andrzejm36 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) podzielę się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi możliwości adaptacji licznika z RSa do wersji meganki z licznikiem nazwijmy go digitalowym..czyli z cyfrowym wyświetlaczem kilometrów.Jako że kilka miesięcy temu kupiłem dość okazyjnie fotele z RSa / te moje szmatki były powypalane przez Niemca flejtucha / i doposażyłem autko w kierownicę i lewarek również z żółtą nitką :) .. pomyślałem że elegancko będzie dopełnić ,, zestawu" i założyć również zegary.Może nie była to snobistyczna tęsknota za RSem :)..ale materiały wykorzystane w tych elementach są lepszej jakości / np. skórka na kierownicy itd./ Poza tym wkurzało mnie już opisywane na forum świecenie liczników digitalowych na postoju.Ale do rzeczy . Samo rozebranie zegarów już ujawniło zupełnie inną budowę płyta od licznika digitalowego płyta licznika RSa Okazało się że aby dobrać się do pamięci / zupełnie inna kostka typu ST / w liczniku od RSa należy wymontować wskazówki.I tu problem ..siedziały bardzo mocno i bałem się o ich uszkodzenie.Metodą prób i błędów / jedna wskazówka ..czarna obwódka mi pękła / udało się je wymontować.W wersji digi wskazówka wyszła bez problemu / 1/4 użytej siły / gniazdo wskazówki licznika digi wskazówka RSa wskazówka Digi Po z czytaniu kości pamięci okazało się że struktura komórek jest zupełnie inna niż w pamięci licznika Digi.Wsad pamięci ze starego licznika miałem przerobiony przez naszego kol. Cinka / dołożone grzane fotele /..myślałem naiwny że tylko przepiszę sobie pamiątkę do nowego licznika i sprawa załatwiona.Nic z tego..mogłem jedynie wpisać swój VIN w nowym liczniku..reszta komórek pamięci nie znana.../ Cinek również nie ma rozpiski od RSa /..jeśli ktoś ma wsad pamięci do RSa do porównania to proszę o info.W zasadzie dużych różnic nie ma ..są czujniki parkowania tył,przód,grzane fotele,itd.Jedyne co to RS miał światła ksenonowe i wyświetla mi się komunikat ,, sprawdź oświetlenie".Inna sprawa ..nie wyświetla się komunikat o wyłączeniu ESP.Jeśli są tutaj koledzy z RSem to proszę o info jak to działa w waszych autkach..czy jest np. wskazanie / w starych licznikach linijka diodowa / prędkości dopuszczalnej i tempomatu.W przypadku zadziałania ESP w starym liczniku wyświetla się czerwony napis ostrzegawczy blat licznika RSa..działanie ESP to chyba tylko żaróweczka / trójkącik przy wskazówce prędkości /. Generalnie zegary wyglądają lepiej..ale mam pewne obawy co do ,, konieczności " podmiany..miało być prosto i szybko..wyszło na to że nie jest tak łatwo :)..muszę jeszcze za symulować błąd silnika , poduszek i absu sprawdzając czy jest to wyświetlane.Błąd oświetlenia kol. Cinek mówił że może skasować Clipem lub Commanderem.Podzielę się informacją po zakończeniu podmianki ..czy ma to sens..i co działa a co nie :) Ps. jeśli ktoś ma schematy lub linka do schematów elektrycznych / różnice w działaniu i załączanie ESP / lub jakiś manual do wersji RSa proszę o info. Edytowane 11 Maja 2014 przez andrzejm36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Poproszę PDF-a na Download. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Licznik z RS-a to to samo co GT/GTLine, tyle tylko, ze zawsze jest wyskalowany do 7 tys obrotow. W GT sa tez diesle i maja max 5tys obrotow, ale zakres pracy wskazowki obrotow jest ten sam. Jak nacisniesz przycisk ESP to pojawia się napis na wyswietlaczu po prawej stronie u gory "system antyposlizgowy wylaczony" czy cos takiego. Jak w czasie jazdy uklad wyczuje poslizg to na tym samym wyswietlaczu pojawia się ikonka auta w poslizgu (kolor pomaranczowy). Jak po przycisnieciu przycisku napis się nie wyswietla, to znaczy ze w liczniku nie masz wlaczonego ESP. Bledy sa wyswietlane na tym samym ekranie po prawej stronie, ale na dole (ten duzy ekran jest podzielony na 2 segmenty - gora - dol). Bledy powazne swieca na czerwono (np. Ryzyko awarii silnika lub awaria ukladu hamulcowego). Jak masz bledy czerwone to nie mozna przegladac komputera pokladowego - to dopiero jak wylaczy się zaplon po wlozeniu karty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Chętnie bym odwiedził kol. Cinka ale mam ponad 170 km w jedną stronę. Cinek czy wchodząc Clipem w wyświetlacz mechanior jest w stanie załączyć ESP i wyłączyć funkcję ksenonów ..?? czy potrzebny jest Commander.Numer VIN wpisałem już swój mając programator podpięty do pamiątki.Możecie mi podpowiedzieć jak to zrobić / która zakładka ?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Można i clipem, ale potrzebna płyta reproga napisac config auta z tym co mam mieć i do przodu :D Temat jest do opanowania nawet zdalnie, na 99% powinno przejść Edytowane 11 Maja 2014 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) no i odwiedziłem w dniu dzisiejszym kolegę Cinka. Poznałem osobiście :) ..i nie żałuję tych przejechanych 170 km w jedna stronę.Konkretnie , na temat i profesjonalnie udało się zrobić to na czym mi zależało.Przyznam że ustawień w Commanderze jest mnóstwo .. pomogło z czytanie starego licznika i przepisanie ustawień do tego z RSa.Dzięki Marcin ..miło było poznać.POLECAM Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez andrzejm36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Mi też było miło, ważne iż wszystko działa , ekonomizer ruszył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 ekonomizer działa..ale kto by tam na to patrzył :)...jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomakur Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) Cześć Da się włączyć Clipem ekonomizer w M III 2009 /2010 1.9 dCi bez FAP. W silnikach z fap widziałem tą funkcję Pozdrawiam Edytowane 10 Września 2016 przez tomakur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Obstawiam iż da się uruchomić ale szybciej commanderem , nie ćwiczyłem z clipem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej38 Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Odkopuje temat ponieważ nie chcę zakładać nowego mam taki sam problem z adaptacją licznika z digi na rs błędy wyposażenia udało mi się usunąć clipem ale nie da się włączyć esp próbowałem zgrać i przeprogramować wyposażenie pamięci starego licznika na nowy ale jest inna pamięć i wyskakuje error .Wiem że udało się to zrobić tylko nie wiem czy clipem czy commanderem ? Jeżeli jest ktoś życzliwy i mógłby mi pomóc to bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Ja jakoś nie męczyłem mocno tematu ale co pamiętam to nie ruszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej38 Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 We wcześniejszych odpowiedziach jest napisane że wszystko działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Dawno temu to było i wydaje mi się iż był problem z przyciskiem od ABS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi