Gość nemi Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) To mój pierwszy post na forum, dlatego witam wszystkich serdecznie :) Przymierzam się do zakupu Megane III z lat 2010-2011 i poszukuję pewnych informacji, aby móc z góry odrzucać "kombinowane" egzemplarze. Możliwe, że źle szukałem, ale nie znalazłem takiego tematu (może ktoś podrzuci link, o ile było). Do rzeczy: Zauważyłem, że auta z tych lat różnią się czasem światłami przednimi i są dostępne różne konfiguracje: - stary zderzak + jasne światła [cięcie] - stary zderzak + ciemne światła [cięcie] - nowy zderzak + ciemne światła jak na przykład na tej aukcji: http://allegro.pl/renault-megane-1-5-dci-i4323676492.html Niestety nie mam żadnej wiedzy na temat Renault i chciałbym się dowiedzieć w jakich okresach montowane były konkretne lampy, żeby odrzucić chociażby auta, które miały jakiegoś dzwona i zostały im zamontowane reflektory od starszej wersji. A może była to opcja do wyboru? Dedukuję, że w roku 2010 oraz rok modelowy 2011 (produkcja 2010 i 2011) mogły mieć konfigurację ze starym zderzakiem i jasnymi światłami, natomiast rocznik 2011, ale rok modelowy 2012 mogły mieć już ciemne? Pozdrawiam! Edytowane 19 Czerwca 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Z mojej obserwacji "ciemne" klosze zależą od wersji wyposażenia. Na drugim masz np. wersje z soczewkami. Zwykłe refelktory z czarnym środkiem są np. w wersjach GT i GT-Line. W ostatnim linku założony przedni zderzak+lampy z wersji GT-Line, a auto to nie GT-Line. Teraz zależy z jakiego rynku sprowadzone, takie fabryczne "składaki" tylko z przodem GT-Line pojawiały się w Hiszpanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giziq Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Jasne wnętrza lamp w wersji przed liftingami są w wersjach Authentique, Dynamique, Privilege (nie wiem czy w Exception też). Ciemne odbłyśniki są w GT line i Color edition. To co jest przedstawione na drugim zdjęciu to ksenony i one zawsze mają ciemne wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nemi Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Znalazłem srebrny egzemplarz z czarnymi odbłyśnikami, więc chyba w teorii lepsza wersja, ale ma czarne lusterka. Z Renault same kłopoty :). Obecnie ujeżdżam Clio mojej żony i jak musiałem wymienić przednie tarcze, to się okazało, że w roku 2000 były dostępne z trzema średnicami tarcz. W roku 2011 1.5 dCi występowało w pięciu wersjach, pewnie możliwości konfiguracji nadwozia i wnętrza też było bez liku. Ciężko mi się póki co w tym połapać. Muszę jeszcze doszkolić się w wersjach wyposażenia, bo bladego pojęcia nie mam czy np. Privilege to wersja golas czy wypas :). Dziękuję za wszelkie wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giziq Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Stopniowanie wersji wyposażenia. Dodatkowo "serie limitowane" SL Color Edition pomiędzy Expression a Dynamiqie oraz SL Exception pomiędzy Dynamique i Privilege. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 To co jest przedstawione na drugim zdjęciu to ksenony i one zawsze mają ciemne wnętrza. wg mnie ksenony zawsze są srebrne, niezależnie od wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giziq Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Ksenonowe są dużo ciemniejsze w środku od standardowych halogenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi