staryleo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, nie działają mi spryskiwacze w meg 1.6 16v po włączeniu jest cisza, pracy silniczka nie słychać, wczoraj wlałem zimowy płyn do zbiorniczka,weszło go ok 4,5litra i nadal kaput Dziś rozłączyłem węzyki pod maską, był w nich jeszcze płyn czyli stary nie zamarzł (auto na noc trzymam w garażu, mrozu w nim jeszcze nie ma) Gdzie znajduje sią bezpiecznik od spryskiwaczy? Szukałem w PLATFUSI.PDF jest tam opis z numeracją bezpieczników ale od spryskiwaczy szyb nie znalazłem, jest coś na str 4-15 ale nic z tego nie kumam. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez staryleo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 W kabinie, 1 bezpiecznik w 5 rzędzie (jak kto woli kolumnie) 10 A Pisze w instrukcji obsługi str. 5.24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.c Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Według dokumentacji (PLATFUSI.PDF) jest to bezpiecznik F8 (10A) - odpowiadający za "przełącznik kolumny kierownicy (1519)" Dołączam schemat z zaznaczonym bezpiecznikiem. ps. Numeracja w instrukcji obsługi jest inna niż w dokumentacji PLATFUSI.PDF Instrukcja obsługi nie opisuje wszystkich bezpieczników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staryleo Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Dzięki za pomoc, okazało się że jednaK zamarzł, poprzedni właściciel wlewał chyba wodę, bo płyn letni teoretycznie powinien wytrzymać do -5* frycowe kosztowało mnie 50zł, trzeba było wymontować silniczek odmrozić go na grzejniku a zbiorniczek kilkukrotnie przepłukać gorąca wodą by roztopić 5cm warstwę lodu na dnie, Żeby się dostać do zbiorniczka trzeba zdemontować prawe koło i przednią cześć nadkola. Na szczeście lód niczego nie rozsadził wszystko działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robko30 Opublikowano 21 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 witam odkopuję stary temat ale mam podobny problem co autor z tym, że u mnie spryskiwacze przestały działać po wymontowaniu i zamontowaniu bezpiecznika świateł cofania(okazał się dobry) w komorze silnika (nie wiem czy coś poruszyłem czy to zbieg okoliczności). Bezpiecznik w kabinie sprawdziłem jest ok poza tym on chyba tez odpowiada za radio a to działa. Bardzo proszę o podpowiedź co jeszcze sprawdzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 Radio zasilane jest z innego bezpiecznika. Masz sygnał dźwiękowy zamnięcia auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluntcik1989 Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 W dniu 21.11.2021 o 13:30, aniewa napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Witam, mam podobny problem. Nie działa spryskiwacz i dźwięk zamkniecia co to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Bezpiecznik w kabinie. Plik a rozmieszczeniem bezpieczników jest w dziale Pliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluntcik Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 W dniu 22.11.2021 o 15:56, aniewa napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa I właśnie tu jest problem bo za każdym razem się przepala. Odłączyłem pompkę od spryskiwaczy ale wciąż przepala bezpiecznik, za co jeszcze odpowiada? Pompka podpięta na krótko działa bez zarzutu. Nie muszę nawet ruszyć manetki nowy bezpiecznik pali się odrazu po wsadzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Tak jak wcześniej pisałem bezpiecznik zasila pompkę oraz buczek sygnału zamknięcia auta. Sprawdź przewody do tych urządzeń pod kątem przetarcia izolacji. Na rysunku zamieściłem umiejscowienie buczka zamknięcia samochodu, numer 1920 na schemacie. Wygląda na to, że przewód przebiega w pobliżu mechanizmu wycieraczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluntcik Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Dzięki wielkie, wiązka była skręcona sroba z mocowaniem silniczka do wycieraczek. Zaizolowalem na nowo i wszystko działa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Ja z kolei podejrzewałem, że mechanizm wycieraczek gdzieś przetarł izolację. Ważne, że udało się namierzyć zwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi