janusz123 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Witam, mam pytanie do posiadaczy Megane II 1.5 DCi 105KM czy spalanie przy jeździe po mieście na poziomie 7,4l/ 100km (tyle pokazuje komputer) jest normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 wiesz ile rzeczy składa się na spalanie? miasto miastu nie równe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 z nowymi benzynami nie lepiej jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 czy spalanie przy jeździe po mieście na poziomie 7,4l/ 100km (tyle pokazuje komputer) jest normalne? Witaj, Wg mnie tak, ale jak piszą Koledzy - wiele zależy od >>miasta<<. Mnie w okresie letnim (klima na auto) wychodzi ok. 7,2-7,4 l/100 km, teraz niedawno (jeszcze bez klimy) zszedłem na tych samych trasach do 6,3 l/100 km, a w tym momencie mam wartość na liczniku 6,8. Kraków, korki, wąskie uliczki, przyspieszenia na 2-pasmówce itp. No i pagórkowatość terenu. To wszystko sprawia, że przy względnie dynamicznej jeździe tyle mi wychodzi. Dla porównania: Opel Agila, 1.2 benz., 75 KM - 9/10 l/100 km w mieście -> więc albo ja mam taką po prostu ciężką nogę, albo tak się jeździ po Krakowie :) Nie zrażałbym się na Twoim miejscu, tylko ćwiczył tzw. szeroko rozumianą eko-jazdę. Z tym, że dla mnie to jednak frajda depnąć na pustej drodze i ruszyć sprawnie ze skrzyżowania osiągając szybko dozwoloną prędkość :) Pzdr., konwil PS: Za każdym razem przy dystrybutorze tankuję nieco mniej niż pokazuje komp., także realne spalanie wychodzi lekko niższe. W mojej prywatnej opinii takie spalanie W MIEŚCIE jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gielar Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Potwierdzę co pisze Konwil. Mamy te same auta (ten sam silnik, kolor no i kombi) i to samo miasto. Spalanie niemal identyczne. 7l w zimie, 6,5l teraz bez klimy a z klimą w lecie nawet dojdzie do 7,4l (jak w zeszłym roku). Chcesz poznać kiedy jedziesz ekonomicznie - włącz na kompie chwilowe spalanie i obserwuj na jakich obrotach i kiedy pali najmniej. Z czasem wejdzie Ci w nawyk :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Zbliżone, a nawet lekko wyższe, bo dochodzące do 7,5l/100 mam z tym silnikiem w moim sceniolu. Warunki i sposób jazdy porównywalny z konwil 2 posty wyżej, do tego w większości krótkie trasy tylko po mieście i cały czas, nawet zimą, klima na Automacie i włączone światła mijania. Obecnie, od wyzerowania liczników przed świętami z powodu wymiany akumulatora, mam 6,2l/100 ale przez te kilka dni miałem dodatkowo kilka tras po 40km w jedną stronę po A1, A4 i to przeważnie w godzinach nocnych, więc tempomat był ustawiony na 136km/h (odczyt z GPS około 128km/h, od Świerklan do Sośnicy praktycznie lewy albo środkowy pas) Na początku i na końcu tego dystansu była jednak jazda miejska. Prawdopodobnie to sprawiło, że średnia zużycia paliwa jest niższa, a średnia szybkość wzrosła z tradycyjnych wcześniej 29km/h do 48km/h Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbe Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Ja jeżdżąc od kilku miesięcy w 95% po mieście (Wrocław - korki, itp.) mam spalanie wg. komputera na poziomie 6.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Jesteś pewny że to 105KM?? Ten wynik i rocznik auta bardziej mi wygląda na na 1,5 ale 100- 101KM czyli K9K ale 728.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja jeżdżąc od kilku miesięcy w 95% po mieście (Wrocław - korki, itp.) mam spalanie wg. komputera na poziomie 6.0 To ja zapytam o co innego: a sprawdza Ci się to przy dystrybutorze? Mój teść jeździ 1.5 dCi 101 KM (kombi) i to po mniejszym mieście + sporadycznie trasa, ale takiego wyniku nie osiąga. Jeśli faktycznie masz 6 l/100 km >>w mieście<<, to znaczy że nadzwyczaj dobrze operujesz prawą nogą :D Pzdr., konwil PS: Inna sprawa, że często nie bierzemy pod uwagę typu nadwozia; moje kombi waży wg DR 1260 kg. Scenic gojgiena pewnie ciut więcej. A MII HB? Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Mój teść jeździ 1.5 dCi 101 KM (kombi) każdy ma swój styl jazdy + milion innych czynników. moje spalanie średnie z 95 kkm jest poniżej, w stopce posta.od marca zmieniłem trasę do pracy i teraz dziennie pokonuję 60 km po zakorkowanych Katowicach, Chorzowie... rano szybko przez Chorzów, DTŚ + A4. Po godz. 15:15 wracam... spalanie wzrosło do 5,6/100 :D Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbe Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Napisano wczoraj, 21:08 Jesteś pewny że to 105KM?? Ten wynik i rocznik auta bardziej mi wygląda na na 1,5 ale 100- 101KM czyli K9K ale 728.. Taką moc (78 kW) mam w dowodzie. Również na stronie Renault po podaniu nr VIN mam info: Avantage 1.5 dCi 106 PS To ja zapytam o co innego: a sprawdza Ci się to przy dystrybutorze? To byłoby zbyt piękne :D Rzadko tankuję do pełna aby to zweryfikować, ale rzeczywiste spalanie na pewno jest wyższe od tego jaki pokazuje komputer o jakieś 0,2-0,5 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pomorek Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Ostatni wynik, po zaślepieniu egr(oczywiście wskazanie kompa) to 5,4/100, ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa, bo to wynik po ok. trzech tygodniach jazdy (szkoda, że nie spojrzałem na kilometry). Wcześniej komp wskazywał 5,6/100 latem, 6-6,2/100 zimą. Nigdy nie sprawdzałem po tankowaniu. Są to oczywiście wyniki uśrednione z jazdy typowo miejskiej i trasy. Niestety nigdy nie osiągnąłem wyniku jaki podaje producent 4,7/100 w jeździe mieszanej:)). Edytowane 29 Maja 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi