Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jaki symbol wtryskiwacza bez wyciągania go ?

remuch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Muszę wymienić 3 wtryskiwacze ale nie wiem jakie maja dokładnie oznaczenia. Chcę kupić na allezło wtryski i zawieżć do mechaniora żeby założył i zakodował.

Koleś z tej aukcji http://allegro.pl/wtryskiwacze-wtryski-delphi-renault-reno-1-5-dci-i3920305516.html niby doradza, ale nie chciałbym żeby zrobił mnie w konia i sprzedał pierwsze lepsze. Pisałem tez do kilkunastu ASO w Polsce czy mogą podać mi sybmbole po VIN, odpowiedź: "nie"...

Jeżdżę Meganą 1,5 dci 2003r 60 kw

Gdzieś na forum ciki pisał że to EJBR 01801A. Czy tylko takie były montowane w mojej Medżi??

Taką odpowiedź otrzymałem od autora aukcji:

Wtryskiwacze do Pana samochodu to numer EJBR 08101a a nowy numer to 28232242

Natomiast mechanik po wyciągnięciu wtryskiwacza podesłał mi smsem taki nr: 820049873

Edytowane przez remuch

• 11 miesięcy temu...

nie można wyciągnąć ani jednego z głowicy.

istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że są tam od nowości czyli od 340 kkm i są jeszcze w bardzo dobrym stanie.

niestety wymagają przełożenia do innej głowicy :(

Nie bardzo rozumiem jak nie można wyciągnąć ich z głowicy. Chyba, że uszczelki pod wtryskiwaczami puszczały i wtryskiwacze zarosły nagarem. Odkręć rurki w rozdzielaczu, poluzuj lekko przy wtryskiwaczu, kluczem 15 założonym powyżej przelewu obracaj delikatnie wtryskiwaczem w lewo i prawo i jednocześnie ciągnij do góry za lekko poluzowaną rurkę wysokiego ciśnienia. Muszą wyjść. Robiłem tak niejednokrotnie i zawsze wychodziły.

w moim miałem to samo ;) z tym że moje wyciągałem jak miały ok 260 tys, zapieczone konkretnie i tak jak aniewa pisze lewo prawo do góry i wyszły, ale nie było łatwo. Obecnie 323 tys i śmigają dalej.

problem jest chyba w tym, że to "prawo lewo" nie idzie :)

jakoś nastawiam się, że co najmniej jeden wtrysk i tak będzie do kupienia. a może nawet 4 szt.

problem tylko czy przy nieznanym przebiegu "nowego" silnika i znanym przebiegu pompy paliwa (ok. 340 kkm) kupić:

- używane (350/szt.), po regeneracji ale nie wiadomo ile pośmigam (korekta dawki zapisana w numerze wtryskiwacza na pewno nie trzyma parametrów po takich regeneracjach) czy

- nowe (580/szt.)

różnica w cenie jest ok. 1 kPLN. jeśli by "nowy" silnik pracował tak, jak "stary", to pewnie ten 1 kPLN bym sobie "odrobił". ale żaden czarownik nie chce mi zdradzić, jak to będzie w przyszłości...

i takie tam i ten tego... <_<

Edytowane przez mrarek