grube przewody (u mnie to jest żółty i zielonkawy) zasilają tę skrzyneczkę z przekaźnikami a podwójny żółty i czerwony to już wyjście do zasilania grzałek. Napięcie na nich pojawi się po zadziałaniu przekaźników. Cienkie przewody sterują przekaźnikami. Według schematu to niebieski i beżowy podaje masę poprzez UCH. Zamiast żółtego + po zapłonie jak pokazuje schemat to tu chyba masz przewody koloru brązowego.

Grube przewody zasilające wychodzą ze skrzynki bezpiecznikowej pod maską. 

Zobacz czy w kabinie nie masz wyprowadzonych przewodów, zaznaczyłem je na zdjęciu, kostka przy progu od kierowcy.

Zrzutekranu2026-02-24090552.thumb.jpg.8b1e1f266667afa4c7d1a29cc2273c86.jpg

No to musisz ciągnąć dwa grube kable do kabiny. Zasilanie jest ze skrzynki za akumulatorem, bezpieczniki F1 i F5.

Sterowanie przekaźnikami z UCH według rysunku załączonego w tym poście ponad rok temu.

• +1 1

• 7 miesięcy temu...

Spotkał się ktoś z was z czymś takim, że wycina otwór na farelkę w obudowie nagrzewnicy a w środku czeka na niego jakiś plastikowy kątownik?

IMG_20261004_151655506.jpg

Edit: jest jeszcze lepiej, ta ścianka z której wystaje ten "kątownik" jest na głębokości jakichś 10cm od brzegu na którym ma się opierać przylgnia grzałki gdzie sama grzałka ma ponad 20cm długości, przerabiał ktoś temat usuwania tej środkowej (jak mniemam) ścianki czy moja obudowa nagrzewnicy jest trefna i na tym etapie można sobie odpuścić montaż dogrzewania elektrycznego?

Edytowane przez munioman

Jest jeszcze zabawniej, usunąłem ta przegrodę ze środka, zdjęcie poniżej, więc nagrzewnica już wchodzi ale nie do końca. Tu nic nie pasuje, nagrzewnice sam wymontowywałem z Megane 3, zakładałem, że będzie pług&Play a tu co chwila jakiś kłopot. 

Po dopchnięciu farelki do samego końca pomiędzy jej wargą a ścianka boczną obudowy nagrzewnicy zostaje jeszcze luz na tyle duży, że jestem w stanie wsadzić w ta szczelinę małego palca. Spróbuję dorobić tam jakaś uszczelkę ale nawet otwory w nagrzewnicy nie zgrywają się z tymi w obudowie nagrzewnicy.

signal-2026-10-06-00-03-14-647.jpg