venommm Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Witam wszystkich mam pytanie do posiadaczy aut z silnikiem 1,6 16v a mianowicie jakie macie obroty na zimnym silniku zaraz po uruchomieniu na mrozie ??? bo u mnie jest to nie całe 900 obrotów i po chwili jeszcze troche spada a wg mnie powinny być w granicach 1100 jak jest zimny . I kolejne pytanie czy to może być wina map sensora i czy ten sensor ma jakiś wpływ na przyśpieszanie bo wg mnie jak na 113 koni to samochodzik dość słabo się zbiera ;) z góry dzieki za pomoc . Regulamin pkt. 5.7 -Prezes Edytowane 5 Lutego 2014 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregs0n Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 zawsze mam ok 750 rpm. bez względu na temperaturę. 1.6 16v 113km dość słabo się zbiera, autko też jest ciezkie (1175kg). Sprawdź sobie stoperem ile ma do setki - będziesz miał odpowiedź czy ma nominalna moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 U mnie obroty na biegu jałowym na ciepłym około 700 obr/min a przy uruchomieniu silnika zimnego to czasem obroty spada do 900 a 1100 obr/min. W Fiacie stilo 1.6 na zimnym silniku po włączeniu jest na początku 1800/min i powoli spada. U mnie też słabo zbiera i zmiana map sensora nie pomogła. Zastanawiam nad czujnikiem temperatury, sondy czy przestawienie rozrządu czyli przeskoczył o ząb czy kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Zimny silnik obroty ok 1200obr/min, nagrzany około 800obr/min. Zaczyna przyspieszać dość gwałtownie po przekroczeniu 1800-2000obr/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Podepnę się pod ten temat. Jakie powinny być obroty w Megane II pH I w silniku diesel 1.9 DCI 120 km bo mam ok.800 i ma straszne drgania w środku na tych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neon_st Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Mam ten sam silnik i obroty na podobnym poziomie. Problemem drgań na zimnym silniku może być, któraś z poduszek silnika ( u mnie wyrobiona była górna). Po jej wymianie problem drgań zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Neon-st wymieniłem jak naradzie poduszkę przy skrzyni biegów ale nadal jest ten sam problem. W warsztacie powiedzieli że inne są dobre. Myślisz że to górna poduszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neon_st Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 W moim przypadku to pomogło, mechanik tylko mi polecił, żeby nie kupować tanich zamienników tylko dołożyć trochę i kupić HUTCHINSONa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Jutro podjadę i kupie bo te drgania są denerwujące.:) Edytowane 20 Marca 2014 przez n1gdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi