motorsport Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, Z tego co się orientuje to meganki wychodziły z kołami zmiennych faz rozrządu i ze zwykłymi, może się mylę jeśli tak to proszę mnie poprawić, mam megankę z 2003 pierwszy wypust, czy jest możliwość zmiany koła zmiennych faz rozrządy na zwykłe? Czy ktoś tak robił? Z góry dzięki za info Edytowane 11 Grudnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topkrk Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Na pewno taki manewr wiązałby się z wymianą sterownika silnika i wiązki elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Z tego co się orientuje to meganki wychodziły z kołami zmiennych faz rozrządu i ze zwykłymi Tylko że meganki II z silnikiem 1,6 16V zawsze miały KZFR. Więc raczej nie da się wymienić KZFR na zwykłe, bo elektronika zgłupieje silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Elektroniki bym się nie obawiał. Ale już dwa razy demontowałem koło - i wg mnie są inne śruby mocujące (tak z pamięci podaję), ale czy jest inny gwint w samym wałku to nie wiem. Plus specjalny kanalik do zasilania olejem koło jak go zatkać. Każdy wałek ma inny simering (inna średnica). [piszę o 2.0 - ale chyba takie same różnice będą w innym]. Więc trzeba by i wałek rozrządu wymienić. A czy w ogóle są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
topkrk Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Koło możesz unieruchomić w najgorszym razie dasz dotoczyć środkową część natomiast zamiana SAGEM 3000 na Siemens sirius to grubsza zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tedy73 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Ja jestem właśnie po takim zabiegu gdyż w megane II 1.6 K4M zerwał się pasek rozrządu i klient przywiózł głowicę kpl niestety od 107KM bez miejsca na czujnik KZFR Więc tak montujemy całą głowicę z wałkami bez KZFR zapinamy rozrząd . Odpalamy auto zapala się check engine. Podłączamy interfejs odczytujemy błąd czujnika KZFR zapisujemy ten błąd następnie podpinamy 2 interfejs by wyciągnąć wsad ECU pod wyciągnięciu programem usuwamy w/w błąd programem następnie wrzucamy edytowany plik do ECU i po problemie zostaje tylko wtyczka do czujnika. Silnik chodzi bez najmniejszych zastrzeżeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi