lpiatek Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Witam To mój pierwszy post, także proszę o wyrozumiałość. Nie znalazłem podobnego tematu. Były ciepłe dni wszystko fajnie działało, nawiew chodził, klima pięknie chłodziła. Któregoś dnia po nocy odpalam samochód i po chwili zorientowałem się, że nie działa nawiew. Oczywiście zaraz nerw :) Szybko na forum. Poczytałem o rezystorze, który lubi się przepalić, ale wtedy nawiew działa na 4 biegu, a u mnie nic. Szybko rozkręciłem schowek, zerknąłem do filtra kabinowego, a on ciemny, aż wypadły po jego wyciągnięciu pełno liści :) Od razu kupiłem nowy. Odpaliłem zapłon a nawiew jakby się uzdrowił- znowu zaczął wiać. Tylko teraz jak wieje to ma takie chwilowe- sekundowe spadki mocy, zwalnia dosłownie leciutko. Chodziło wszystko tak ponad 2 tygodnie. Dzisiaj odpalam auto a nawiew znowu cisza. Tym razem bez zdejmowania schowka walnąłem pięścią w plastiki a nawiew jak nowy - tylko, że ma spadki mocy - dla kogoś kto o tym nie wie to nie słyszalne, ale ja słyszę i wtedy na luzie na postoju lekko przygasają światła. Od czego zacząć? Jestem umówiony na środę z dobrym elektrykiem od renault - ale może coś da radę samemu zrobić. Czy to ten rezystor, czy szukać gdzie indziej? Edytowane 24 Czerwca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Wtyczkę modułu mocy sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lpiatek Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 A gdzie to szukać ?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korsakpawel Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 W Citroenie C5 taki objaw oznaczał kończące się szczotki w silniku wentylatora. Może i sam silnik dostał w tyłek od zapchanego filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lpiatek Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Może i tak tylko czasami działa normalnie i za każdym razem jak zgaszę auto i nie wyjmę jeszcze karty to nawiew wieje bez żadnych przerw elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Wtyczka jest obok pedałów. Ostatnio wymieniałem jeden pin we wtyczce, bo zaczęły się cyrki z nawiewem na 4 biegu. Po prostu raz był raz nie było. Jeszcze udało się odratować rezystor i wtyczkę. Więc radzę szybko tam zajrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lpiatek Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Ciężko się tam dostać - dużo rozbierania ?czy wystarczy tylko tą czarną zaślepkę zdjąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Ja aby się dostać do kostki ściągałem tylko zaślepkę boku. I to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lpiatek Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 (edytowane) Ma ktoś może zdjęcie jak wygląda ta kostka bo nie mogę jej zlokalizować. Dodano: 14 wrz 2014 - 11:13 Pomocy , znowu nawiew przestał działać , w końcu udało mi się znaleźć ten cały rezystor koło pedałów , odkręciłem dwie śrubki wyjąłem ten układ i odczepiłem zasilanie i co dalej gdzie idzie ten przewód od rezystora żeby całość wyjąć z auta , i jak najlepiej sprawdzić rezystor czy jest ok ? na łączeniu z zasilaniem widać podtopione ,jutro wrzucę zdjęcia . Edytowane 14 Września 2014 przez lpiatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Przewody czarny i czerwony idą do silnika wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lpiatek Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 (edytowane) Jak się tam dostać? I jaki rezystor kupić jakiej mocy? Edytowane 14 Września 2014 przez lpiatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Iść ręką po przewodach i jak się skończą to będzie wtyczka przy silniku. I ją należy odpiąć. Tutaj masz rezystor z meganki z klima manualną jak i tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lpiatek Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Dzięki ,te aukcje też znalazłem , ale chodzi mi o sam rezystor( jaki kupić) , chcę go najpierw przelutować , a potem jakby co kupić całość :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Kup całość, szybciej będzie niż bawienie się w lutowanie. Bo tak naprawdę tam płyną duże prądy i łut może nie wytrzymać (spłynie). Sam naprawiłem styki w kostce przez wymianę pinu z kawałkiem przewodu. Połączyłem przewody przy pomocy kostki od instalacji 230/400V zamiast lutować. I jeździ tak już ponad 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lpiatek Opublikowano 14 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 Masz rację , ale po co inwestować 100 jak można rezystor za 3 złote , jak to nie pomoże to wtedy mogę kupić , lubię sam pogrzebać , tylko nie znam wartości rezystora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi