Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jak wygląda wymiana oleju w ASO?

kacper69

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się, jak wygląda wymiana oleju silnikowego w ASO.

Konkretnie: jak jest wykonywana, bo po ostatniej wymianie miałem wrażenie , że jego kolor zrobił się ledwo jaśniejszy.

Czy olej jest spuszczany przez zawór w misce , czy jest odsączany przez wyciągarkę oleju "od góry" ?

Bo jeżeli tak, to jest to robione pewno bardzo niedokładnie i pewno dlatego wymiana oleju nie "rzuca się w oczy".

A jakie są Wasze wrażenia?

Kwestia miasta. U mnie to spuszczaja korkiem na misce wymieniają filtr i zalewają świeżym. Żadnego płukania i innych zabiegów. Znajomy z wawki coś mi gadał że w którymś salonie to robią pełny pakiet, ściągnięcie oleju, mycie, płukanie, wymiana filtra coś tam jeszcze i dopiero zalewają świeżym. Myślę, że zazwyczaj nie podpisują się czymś wielkim i większość robi tak że spusci, filtr wymieni, zaleje i koniec

po kilkunastu godzinach pracy olej w dizlu znowu jest czarny

po kilku minutach jest już czarny

Znajomy z wawki coś mi gadał że w którymś salonie to robią pełny pakiet, ściągnięcie oleju, mycie, płukanie, wymiana filtra coś tam jeszcze i dopiero zalewają świeżym.

jakie mycie,płukanie?No chyba,że klient za to extra zapłaci.

• 2 tygodnie później...

mogę się w tej kwesti wypowiedzieć jako były mechanik renault.

to wszystko jest zależne od mechanika ale jak wiadomo zlewanie oleju jest najpopularniejsze.

trzeba się tez przyjrzeć czy filtr był zmieniany bo znam przypadki gdzie był zmieniany sam olej. (glownie auta nowe po 5000 km )

można przeież stać obok i widzieć wszystko.

stać obok to raczej u p.Heńka w garażu :P

W ASO raczej sie nie praktykuje plączących się po hali klientów co najwyżej można sobie pooglądać prace jeżeli są szyby :P

W ASO raczej sie nie praktykuje plączących się po hali klientów co najwyżej można sobie pooglądać prace jeżeli są szyby

Oj zdziwi się kolega. Ja zawsze stoję sobie i patrzę co mechanicy robią z autem na hali w Jaszpolu, po mojej przygodzie z hamulcami po wymianie cylinderków u nich. I po tym incydencie auto było naprawiane przez 4 mechaników na raz (2 na koło) i to za darmo.