rafal280289 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam. Opiszę swój problem. Posiadam Megane II kombi z 2008 r. Zauważyłem że gdy zrobiło się chłodniej strasznie mocno zaparowują mi szyby, po każdorazowym wyjściu z samochodu i po ponownym wejściu np po godzinie szyby są niemal całkowicie zaparowane... Drugim problemem jest brzydki zapach wilgoci i jakby stęchlizny z nawiewów, który raz czuć słabiej a innym razem mocniej i bardzo przeszkadza mi on w użytkowaniu samochodu... Proszę o pomoc! Z góry dziękuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 wilgoć w aucie, krótkie przebiegi, niewygrzany środek, wilgotne dywaniki, na dodatek pewnie filtr kabinowy nie zmieniany... a może nawet obieg wewnętrzny włączony to podstawowe przyczyny zaparowanych szyb. no chyba, że wolisz jak Bieńkowska - to wina klimatu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Filtr kabinowy do wymiany. Klima do odgrzybienia. Używaj także klimy w zimę, to nie będą szyby parować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal280289 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autko mam 3 miesiące, głównie trasy po mieście, dam klimę do odgrzybienia i wymienię filtr kabinowy tylko jak ktoś może mi podpowiedzieć gdzie on się znajduje może sam wymienię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 :) Standardowo - manual na Downloadzie, Kolega sobie ściągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbymasz Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam. Filtr kabinowy znajduje się za schowkiem pasażera.Opisy wymiany na forum,szukaj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal280289 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Żeby ten filtr wymienić to trzeba trochę się napracować... Jest inny sposób niż poprzez demontaż schowka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Tak, pojechać do mechanika i zapłacić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal280289 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ok więc pojadę do serwisu na przegląd klimy i wymianę filtra :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Żeby ten filtr wymienić to trzeba trochę się napracować. Kolego wymian filtra z czyszczeniem zajmuje mi około 20 minut z demontażem i montażem schowka. Cała filozofia to odkręcić 6 śrub. Mechnicy idą na skróty. Wyciągają stary filtr i łamią nowy podczas wkładania go bez wyciągania schowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal280289 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 spróbuje ale pewnie za pierwszym razem zajmie mi to trochę więcej niż 20 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Byłem latem na czyszczeniu klimy preparatem. Zdjęcie, wyjęcie filtra, popsikanie czymś pod ciśnieniem, nowy filtr. Było tak sobie. Stwierdziłem, że nie będe wydawał niepotrzebnej kasy(nie zapłaciłem majątku, coś około 30 zł po znajomości) Kupiłem preparat do dezynfekcji urządzeń szpitalnych, instrumentów medycznych i powiem, że to nawet działa. Zastanawiam się tylko nad filtrem. Wcześniej był zwykły, teraz mam węglowy. Czytałem, że węglowy niespecjalnie sprawdza się w warunkach zimowych. Coś w tym jest bo jest grubszy i moim zdaniem szybciej chwyta wilgoć, ale może mam takie wrażenie. Na razie jest dobrze. Zastanawiam się nad wsadzaniem zwykłego na zimę i węglowego na lato. Aha, użyłem jeszcze tzw bomby. Średnio mi to wygląda, ale przez jakiś czas czułem się rześko :). Edytowane 23 Stycznia 2014 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzan Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Panowie u mnie sytuacja jest nastepujaca: filtr kabiny nowy, klima nabyta, godzinne ozonowanie, przed wymiana filtra środek do czyszczenia w nawiewie a mimo to, gdy wyłączam klime i uruchamia się zwykły nawiew z zewnątrz to strasznie śmierdzi stechlizna. Z klima załączona super. Z wentylacja - smród. Jakieś sugestie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Nie zawsze ozonowanie i dmuchanie w nawiewy pomoże,potrzebne jest gruntowne czyszczenie parownika klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzan Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Orientacyjny koszt takiej usługi ? Trzeba ponownie nabijać czynnik ? Proszę o info, nie znam się ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi