zuk11 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, mam problem z moją megane II 1.9 dci 120km, po kilku godzinach gdy silnik już wystygnie, auto bardzo ciężko odpala, raz nacisnę przycisk, bardzo krótko podgrzeje świece i zaczyna kręcić, pokręci około 10 sekund i niekiedy odpali, niekiedy trzeba następny raz próbować, dziś rano (-5 stopni) musiałem próbować 3 razy i z wielkimi problemami odpaliło. Takie objawy mam od początku posiadania tego samochodu, wymieniłem turbo na regenerowane i pierścienie, filtry, olej, akumulator na nowy i nadal auto ciężko odpala. Przypuszczam, że problemem może być to, że świece grzeją się bardzo krótko, gasną kontrolki i auto odpala od razu, czy jest temperatura 15 stopni, czy -5... Jest też problem tego typu, że cofa mi się paliwo, po kilku godzinach przewód biegnący od filtra, przez "gruszkę" do baku jest kąpletnie pusty.. Bardzo proszę o waszą pomoc, z góry dziękuje :) Proszę również o wyrozumiałość ponieważ jestem pierwszy dzień na forum. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez zuk11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Mój przy takiej temperaturze, grzeje świece około 5 sekund i odpala bez problemu. Ja bym zaczął od wymiany świec żarowych. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez baciuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 A jak dla mnie to cały problem z cofającym się paliwem (wymiana gruszki ,albo montaż zaworu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuk11 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Świece podobno dobre są bo mój tata sprawdzał je zaraz po remoncie silnika i to nie jakimś kablem śmiesznym tylko wykręcił normalnie i sprawdził, gdy założę zaworek zwrotny za gruszką to może pomóc? A gdy są dobre świece to po wykręceniu jaki czas powinien być im potrzeby aby się rozgrzały do czerwoniści? Dodam też że przy odpaleniu na zimno samochód strasznie kopci na niebiesko, i spalanie jest w granicach 9 litrów. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez zuk11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) spalanie jest w granicach 9 litrów. :blink: łooooo matko, u mnie przy jeździe w mieście jest max 7.5 litra, trasa 5,6-5,9 litra zależy jak mocno się depnie, nie powinien kopcić na niebiesko. Tak jak napisałem, temperatura -5 stopni, grzanie świec około 5 sekund i zaczyna kręcić, odpala bez problemu. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez baciuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuk11 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Niestety pokonuje tym autem takie dystanse, że nawet nie ma się jak zagrzać do odpowiedniej temperatury. Takie dane mam pokazane na liczniku. Rano gdy będę wyjeżdżał z domu postaram się zagrać filmik jak auto odpala i jak kopci po odpaleniu, może to pozwoli na lepsze zapoznanie się z tym tematem. Dodano: 02 gru 2014 - 16:23 Witam, dziś rano nagrałem filmik z odpalania, przepraszam za jakość. A co myślicie o złej pracy rozrusznika albo o za małej pojemności akumulatora? Dodam, że akumulator był kupowany nowy, ale czy może być za słaby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Moja rada. Nie jeździj dużo na rezerwie, bo będziesz później płakał ;) Dodam, że akumulator był kupowany nowy, ale czy może być za słaby? Mój na poprzednim też nowym akumulatorze, który miał pojemność 54AH 540A odpalał jak z procy w porównaniu z Twoim... Teraz wsadziłem nowy 72AH 720A i to już rakieta, jak poprzedni musiał zakręcić z rana przy -2 stopniach z 5-6 razy to ten dzisiaj przy -4 stopniach za pierwszym razem;) Czekam czy przy większych mrozach też od razu odpali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuk11 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Mój ma 74AH 680A, czyli nie powinien być za słaby, a może być to wina rozrusznika? Może poprostu jest już zużyty i tak wolno kręci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 A wyjmij aku. podłącz prostownik na noc i zobacz rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeenn Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Podbijam, mam ten sam problem tylko z Megane II 1.5 dci, wymieniłem świece na nowe, akumulator nowy, a strasznie długo kręci, nie ważne czy zimny, czy ciepły. Mógłbym ktoś opisać problem cofającego się paliwa i tej gruszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Mógłbym ktoś opisać problem cofającego się paliwa i tej gruszki? A opcja nie działa? Na forum jest dużo wątków na ten temat. Szukana fraza powietrze w przewodach zwróciła następującą liczbę wyników: 9 Wyniki wyszukiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuk11 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Gruszkę wymieniłem i okazało się, że był w niej popsuty zaworek zwrotny, ale problem z odpalaniem nawet troszkę się nie zmniejszył :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thmwrz Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Mam Megane II 1.9 DCI i mam ten sam problem i widzę, że problem jest bardzo poważny, bo co drugi post tyczy się ciężkiego odpalania. Ja swoją Megankę serwisuję tylko w serwisie ASO i tu też jest problem... jak do tej pory problemu nie rozwiązany. A było tak: Aktualnie moje auto praktycznie po każdej nocy w ciepłym garażu (+10C) odpala z problemem tj. musi zakręcić 3 - 5 razy wałem zanim odpali. Auto po teście wtrysków metodą przelewową (test OK), wymieniono 2 świece żarowe, wymieniono wężyki paliwowe wraz z gruszką. Po wymianie auto zaczęło palić na dotyk jak z salonu... - po tygodniu wszystko wróciło do stanu z przed naprawy. Więc wróciłem do serwisu, na moją prośbę wymieniono gruszkę na nowy komplet, ale to nic nie pomogło, podłączony komputer podobno nic nienormalnego nie wskazuje. Aktualnie doradca techniczny rozmyśla nad moim przypadkiem i czekam na odpowiedź. Z pozdrowieniem ThM Edytowane 22 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel1586 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Wpadłem na ten temat, a propos świec, nie trzeba czasem rzucić okiem na przekaźnik świec? To on steruje pracą świec i dobiera czas grzania do temp... Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi