radoslaw Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Witajcie Szukałem usilnie pomocy w istniejących tematach ale nie znalazłem mojego przypadku. Przy odłączaniu akumulatora, dotknąłem niechcący kluczem do obudowy silnika (nie mam plastikowej pokrywy na silnik). Zaiskrzyło jak cholera i w efekcie coś popsułem. Naciskam przycisk START, wszystko się świeci tak jak powinno, dmuchawy działają ale rozrusznik się nie uruchamia. Do puki nie wyłączę procedury startu poprzez ponowne naciśnięcie przycisku START, pod bezpiecznikami w komorze silnika, warczy mi jeden z przekaźników. Czy możecie mi podpowiedzieć co się mogło wydarzyć ? Będę wdzięczny za pomoc Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Do sprawdzenia bezpieczniki, najlepiej podłączyć pod clip i odczytać błędy, mozliwe iż poleciał sterownik silnika :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoslaw Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Jest to możliwe bo wszystkie bezpieczniki całe ,nawet raz odpalił i zaraz zgasł.A gdybym kupił ten sterownik i poprostu go podłączył to czy działał by czy trzeba kodować aby była zgodność z kartami itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ecu należy wyczyścić aby zagadał - moge to zrobić Odczytaj błędy na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Przy odłączaniu akumulatora, dotknąłem niechcący kluczem do obudowy silnika (nie mam plasyikowej pokrywy na silnik) Zaistkrzyło jak cholera i w efekcie cos popsułem. Dlatego zalecane jest najpierw minusową klemę odkręcać. Możesz przy tym dotykać karoserii wielokrotnie i nie zaiskrzy, bo to ten sam biegun. A jak już minusowa klema jest zdjęta, to i przy odkręcaniu plusa nie ma obawy o przypadkowe zwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoslaw Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Posiadam jedynie kabel ELM327 i nie mogę połączyć się z ecu :/ . w moim mieście niema żadnego specjalisty ile by kosztowała naprawa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 bo wszystkie bezpieczniki całe Może to już jest truizm ale użytkownicy często piszą, że wszystkie bezpieczniki są sprawne a okazuje się, że nic nie wiedzą o trzech bezpiecznikach na klemie plusowej akumulatora i bezpiecznikach mocy pod modułem zabezpieczeń i połączeń w komorze silnika. To bym przede wszystkim sprawdził zanim bym wymienił komputer wtrysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoslaw Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Bezpieczniki na klemie + całe, a "bezpieczniki mocy pod modułem zabezpieczeń i połączeń w komorze silnika " jeśli są to te pod bezpiecznikami "duże " to też są całe . modliłem się żeby był któryś przepalony ale no niestety :/ Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez radoslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psotek28 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Sprawdź czy działa ci wspomaganie kierownicy w trybie awaryjnym, jeśli nie to raczej masz do wymiany modul psi (skrzynkę z bezpiecznikami) pod maską. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez psotek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topkrk Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Może mase upaliło,podłącz dodatkowo masę do silnika np.kablem rozruchowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirecki6 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Połączono. Po zwarciu pomiędzy klemą(+)i nadwoziem nie można uruchomić auta. Prąd w instalacji jest ale ze skrzynki bezpieczników dochodzi głośne brzęczenie.Może trzeba wymienić ten cały element. Wiem ,że były już takie opisy na forum, ale co trzeba zrobić? !Po sprawdzeniu bezpieczników wygląda,że są wszystkie dobre.Pomocy ! Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psotek28 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Prawdopodobnie masz uszkodzoną właśnie ta skrzynkę z bezpiecznikami ja miałem podobne objawy tylko nie powstały w wyniku zwarcia działo wszystko normalnie. Po włożeniu karty blokada kierownicy działała normalnie wszystko szło ok tylko auto nie kręciło wyświetlacz zaczął pokazywać informacje o stanie oleju i w końcu wyświetlał się serwis z komunikatem o usterce elektroniki. Najważniejszą wskazówką może być to ze w trybie awaryjnym nie działo wspomagania kierownicy, nie było tez kierunkowskazów co znacznie utrudnia holowanie a w trybie awaryjnym powinno to wszystko działać. Jeżeli nie masz tego wspomagania to mam mały patent jak go awaryjne na krótko odpalić. Ja jeździłem w ten sposób tydzień zanim przyszła mi ta skrzynka z tymi bezpiecznikami. Dodam jeszcze że na początku również miałem dziwne dźwięki z tej skrzynki a nawet czasem udało mu się odpalić. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Przy odłączaniu akumulatora, dotknąłem niechcący kluczem do obudowy silnika (nie mam plasyikowej pokrywy na silnik) Zaistkrzyło jak cholera i w efekcie cos popsułem. A kto o zdrowych zmysłach najpierw odkręca plus a dopiero potem minus? Proponuję przyjrzeć się bezpiecznikom na klemie plusowej akumulatora. Odkręcić je po kolei i sprawdzić miernikiem czy mają przejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radoslaw Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Wspomaganie działa.całą skrzynkę wyciągnełem i oglądałem szczegółowo nic nie jest spalone.. Jak odpalić na krótko ? i czy niczym poważnym to nie grozi byle dojechać do mechanika elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psotek28 Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) To niestety ci nie pomogę jeżeli działa ci to wspomaganie, mi nie działało i żeby odpalić podawałem zaraz po naciśnięciu start bezpośrednio napięcie w bezpiecznik od wspomagania i wtedy odpalał. A może spróbuj zaraz po naciśnięciu start podać zasilanie (+) bezpośrednio na rozrusznik przewód do rozrusznika masz w tej skrzynce z bezpiecznikami czarna kostka cztery piny, takie trochę grubsze przewody, przewód pomarańczowo różowy, obok szarego, może odpali. Edytowane 4 Września 2014 przez psotek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi