aniewa Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 W ostatniej linijce ustawiasz na StopStartStateDisplayReques alert inhibited ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wotek16 Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 W dniu 7.07.2019 o 20:25, aniewa napisał: Po wyłączeniu systemu trzeba jeszcze wyłączyć komunikaty. Poniżej scren z ddt4all. System na stałe wyłączony i brak komunikatów. Wyłączenie S&S znajduje się w module USM/UPC. Tak, zaznaczam dokładnie te pola co są tutaj zaznaczone. Tyle, że w ECU Tweaker. Na Win 11 ddt4all nie chce u mnie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Nic mądrego nie doradzę, jedyna opcja by komunikat nie świecił to zmienić ostatnią wartość na StopStartStateDisplayReques alert inhibited i ecutweaker powinien to zrobić tym bardziej, że zmienia pierwszą wartość. edit Dodam jeszcze, że pomimo wyłączenia komunikatu na tablicy wskaźników przy skanowaniu komputerem sterownika silnika będzie błąd systemu S&S. Myślę, że jednak masz problem z elmem. Sprawdź jeszcze czy zmienia inne parametry. Raz tak miałem, że elm łączył się z np. tablicą wskaźników a w UPC nic nie zmieniał. Spróbuj czy włączy z powrotem S&S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wotek16 Opublikowano 13 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 No i właśnie nie chce włączyć teraz start stop. Czyli powinienem zmienić wtyczkę obd? Chociaż dziwne, że działała bez problemu, a teraz nic nie zapisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Sam chyba już ze trzy takie "wtyczki" wyrzuciłem bo przestawały działać?. Teraz mam jedną na BT w miarę działającą i pewniaka na USB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wotek16 Opublikowano 18 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 @aniewa Dziękuję za pomoc, zmiana ELMa rozwiązała problem. Chociaż musiałem wyłączyć ten alert przez ddt4all bo przez EcuTweaker znów się nie zapisywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaronmp Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Witam. Mam pytanie z innej beczki. Czy da się zrobić tak żeby można było samemu dozować czas krecenia rozrusznika. Bo niestety tak jest ze jak naciskasz przycisk start stop on sobie sam kręci do momentu odpalenia silnika. Widzę że czasami tak jest jakby trwalo to za długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaanyWaay Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Witam. Mam takiego ELM'a https://allegro.pl/oferta/elm327-bt-pic18f25k80-bluetooth-mini-obd2-torque-8866002504 i jestem w stanie odczytać wszystkie parametry z USM takie jak STOPSTARTInhibit, Dist, VehSpeed itp., jednak podczas próby zapisu SS na "Stop Start inhibited" dostaję błąd (w wolnej chwili spiszę jaki dokładnie). Testowałem USM 2010_SW6 oraz USM 2010_SW7 i jest ten sam błąd (Megane/Scenic III Ph2, robiłem to z włożoną kartą). Tym samym ELM'em byłem w stanie np. aktywować otwieranie klapy bagażnika z pilota bez problemów. Ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyK Opublikowano 22 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 (edytowane) Witajcie. Jestem tutaj od niedawna i zastanawiam się dlaczego nie wyłączacie systemu Start-Stop przez zwarcie czujnika otwarcia pokrywy silnika? Od kilku miesięcy mam Megane III GT 1.2 TCE z 2013 roku i poszukując najmniej inwazyjnych sposobów na pozbycie się problemu na forum innej marki znalazłem sposób z czujnikiem pokrywy silnika. Wypiąłem wtyczkę czujnika, w gnieździe zwarłem 2 styki kawałkiem cienkiego drutu i założyłem na powrót wtyczkę (idealnie sprawdziło się 2 cm drutu ze skrętki komputerowej). Nie mam żadnych ostrzeżeń ani komunikatów na starcie - po sprawdzeniu systemów mam komunikat OK, natomiast w momencie gdy stoję na skrzyżowaniu i system chciałby wyłączyć silnik mam komunikat: "Funkcja AutoStop Niedostępna", po ruszeniu komunikat automatycznie gaśnie - czyli mam dodatkowo informację kiedy system zgasiłby silnik bez założonej zworki. Założenie zworki zajmuje ok. 2 minut, ewentualne wyjęcie jej i powtórne uruchomienie systemu - tyle samo. Nie potrzeba żadnych urządzeń czy programów. Większość systemów alarmowych nie ma wpiętej czujki otwarcia pokrywy silnika więc podejrzewam że nie będzie to kolidowało również z większością systemów alarmowych. Zasada działania jest prosta - producent przewidział sytuację: mechanik naprawia nasz samochód ma otwartą maskę więc system Start/Stop nie powinien gasić silnika. Na dobrą sprawę można podłączyć pod czujnik pokrywy 2 przewody, poprowadzić je do kabiny i założyć przełącznik którym w dowolnym momencie będzie można trwale za i wyłączać system Start/Stop w zależności od potrzeb. Edytowane 22 Maja 2024 przez AndyK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek28 Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Dzień dobry, mnie też dopadł problem typu skontroluj system start stop. Komunikat pojawia się co pewien czas. Czytałem chyba wszystkie tematy o tym problemie. ☹️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyK Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2024 W dniu 3.08.2024 o 23:37, cinek28 napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Ja swoją kupiłem dokładnie z takim samym komunikatem, z tym że u mnie pojawiał się za każdym razem i dzięki temu system mi się nie aktywował. Gdy przy okazji innych prac odłączyłem akumulator, po ponownym podłączeniu akumulatora system zapytał się czy jest założony nowy akumulator. Zupełnie przez pomyłkę potwierdziłem że tak i od tego czasu komunikat nie pojawił się ani razu. (Wtedy też zaczął mi działa system start-stop i stąd moje kolejne działanie jak w poście powyżej żeby go wyłączyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi