manek33 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 A co byś polecił do wygłuszenia drzwi??, zdarza się że coś w drzwiach trzeszczy przy głośniejszym graniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Wygłuszenie drzwi nadaje się na osobny temat, ile osób tyle opinii. Materiałów głuszących jest sporo, tanie i drogie. Jak coś ci trzeszczy to zacznij od najprostszego testu, opuść i podnieś szybę - bo może być to linka szyby. Drgać mogą wszystkie plastyki, m.in. dlatego zakleja się otwory do wnętrza drzwi, aby stworzyć komorę dla głośnika odizolowaną od plastykowej tapicerki. Spinki w drzwiach wymienia się na takie z uszczelką gumową. Pooglądaj forum, są tu bardziej doświadczeni koledzy w tym temacie, jest też sporo forum audio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Witam ponownie, subwoofer zamontowany pod siedzeniem, było trochę roboty żeby wszedł, ale jest wpasowany idealnie, włącza się razem z uruchomieniem silnika, tak samo wyłącza się po zatrzymaniu silnika. Powiem szczerze że jestem zadowolony w skali 1-10 na powiedzmy 7. Następny etap to będzie wygłuszanie drzwi, ale to dopiero na wiosnę. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Dodaj jakieś fotki, wiele osób jest wzrokowcami i lubi obejrzeć jak wygląda efekt końcowy. Gratuluje sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Na razie mam tylko takie kiepskie fotki, ale zrobie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Nadszedł czas aby znowu coś przerobić w reni. Chce dołożyć nawigację, sprzęt już kupiony (wyświetlacz, 4 wtyczki: live), układ oryginalny czyli jak w clio i fluence : z pilotem Nie mam w zwyczaju kupować gotowych wiązek z rozbitków - bo lubię bawić się kabelkami. I tutaj mam prośbę - narysowałem na szybko schemat podłączenia do układu który mam w aucie. Czy moglibyście koledzy sprawdzić poprawność połączenia? Szczególnie interesuje mnie kwestia sygnału audio z navi. W wyświetlaczu wg. Visio jest wyjście lewa i prawa strona, a we wtyczce do radia widzę tylko jedno - jakby mono wejście. Druga sprawa to wejście do navi z gniazda zewnętrznego - chinch. Czy jak podepnę je do nawigacji to czy radio je zobaczy? Mam R-plug&radio+ Dodano: 20 sty 2015 - 21:51 Jak działa pilot? Nadaje on sygnał do ekranu czy do "białej puszki"? Jak do ekranu - to czy każdy ekran odbiera sygnał, czy różni się on od standardowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Działą to tak: Jak idą komunikaty z nawigacji to nawigacja wysyła info po can do radia aby to włączyło wejscie audio a nawigacja odcina wejście z ciczy lub cbox, jak nie ma komunikatów to sygnał audio "przelatuje" przez nawigację BT jest w nawigacji i musi być aktywny pilot BT ( da się aktywoać ) w nawigacji inaczej nie zadziała pilot Ale nowe radio chyba nie ma wejscia AUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Czyli AUX narazie sobie daruje - bo nie mam C-BOXa, a chinch nie podejdzie do tego radia. A co wyjściem z nawi "stereo" i wejściem do radia "mono"? Dobrze że pilota aktywuje się w nawi - to ułatwi trochę sprawę, ciekawe czy tylko oryginalny działa , czy można użyć innego z TOMTOMa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Pilota oststnio uruchamiałem od clio w fluence i poszło Z audio to sprawdzić organoleptycznie - i tak nawi nie daje dzwieku stereo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 A do naszej nawi z dżojstikiem ręcznym da radę aktywować zdalny pilot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Z tego co wiem to tak, ale gryzie się konsola z pilotem i może nie działać. Ja chce przetestować pilota z tomtom-a, ale nie renault tylko zwykłej nawi. Wygląda identycznie (no prawie :) ), może zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Woytus albo pilot albo dżojstik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagemini Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Odgrzeję nieco temat. Podobnie jak autor tego wątku tak i ja planuje zmianę zwykłego płaskiego radia w Megane III ph1 na coś z BT. Dotychczas myślałem o montażu standardowego radia z "pokrętłami". W oko wpadło mi jednak radio z nowszych Megane tj. po lifcie, wyposażone dodatkowo w port USB. Z lektury tego wątku oraz zdjęć w internecie wiem, że radia te róźnią się złączami w jakie zostały wyposażone. I tutaj pojawia się pytanie - czy taka przejściówka rozwiązuje ten problem i pozwala na łatwe podłączenie nowszego radia do przedliftowego Megane z 2011 roku?. http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-4405-Kostki-ISO-do-radia-Renault-sklep-Warszawa.html Jeśli tak to czy we wnęce na radio jest wystarczająco dużo miejsca na upchnięcie tych wszyskich dodatkowych wtyczek i kabelków?. Czy sterownnie radia z poziomu joysticka przy kierownicy będzie działać prawidłowo, czy BT oraz USB także działa prawidłowo, itp.?. Słowem - jeśli ktoś już wykonywał podobną modyfikację i stosował przejściówkę z wklejonego wyżej linku proszę o informację zwrotną czy to w ogóle działa i jak się sprawuje w praktyce. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 W megane jest sporo miejsca za radiem Do wykorzystania z tego zestawu kostki i trochę roboty aby polutować kabelki do instalacji samochodu Sterowanie z kierownicy idzie po can Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaso Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Dacia ma inną liczbę pinów w radiu. Potrzebujesz kostki 32 pinowej. Sprawdź to dokładnie przed zakupem bo większość sklepów nie ma pojęcia w temacie. Tam na ostatnim schemacie machnięte są dwa kable z navi na odwrót, już nie poprawiałem schematu, ale jakby ktoś montował to musi to sobie poprawić. Edytowane 6 Listopada 2015 przez kubaso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi