bearmi2 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Witam serdecznie Mam problem w Megane III 1.5 dci 2011r nie odpala i nie ma znaczenia czy zimny czy rozgrzany. Odpali dopiero po podpompowaniu paliwa gruszką. Mam wrażenie, że paliwo się cofa. Filtr paliwa oryginalny wymieniany jakieś pół roku temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 jest nieszczelnosc w ukladzie. Doraznie na szybko zaloz zaworek zwrotny pomiedzy filtrem a siilnikiem. Docelowo szukaj nieszczelnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gtszudi Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 jak na moje przewod z gruszka do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Zaworek zwrotny jest w gruszcze więc drogi są dwie albo zmiana gruszki albo założenie zaworka między gruszką a zbiornikiem paliwa. Jeśli to nie pomoże szukaj nieszczelności od zbiornika do pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 gruszką a zbiornikiem paliwa? why? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_kotas Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 panowie podepne sie pod temat gdyz mam podobny u mnie nigdy nie zapala za pierwszym razem, gdy drugi raz wcisne "start" zapala od razu dodam iż kiedys ktoś coś robił z pompką reczną i jest teraz taka pognieciona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 a przed odpaleniem paliwo w przewodzie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_kotas Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 cięcie przewód nie jest cały wypelniony paliwem Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 no to masz odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gielar Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Mnie też to spotkało w sobotę (moja druga usterka jak do tej pory odkąd posiadam moją megankę - luty 2013) nie chciał po kilkunastu godzinach stania pod blokiem odpalić, kręcił jak głupi a paliwo nie dochodziło. Pokręciłem w sumie z 8 razy i odpuściłem. Wcześniej czytałem (bo w ciągu ostatniego miesiąca 2 razy mi się coś takiego przydarzyło ale za 2 razem już odpalał i później już za każdym razem bez zawahania)że to może być problem cofającego się paliwa. Więc biorąc przykład z waszych podpowiedzi pod pompowałem gruszką kilka razy i odpalił od strzała. w Niedziele po nocy odpalił za pierwszym razem i dziś również. Żadne błędy nie wskakują, tydzień temu byłem też na diagnostyce co półrocznej i żadnych błędów oprócz spalonej świecy nie mam. Mam nadzieję że to tylko ten zaworek zwrotny o którym piszecie lub ta cała gruszka. Moje pytanie w jaki sposób dojść do tego skąd ta nieszczelność, na które przewody zwrócić uwagę, gdzie jakieś powietrze może być, czy lepiej podjechać do jakiś majstrów od renówek niech pooglądają "fachowym" okiem... wstępnie oglądałem ale nie widzę żadnych pęcherzyków powietrza. Filtr paliwa wymieniany na oryginalny około czerwca/lipca 2013. Bearmi2 - czy już masz ten problem rozwiązany? Co wymieniłeś lub poprawiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) gruszka jest elementem fabrycznym, a zaworek zwrotny jest elementem dodatkowym. jeśli nie trzyma zawór w gruszce, to: 1) gruszka do wymiany albo 2) gruszka zostaje, wstawiasz dodatkowy zaworek, najlepiej pomiędzy silnikiem a filtrem Edytowane 17 Lutego 2014 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gielar Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 A czy ta gruszka to powinna twardnieć w momencie pompowania? Bo mi się wydaje że w mojej jak (w sobotę) pompowałem to cały czas była flakowata, ale paliwo napompowała bo odpalił bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 moja nie twardnieje, ale trochę ciężko ścisnąć. raczej twarda nie może być, bo paliwo powinno się przelewać - jak pościskam parę razy to słyszę, jak przelewa się paliwo do baku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gielar Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Dzięki za informacje. Dziś rozmawiałem z zaprzyjaźniony serwisem w którym robia tylko reno. Otrzymałem informacje że gruszkę oryginalną wymienia się razem z przewodami paliwowymi i że stanowi to integralny zestaw. Koszt tego zestawu to kilka stów a dokladnie koło 600zł. No i teraz mam mentlik w głowie, bo na forum piszecie w różnych postach że można osobno kupić gruszkę i wymienić bo to w niej jest uszkodzony ten zaworek zwrotny a przewody mogą zostać a koszt gruszki 40zł.... Więc jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) przyglądnij się dokładnie tej fotce: jest tam oryginalna grucha i widać dodatkowy zaworek zwrotny. jak oni liczą 600 PLN, to daj mi 200 PLN i Ci to zrobię w 15 minut. Edytowane 19 Lutego 2014 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi