leelook Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Marsyl - ja jeździłem przez 2 lata Thalią 1.4 16V 98KM i w typowo miejskiej jeździe (9 km do pracy i tyle samo z powrotem) spalanie miałem około 8-8,5 (wiosna, lato, jesień) a w zimie nawet dochodziło do 10-10,5. Jak zmieniłem na Megane II 1.6 16V to na tej samej trasie miałem 9-9,5 (jesień) i około 10 w zimie, przy czym Megane jest dużo cięższym autem (o ponad 200 kg), więc nie dziwię się, że spalanie jest większe. Ostatni rok dojeżdżam do pracy bliżej (tylko 7 km w jedną stronę), ale czasowo dłużej, bo przez centrum miasta i dużo świateł po drodze, przez co normalne spalanie to 9,5-10,5 (wiosna i jesień - bez klimy). W zimie to 10,5-10,7, podobnie jak w lecie z klimatyzacją. Bardzo duży wpływ na spalanie w mieście ma klima i średnia prędkość. Każdy pisze tylko 'w mieście' lub 'w trasie', a tak naprawdę każde 'w mieście' jest inne. U mnie średnia prędkość z komputera pokładowego nigdy w moim mieście nie przekracza 30 km/h - zazwyczaj około 28 km/h i szybciej się po prostu nie da. Niektórzy mają jazdę po mieście taką, że jadą na piątce nie zatrzymując się prawie w ogóle (wtedy mogą mieć średnią 40 i wyżej), to później nie ma się co dziwić, że im pali 7 "w mieście". Ja, jadąc w pierwszą dłuższą trasę tym autem miałem średnią powyżej 80 km/h i spalanie 6,3 (bez klimy), więc tak źle nie jest. Chociaż przeginanie w górę ze średnią w trasie też oczywiście zwiększa spalanie - trzeba to umieć wypośrodkować. Dodam jeszcze, że zawsze staram się hamować biegami i przy jednostajnej jeździe po płaskim terenie (a takiego w Bielsku-Białej jest mało) staram się jechać na możliwie najwyższym biegu (około 1800-2000 obr/min) ale pozostałych zasad ecodrivingu nie stosuję za bardzo - lubię obroty 4000-6000 Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że ostatnio czytałem jakiegoś newsa o autach koncernu VAG i ich "innowacyjnym" rozwiązaniu w automatycznych skrzyniach DSG, a mianowicie "tryb żeglowania" - przy odpuszczaniu gazu silnik jest rozłączany z kołami i pracuje na biegu jałowym, przez co auto swobodnie się toczy i spala minimalne ilości paliwa (to samo było w Trabantach, Wartburgach i Syrenkach - nazywało się to 'wolne koło', a tu VAG się chwali, że to wymyślił - szkoda słów). Przy sprzyjających warunkach samochód spali w ten sposób mniej. Kłóci się to z wpajanymi od zawsze zasadami ecodrivingu (a konkretnie z hamowaniem silnikiem w każdej możliwej sytuacji), ale jednak tak jest, sam to sprawdzałem. Dla porównania jeździłem firmowymi Focusami z silnikiem 1.6 115KM i nie wiem jak w mieście, ale w trasie osiągnięcie spalania poniżej 7 było chyba cudem. Zwykle było to bliżej 8, a styl jazdy miałem taki sam jak moim Megane. Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez leelook Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Czy ktos kto jeździ 2.0 16v na gazie moze sie wypowiedziec? Tak może. 10 - 11l/100 gazu w cyklu mieszanym (a raczej miejskim) . Normalna jazda bez żadnych szaleństw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Lewy dzieki za info... Mi ostatnio spalanie wzroslo bardzo i w trasie spala mi jakies 11 a w miejscie 13-15litrow. Cykl typowo miejski... Troche za duzo... Dodano: 25 sie 2014 - 09:30 Lewy masz Turbo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Nie. Zwykły wolnossacy. 2.0T może i pali więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Cykl typowo miejski... W Łodzi przy objazdach może spalanie wzrosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsyl Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Odświeżam! Są postępy, niestety nie pokażą mnie w korzystnym świetle. :unsure: Po kilku uwagach zmieniłem podejście do pedału gazu, spalanie w mieście spadło do 8.5L trasa 110-130km/h 6-6.5L więc wątek wyjaśniony. :) Najważniejsze że nic nie było zepsute ani wadliwe, na szczęście byłem cierpliwy i nie było przygód z mechanikiem. Tak czy siak dziękuje wszystkim za zainteresowanie :) W skrócie żeby ktoś taki jak ja miał klarowną sytuacje: Renault Megane II 1.6 16V spalanie przy normalnej dynamicznej jeździe: Miasto: ok.10.5L/100km Trasa: ok.9.5/10L/100km (prędkości +150km/h) Spalanie przy ekonomicznej jeździe: Miasto: ok.8.5L/100km Trasa: ok.6L/100km (prędkości 110-130km/h) Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi