Paula93 Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Witam wszystkich;) Od tygodnia mam u siebie Megane II. Kupiłam je od drugiego właściciela z przebiegiem 200tyś km. W zakupie doradzał mi tato i wybór na diesla padł nie przypadkowo,ponieważ często jeżdzę do rodziny oddalonej o 400km od Warszawy,przynajmniej 2-3 razy w miesiącu. Jest to moje pierwsze autko na które ciężko pracowałam. Autko sprawdzone w ASO przed zakupem i wszystko w porządku,do wymiany tylko kilka elementów zawieszenia,ale mówili,że spokojnie 5tyś km na tym jeszcze zrobię.Po zakupie tatko zajął się wymianą rozrządu,oleju i filtrów,sprzedawca mówił,że wymianiane niedawno,jednak dla pewności zostało wszystko wymienione. I teraz mam do Was pytanie. Co jest największą bolączką tego auta,przypomnę silnik 1.5 dci 82KM 2004rok,a z czym praktycznie nie ma problemów;) A i autko ma już nastukane 200tyś km czego mogę sie spodziewać w najbliższym czasie? Pozdrawiam Paula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Ważne by tanować dobre paliwo, jak i olej zmieniać co maksymlanie 15 tyś km oczywiście pełen syntetyk o ile wciąż jest taki zalany (nie jak producent zalecał co 30 tyś km). Co do trwałości trudno się wypowiadać, nie wiemy jak był traktowany w przeszłości silnik, czy było zalewane dobre paliwo itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vorph Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 U mnie (jak i u znajomych) pojawiały się rzeczy typu: woda w kieszeni pasażera z przodu, problemy z szybami elektrycznymi (lub jedną działającą według własnego widzimisię), otwieranie klapy bagażnika - elektryczny przycisk świrował, trzeszczące plastiki to standard, potrafi zapalić się kontrolka airbagu po czym zgaśnie na pół roku i znowu da znać, padają łożyska amortyzatorów przednich, no i żarówki dwa razy w roku. Powtórzę też przedmówcę: podstawa to dobre paliwo i olej co max. 15 tys. Ja jeszcze zawsze wymieniam filtr paliwa oprócz standardowych filtrów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula93 Opublikowano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Zadam głupie pytanie;p Czy te auto posiada turbinę i dwumasę? I czy koszty ewentualnych napraw i części są drogie czy w przystępnych cenach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajto Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Jak każdy turbo-diesel tak i twoja Megi posiada dwumasę i turbinę. Co do kosztów naprawy, obie te części można regenerować (zależy jak poważnemu uszkodzeniu uległy) wtedy koszty nieco niższe, lub zakupić nowe wtedy musisz liczyć się z wydatkiem rzędu +2000 PLN (z robocizną). Nie są to jednak części które padają często, aczkolwiek odnośnie samej turbiny odsyłam do poradnika eksploatacji diesla (trzeba umieć dbać o turbinę i nie popełniać głupich błędów). Na koniec dodam tylko iż nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi, pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Jak każdy turbo-diesel tak i twoja Megi posiada dwumasę i turbinę Co do turbo zgoda, dwumasa z tym silnikiem to bujda. Nawet silniki 100KM 1,5 nie posiadają dwumasy. Te koła były zakładane dopiero do silników ze skrzyniami 6 biegowymi i właśnie z ich powodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Cześć. Też mam Megane II 1.5dCi 82KM 2004r. Na razie od 25kkm śmiga bezawaryjnie;) Olej z filatrami tj. paliwa,powietrza i oleju wymieniam co 10kkm. Na zimnym nie wchodzę na obroty wyższe niż 2tyś,dopiero jak nagrzeje się do temp roboczej na trasie przyciskam do 3tyś,po dłuższej jeździe trzymam 2-3 minuty na jałowym i gaszę z wciśniętym sprzęgłem,paliwo tankuję tylko na Shellu,raz zalałem do pełna na Lotosie i szkoda gadać,auto muliło jak maluch... Dwumasy na szczęście nie ma;) A na ceny części popatrz sobie chociażby na Allegro;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula93 Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Dziękuję wszystkim za cenne rady;) Dodano: 25 wrz 2014 - 21:28 Ale jakby ktoś się chciał jeszcze podzielić jakimiś spostrzeżeniami co do tego autka to śmiało niech pisze,chętnie dowiem się co nieco o tym modelu;):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Szkoda, że auto z 2004 roku, to pechowy rocznik , jeżeli chodzi o panewki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula93 Opublikowano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 A co to są te panewki? Ile ew naprawa kosztuje i czy zdarza się to dość często,że robią problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Mój odnośnik Od 1000 zł... Wymien olej co 10 tys. km i używaj oleju lepkości 0W30, 0W40 czy ewentualnie 5W30,5W40. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula93 Opublikowano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Hehe, toście mnie pocieszyli na weekend:) Mam nadzieję, że poprzedni właściciel dbał o swoją furę;) Zarzekał się, że dbał, ale wszystko wyjdzie w praniu ,na razie autko sprawuje się bardzo dobrze jak na przebieg ponad 200tyś km;) Czy jest coś jeszcze w tym aucie co mnie może zaskoczyć np w trasie? Edytowane 27 Września 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Czy jest coś jeszcze w tym aucie co mnie może zaskoczyć np w trasie? Oprócz przebicia opony to chyba ciężko powiedzieć;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) Noo.... jeszcze sypiąca opiłkami pompa wtryskowa i zatykające się z tego powodu wtryski Delphi jakie były w tych silnikach montowane ale to już zapewne poprzedni właściciel przerabiał przy takim przebiegu i powymieniał, albo z tego powodu się auta pozbył. Tu kilka jeszcze ciepłych postów z podpowiedzią co zrobic: http://megane.com.pl/topic/48365-wymiana-wtryskiwaczy-delphi/page__st__15__p__409184#entry409184 A warto zapoznać się z całym tematem i wieloma innymi, które są kopalnią wiedzy o tych autach i silnikach. Posty te są zamieszczane przez właścicieli i użytkowników aut z tymi silnikami i opisujące ich doświadczenia, a nie przez osoby relacjonujące co przeczytały. Dodano: 27 wrz 2014 - 00:04 Hehe,toście mnie pocieszyli na weekend Takie info trzeba było zdobywać przed zakupem, teraz nie było by rozczarowania i gęsiej skórki w obawie o to co może się przytrafić. Edytowane 26 Września 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 (edytowane) jeszcze sypiąca opiłkami pompa wtryskowa i zatykające się z tego powodu wtryski Delphi Tu niestety muszę potwierdzić, bo ten koszmar przechodziłem przy 165kkm... Póki co po tej awarii Megi trzyma się bardzo dobrze, oby jak najdłużej;) Edytowane 27 Września 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi