maciejmacku Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) U mnie dzisiaj rezerwa zapaliła się przy 48l zużytych, poczekam do pustego kwadracika, zobaczymy ile zużytych litrów pokaże komputer, a ile zatankuję do pełna. EDIT: Nie wytrzymałem i pojechałem zatankować. Wizyta na stacji przy 50,0l zużytych wg komputera. Tankowanie do pełna, przy pierwszym odbiciu pistoletu 49,3, przy drugim 49,7, przy trzecim równe 50,0 Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez maciejmacku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem jak prawdomówne jest moje służbowe auto (Auris 2015 1.6 D-4D 112KM). Pojemność zbiornika wg katalogu to 50 litrów. Rezerwa zapala się przy różnym zasięgu. Dziś to było jakieś 60-50 kilometrów (wskazówka paliwa prawie leżała). Jak dojechałem na stację to zasięg był około 30 kilometrów, wskazówka paliwa leżała... weszło 39,18 litrów. W Toyocie się nie dobija bo paliwo potrafi wystrzelić z korka... Spalanie podane przez kompa 5,1 a faktyczne 5,17. Także to jest dopiero oszustwo. Niby spalanie się w miarę pokrywa ale zasięg i wskazówka oszukują jak głupie. Toyota oficjalnie przyznaje, że to zabezpieczenie przed lekkością myślenia niektórych użytkowników i rezerwa zapala się (bez żadnego dźwięku) dużo wcześniej niż powinna, a zasięg odlicza się do właściwej rezerwy, z tym że jeszcze nigdy nie miałem odwagi tego testować i jechać dalej gdy zasięg zbliżał się do 0, a teoretycznie jeszcze spokojnie 150 kilometrów mógłbym zrobić. Kolejna ciekawostka jest taka, że po zatankowaniu zasięg zawsze pokazuje mi 850 km, a gdy zbliża się do 0 pokonany trip wynosi około 750 więc 100 km zawsze ucieka gdzieś po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Wczoraj żona gnała na stację paliw w obawie, że do domu nie dojedzie bo jej się rezerwa zaświeciła... weszło 47,55 litra (komp pokazał 49), a jeszcze chwilę od zapalenia rezerwy pojeździła. Normalnie rezerwa jak nic na 150 km. Benzyna najdroższa jak dotąd od kwietnia 2017... 4,96 złocisza. Najtaniej było 4,32 zł w czerwcu i sierpniu 2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Wczoraj rezerwa zapaliła mi się na niecały kilometr przed stacją paliw. Komp 47,9 / do pierwszego odbicia 46,44 / po jednym dobiciu dla pewności 47,04. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Byłem dziś u speca, który pracował kiedyś w ASO. Co prawda w innym temacie ale że podłączył Clipa to poprosiłem przy okazji o sprawdzenie jak jest ustawiona rezerwa i okazuje się, że nie ma takiego parametru. Potwierdził tym samym, że komputer sam przelicza kiedy zapalić rezerwę w oparciu o spalanie i powinno jej wystarczyć na około 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejmacku Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 U mnie dalej komputer przekłamuje, na szczęście na moją korzyść. Po wyjeżdżeniu baku, średnie spalanie wg kompa 8,8l, po zatankowaniu do pełna wyszło 8,47l przy średniej prędkości 32,4km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Kolejna przygoda z rezerwą za mną i kolejna ciekawa historia do opowiedzenia. Wczoraj miałem w planie zatankować ale ponieważ było już późno i byłem zmęczony to odpuściłem patrząc na wskazania komputera co do zużytego paliwa z myślą, że spokojnie obrócę 80 km i zatankuję dzisiaj. Rezerwa zapaliła mi się przy wskazaniach: trip 690,00 km / zasięg 80 km / zużyte 49,6 l / średnie 7,1/100. Do celu około 25 km. Samochód prawie zawsze oszukuje mnie delikatnie na moją korzyść więc śmiało podjąłem to wyzwanie. Dziś zgasł ostatni kwadracik przy wskazaniach: trip 730,5 km / zasięg 0 km / zużyte 52,2 l / średnie 7,1/100. Tankowanie ze zdziwieniem i 2-3 dobiciami dla pewności, weszło 49,861 l. Trip 755,00 km / zasięg 0 km / zużyte 53,7 / średnie 7,1/100 Średnie spalanie z dystrybutora 6,60 l / 100 km (głównie trasa międzymiastowa) ze średnią prędkością 47,4 km/h, a raz z dwoma rowerami na dachu i prawie pełnym bagażnikiem 140 km. Cały czas zamontowane belki z bagażnikami rowerowymi. Podsumowanie: Trasa międzymiastowa jest ciągle praktycznie taka sama i tak samo pokonywana, około 40 km w jedną stronę. Niby na rezerwie przejechałem 65 km, niby już tylko powietrze w baku (pusty kwadracik), a tu nawet 50 litrów nie weszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piocool Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 U mnie w Megane III Kombi tyle, że 2.0 dci, w CLIPie są takie wartości : Tak więc, jednak jest to zapisane, nie wiem czy rezerwa jest wartością edytowalną... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Gdzie szukać tych parametrów? Robiłem kiedyś pomiar kiedy znikają kwadraciki i nijak nie było w tym takiego sensu jak w Twojej grafice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piocool Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 U mnie to parametry normalnie dostępne w CLIPie w diagnostyce modułu "Elektroniczna tablica wskaźników". PR060-PR066 dokładnie. Ale wiem, że niestety parametry wyświetlane przez CLIPa różnią się w zależności od modelu, wieku, pojemności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi