aniewa Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Na rysunkach rozmieszczenie elementów. S39.PDF S5.PDF S50.PDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 (edytowane) @aniewawielkie dzięki, ale nie wiem gdzie dalej szukać . To co sprawdziłem to: 1. Czujnik wstecznego sprawny 2. Bezpiecznik wstecznego w skrzynce pod maską kołu aku sprawny. 3. Wycieczka tylna i wszystkie światła działają 4. Żarówki sprawne 5. Ściągnąłem plastik na słupku koło kierowcy nic oprócz elementów pasa bezpieczeństwa nie widziałem 6. Rozłączyłem i połączyłem kostkę pod fotelem kierowcy nic tam szczególnego nie widać. 7. Czujników parkowania nie posiadam. No i teraz nie wiem co dalej.... Edytowane 18 Lipca 2020 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Zacznij od sprawdzenia czy masz 12 V w brązowej 12-pinowej (CN) wtyczce modułu z bezpiecznikami (1337). Jeżeli tam jest to dalej sprawdź obecność 12 V na pinie 45 szarego złącza umieszczonego przy przednim słupku kierowcy (R374 na rysunku), nie na bocznym do którego zaglądałeś, dalej sprawdź czy masz 12 V we wtyczce w bagażniku (R244 na rysunku). Możesz też zacząć od sprawdzenia czy masz 12 V w styku wewnątrz oprawki żarówki, jeżeli tam nie ma napięcia to zrób tak jak wcześniej napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 (edytowane) Żeby dostać się do R374 to trzeba zdjąć ten plastik zaznaczony strzałką na czerwono? Wcześniej jakoś chyba trzeba zdemontować te wajchę od maski. 1337 to masz na myśli te pin jak zaznaczony na poniższym zdjęciu (mam zmierzyć w kostce czy we wtyczce?) Edytowane 18 Lipca 2020 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Zmierz na wpiętej wtyczce a plastik to właśnie ten zaznaczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Jak się demontuje ten plastik, jak zdjąć ten dżinks od otwierania klapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Rączkę do otwierania klapy przesuwasz z odpowiednią siłą w prawo i zejdzie, plastik jest na zatrzaskach. Ale zanim zaczniesz rozbierać cokolwiek sprawdź czy masz 12 V w żarówce lampy cofania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 (edytowane) Mówisz ze bez względu na wszystko powinienem mieć napięcie w gnieździe żarówki.? I co jeśli mam a o jeśli nie mam (jutro będę miał miernik) Chyba jakby było 12V to by świeciły czy nie? Edytowane 18 Lipca 2020 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Jak by miały masę to by świeciły. Jak tam nie ma napięcia to szukaj po kolei od modułu z bezpiecznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 To napięcie w żarówkach mam sprawdzac przy wlaczonym silniku czy wystarczy sama włożona karta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Włożona karta, włączony zapłon automatycznie przez około trzy-cztery minuty i włączony wsteczny bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) W oprawce lewej żarówki brak napięcia (jak przykładam próbniki miernika do styków to pojawia mi sie - 0.00) Zakładam że kostka R374 to ta szara załączona na zdjęciu zdj01 Zmierzyłem napięcie we wtyczce pin 45 licząc od ostatniego pinu nr 52 , jak zaznaczyłem ma zdjęciu i brak napięcia wskazuje -0.00. Pytanie tylko czy poprawnie to zmierzyłem , tzn włożyłem obydwa próbniki z miernika w ten pin 45. Czyli wychodziłoby na to że teraz muszę szukać problemu w 1337... Edytowane 20 Lipca 2020 przez gophfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Czerwoną końcówkę próbnika włóż do tego pinu 45 a czarną końcówką próbnika dotykaj do masy samochodu. Powinno pokazać około 12 V przy włączonym wstecznym i załączonym zapłonie. Jak brak 12 V to należy szukać przy 1337. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gophfer Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 23 minuty temu, aniewa napisał: a czarną końcówką próbnika dotykaj do masy samochodu. sorki za lamerskie pytania, ale kompletna dętka ze mnie jeśli chodzi o elektrykę, czy jako masę mogę dotknąć do blachy auta, jeśli nie to jak i gdzie szukać masy....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Dotknij do czegoś co nie jest lakierowane np śruba wkręcona w element nadwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi