witman Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Wszystko działa nienagannie w moich obu 1,4TCe, mój znajomy zakupił niedawno SIII 2010 z LPG z przebiegiem 165kkm (130kkm na LPG) wszystko mu działa, oleju nie bierze, kompresję trzyma we wszystkich cylindrach, musiał wymienić jeden wtryskiwacz LPG, bo już słabo trzymał i przy okazji wymienił reduktor LPG, teraz będzie robił porządne strojenie Edytowane 24 Października 2016 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 A ze sprzęgłem nie masz/miałeś żadnych problemów? Zastanawiam się (przynajmniej na razie) tylko nad chip tuningiem i nie wiem jak podzespoły to znoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Zero problemów Staram się używać dodatkowej mocy rozsądnie np. przy wyprzedzaniu lub przy "konsultacjach" z jakimś śmierdziuchem typu TDI W Megi, która jest lżejsza przyśpieszenie jest lepsze, kolega który ma Megi 2,0T po przejechaniu się moją stwierdził, że odczuwalnie jest nieduża różnica, ja przejechałem się jego 2,0T i faktycznie nie ma dużej różnicy, wyjątkiem jest 6 bieg w 2,0T tu da się odczuć różnicę. W 2,0T jest głośniej. Edytowane 24 Października 2016 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Z tego co czytałem to robiłeś wszystko w Czekramie w Tarnowie (niestety mam do nich 200 km) - oni są przedstawicielem V-tech z Krakowa. Mapę robili Ci na miejscu czy wysyłali zgrany plik do Krakowa w celu modyfikacji? Przykładowy wykres udostępniany przez v-tech wygląda co najmniej dziwnie: http://vtech.pl/katalog/logo/chip-tuning-Renault-Megane-1.4-TCe-130-KM-96-kW.png (podbicie momentu). Zastanawiam się czy gdybym się zdecydował to jechać do Krakowa czy do Tarnowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Oba 1,4TCe robiłem kompleksowo z gazem w Tarnowie, u mnie moment jest nieco niższy i bardziej spłaszczony, ale za to 245Nm praktycznie w całym zakresie pod 5000obr, mapę wysyłali mailem do jakiego Słowaka. Ja mam do Tarnowa 350km jednak opłacało się poświęcić cały dzionek, bo chłopaki są w tym dobrzy, przy strojeniu uczestniczył mój dobry znajomy dr Piotr O. który o silnikach spalinowych wie wszystko, w końcu dyrektor techniczny Czakramu Tarnów i mistrz Górskich Samochodowych Mistrzostw Polski Edytowane 22 Października 2016 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 A czy byłaby możliwość udostępnienia zdjęcia tych Twoich charakterystyk? Jeżeli nie chcesz publicznie to możemy się jakoś zgadać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 OK mam nadzieję, że je jeszcze znajdę. Gwałtowny wzrost Nm może być szkodliwy dla podzespołów w większości diesli jest właśnie taki efekt, nagły chwilowy przyrost Nm i odczuwalny przy tym "kop" a po tym już nic się nie dzieje, ile razy się "przyciąłem" z jakimś TD widać było jak na krótką chwilę wyszedł przy starcie i po chwili już odstawał zostawiając chmurę burzową za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Byłbym wdzięczny :) Dokładnie tak jak piszesz - takie "kopy" momentu obrotowego to jest zabójstwo dla podzespołów silnika. Lepiej mieć moment na pewnym poziomie dostępny w jak najszerszym zakresie obrotów. Czy oprócz lpg jeździsz czasami na benzynie? Jeżeli tak - zmiana oprogramowania wpłynęła jakoś na spalanie? Edytowane 22 Października 2016 przez fourier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nft Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Witam! Czy do MIII phI F4R 2.0T z 2008r warto dopłacać za lubryfikator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Nigdzie nie warto. 2x chodziarz Że co? Edytowane 24 Października 2016 przez deku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Poprawione :) Lubrykacja zastosowana w samochodzie rajdowym z silnikiem na benzynę sprawiła, że po sezonie rajdowym auto straciło 5KM, wcześniej traciło 30KM, to chyba o czymś świadczy. W moich TCe jest lubrykacja u kuzyna w Toyocie 1,6 VVT też jest, ma już przejechane na LPG 230kkm i silniczek pracuje jak zegarek bez regulowania zaworów. Dla mnie podstawą są sprawdzone fakty i doświadczenie innych, a nie plotki i domysły. Ci co używali tańszego płynu do lubry mają powody do narzekań, widziałem już u mnie na warsztacie zaklejone kolektory ssące i inne cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 http://lpg-forum.pl/kolektor-po-2-latach-na-lubryfikacji-tfu-t52877.html Sęk w tym, że żaden producent nie podaje w jaki niby magiczny sposób lubra ma chronić zawory wydechowe, które najbardziej są narażone na "wypalenie". Jeżeli u Ciebie się "sprawdza" to nie mam zamiaru psuć Twojego nastroju w poniedziałek. Cieszę się Twoim (i rodziny) szczęściem, ale mnie to nie przekonuje. Tylko dobre podzespoły, odpowiednio zamontowane i porządne strojenie (które daje porównywalne EGT jak na benzynie), a żadna lubra nie będzie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) I niech tak zostanie, a póki co jeżdżę bez problemów i tanio na gazie, sprzedam auta jak będą miały po 150kkm, po czym przesiądę się na 1,6TCe 200KM i też go zagazuję :) Wcześniej nie było lubryfikacji, a była benzyna ołowiowa z dodatkiem czteroetylku ołowiu co w efekcie chroniło silnik i gniazda zaworowe, teraz ze względu na ekologię mamy olej lubryfikacyjny spełniający tą samą ochronę. Posty na lpgforum są mocno tendencyjne i nie podparte żadnymi badaniami, gość chciał zaoszczędzić na płynie lubryfikacyjnym i taki jest tego efekt, oczywiście, że dobrze zestrojona instalacja to absolutna podstawa, a lubra to taki suplement diety dla silnika :) Dlatego też udałem się do Czakramu w Tarnowie i zrobiłem to kompleksowo i górnej pułki. Znajomi i klienci, których tam wysłałem na montaż lub poprawki po "druciarzach" też są zadowoleni. Edytowane 24 Października 2016 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Szukałeś może tego wykresu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carismo Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Koledzy silnik 2.0 180KM nadaje się do gazu, czy będą problemy? Bo jedni piszą, że nawet, a inni że nie bardzo bo luzy na zaworach szybko łapie i coś ze szklankami się dzieje. Jak w końcu jest z LPG w tym silniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi