bielakl Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Witam, Od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem mojej Meganki II (1,5 dci rok 2005). Po wsiśnięciu guzika start silnik kręci kilka, kilkanaście razy i dopiero odpala. Chwilę po odpaleniu pojawia się chmura dymu. Na wyświetlaczu jest komunikat "check injection" + service. Po odpaleniu nie ma żadnych problemów tzn. silnik pracuje równo (może odrobine głośniej) i nie zamula przy przyspieszaniu. Wczoraj wymienione zostały świece, wszystkie filtry (paliwa też), oraz wyczyszczony zawór EGR. Problem jednak nie zniknął. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Czy konieczne jest podpięcie pod CLIPA ? PS. Posiadam kabel OBD II ELM327, czy jest jakaś możliwość odczytania błędów z jego pomocą? Jeśli tak to jakich sterowników do kabla i jakiego programu użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 tylko CLIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielakl Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Po wizycie w Bosh Services okazało się, że błąd wyrzucany jest przez czujnik spalania stukowego, a spowodowany powietrzem w układzie. Mechanik stwierdził, że trzeba wymienić całą wiązkę przewodów paliwowych pod maską, ponieważ nie można kupić tych elementow osobno. Koszt takiej "imprezy" wyceniony został na 1000zł :D Stąd moje pytania: - czy ową wiązkę przewodów paliwowych można kupić w gdzieś w internecie tzn. jaki to model, symbol lub jak to się nazywa? - czy istnieje możliwość sprawdzenia, w którym konkretnie miejscu układ łapie powietrze? a jeśli jest to jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 kolego wstrzymaj się póki co, zrób najpierw prosty test z gruszką, przed odpaleniem dopompuj na max aż będzie twarda i sprawdź. Gruszka jest po lewej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmieleck Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Czy udało się koledze rozwiązać problem? Borykam się właśnie z czymś podobnym, z tym że u mnie wymiana przewodów wysokiego ciśnienia nie rozwiązała problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi