damian_opole Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Witam.Od jakiegoś tygodnia słychać wyraźne stuki w zawieszeniu przy skręcaniu najczęściej jak parkuje,gdy trzeba mocniej skręcić kierownicą,ale też dzisiaj przy prędkości 150-160km/h na autostradzie zrzucało mnie na lewy bok na prostej,wcześniej tego nie było,ciśnienie w oponie sprawdziłem i było ok .Byłem niedawno,tj jakieś 900km temu w Aso na ogólnym przeglądzie i było wszystko dobrze,podejrzewam,że w zeszłym tygodniu wieczorem na "Gierkówce" zaliczyłem niezłą dziurę i może to od tego.Może ktoś ma pomysł co to może być??? Z góry dzięki z pomoc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomaniek Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Pierwsze co możesz zrobić to pobujaj samochodem na boki. Najłatwiej psującym się elemętem zawieszenia są łączniki stabilizatora. W trakcie bujania, jeżeli usłyszysz stuki to oznacza, że to to. Stabilizator odpowiada za prowadzenie się pojazdu zwłaszcza przy wysokich prędkościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Ok jutro pobujam i zobaczymy:) Zapomniałem dodać,że przy skręcie kierownicą przy parkowaniu nie tylko słychać stuki,ale i czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydma Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Może to być łożysko amortyzatora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balllus Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Potwierdzam przedmówcę. Sam miałem wymienione około 2 tygodni temu i stuki podczas skrętu kierownicą w miejscu oraz przejeżdżania przez nierówności ze skręconą kierownicą ustąpiły. Podobnie jak u Ciebie ściągało samochód w lewo, a po wymianie łożysk amortyzatorów nie ma z tym problemu. Dodatkowo skręca się bardziej "gładko", wcześniej kręcąc kierownicą nie było to jednostajne. Dało się odczuć, jakby w niektórych momentach występował minimalny opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Nagrałem filmik z tymi stukami co mnie irytują... Pytanie czy bezpiecznie z tym jeździć,bo autko najwcześniej we wtorek będę mógł oddać do mechanika,musze zrobić jeszcze około tysiąca kilometrów jutro i w poniedziałek... I czy drogo powinno mnie to wynieść? https://www.youtube.com/watch?v=xEIsxBmlFzA Edytowane 22 Marca 2014 przez damian_opole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 :) Przede wszystkim na tym filmiku nic nie widać, tzn nie wiadomo w jakim momencie stuka. Może stukać 1) Gałka, sworzeń układu kierowniczego lub drążek kierowniczy - włazisz pod auto łapiesz za drążek i/lub gałkę druga osoba kręci kierownicą, jak będzie coś nie tak wyczujesz, ma płynnie chodzić 2) Sworzeń wahacza, choć nie sądzę. Podnosisz auto tak aby koło było "luźne" łapiesz dwoma rękami 12-6 i szarpiesz kołem, stuka to do wymiany, wyczujesz gdzie będzie luz, powinien być na dole (na godz. 6) żeby potwierdzić punkt 1, łapiesz koło 9-3 i szarpiesz tak jakbyś skręcał kołem nie puka to znaczy, że wszystko jest dobrze. 3) Łożysko MacPersona, kładziesz rączkę na sprężynie, druga osoba kręci kierownicą, ma chodzić gładko, wszelkie opory wyczuwalne na sprężynie to łożysko jest do wymiany lub wyczyszczenia, ale ja bym od razu wymienił. Oczywiście sprawdzasz stronami, jak auto będziesz miał na podnośniku, tym do wymiany kół, to nie kręć kierownicą auto może spaść i będzie jakieś nieszczęście lub narobisz sobie większych kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Jak kierownica jest na pozycji zero i lekko skręcę w prawo i jak dochodzę do końca to stuka.Sworznie wahacza wymieniałem w styczniu więc odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 jak dochodzę do końca to stuka Końca czego :) Sworzeń jak sworzeń, może stukać zaraz po wyjechaniu od mechanika, jak mechanik spieprzył naprawę. Trzeba sprawdzić i tyle, tym bardziej, że z Twojego opisu nie wynika nic, poza tym, że stuka. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Końca czego Jak skręce maksymalnie w prawo i przy samym końcu obrotów są też stuki. Sworzeń jak sworzeń, może stukać zaraz po wyjechaniu od mechanika, jak mechanik spieprzył naprawę Dzieje się tak od zeszłego tygodnia jak wjechałem w dziurę,wcześniej tego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Jak wjechałeś w dziurę to co w tym dziwnego, że coś się spitoliło? Potrzebna dokładna diagnostyka przy samochodzie, inaczej się nie da. Napisałem powyżej 3 możliwe przyczyny, teraz trzeba sprawdzić. Ja tego nie mam jak sprawdzić, no chyba, że do mnie przyjedziesz. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Jak wjechałeś w dziurę to co w tym dziwnego, że coś się spitoliło Na Gierkówce nie sposób nie wjechać w dziurę jeszcze w nocy;) Ja tego nie mam jak sprawdzić, no chyba, że do mnie przyjedziesz Jutro jade w trase,ale bardziej na północny-wschód,jakby było po drodze to chętnie.A wgl jakbym się [cenzura] to bym walczył o odszkodowanie z AC,ale teraz to już za późno;) Na forum cenzuralnie się wysławiamy :) :) - Prezes Edytowane 22 Marca 2014 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi