FRACHU Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Właśnie ze nie wskazówka pokazuje stan paliwa w zbiorniku bardzo dobrze. tyle że lampka świeci cały czas. zastanawiam się czy to nie będzie jakiś problem z czujnikiem w baku paliwa co załącza rezerwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Wskazówką i rezerwą steruje ten sam pływak. Opadając włącza w pewnym momencie prąd na kontrolke. Wiec tam raczej jest ok. Masz może zwarcie na samej kontrolce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRACHU Opublikowano 15 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2007 Na kontrolce napewno nie bo żarówke wjąłem bo oko drażniła. Może zwarcie dotyczy ścieżek na desce licznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszard33 Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 jaka jest rezerwa paliwa (litry) w megane II. Czy zapala się jakaś kontrolka gdy w baku jest mało paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Z tego co pamiętam to rezerwy jest jakieś 6 litrów i zapala się kontrolka oraz słychać sygnał dźwiękowy. 8-) Za każdym uruchomieniem silnika również pojawia się sygnał dźwiękowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 takie dlugie "piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii". w czasie jazdy zawsze piknie w najgorszym momencie ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Jak mam ustawione odliczanie do tankowania to piszczało jak było ok 80-90 km. potem już były chyba kreski... Ciekaw jestem czy jak bym dojechał te 80-90 km czy zajechałbym dalej??? Czy jest rezerwa rezerwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 tez sie nad tym zastanawiam... ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 2 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Kanisterek z piątką do kuferka i możecie sprwadzić ;-) :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_k Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Witam Kolegów! A ja wyjeździłem do maxa, że az zgasł. Pomogła jedynie dolewka paliwka. A kontrolka nigdy się nie zapaliła :roll: Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franz998 Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Otóż...tankuję do pełna,jak zapala mi się kontrolka rezerwy jadę na stację i wchodzi mi 50 litrów.Paliwa było pod korek...odczekałem i nic już nie weszło.Domyślam się,że rezerwa ma ok 10 l.....bo cały zbiornik 60l.Mówię o Scenicu I 1.6 8V .Wskaznik paliwa na desce nie pokazuje full, tzn nie idzie do samej góry,tylko jest pod ostatnią górną kreską jakieś 3-4 mm. Czy tak ma być?I czy ktoś wie ile dokładnie wynosi rezerwa? W poprzednim aucie wskazówka paliwa wychylała się nawet więcej niż trzeba,poza podziałkę... a tutaj nie dochodzi do końca. Może tak ma być i już...proszę o wasze opinie,jakie macie obserwacje na waszych zegarach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Piotrek - To jaki wniosek Dla mnie oczywisty - coś nie tak z kontrolką - zacząłbym od żaróweczki ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Czy tak ma być?I czy ktoś wie ile dokładnie wynosi rezerwa? Pewnie Twój egzemplarz tak ma. O ile się nie mylę, gdzieś wyczytałem, że lampka rezerwy zapala się w gdy w baku jest od 10-5 litrów benzyny. Przypuszczam, że wszystko zależy od egzemplarza. Instrukcja podaje tylko tyle, ze jak zapali się lampka to trzeba jak najszybciej zatankować :-/ nic więcej. Na Twoim miejscu nie przejmowałbym się. Mniej więcej wiesz ile średnio samochód pali, jak zapali się rezerwa wiesz, że spokojnie przejedziesz jeszcze co najmniej 50 km. Praktycznie, w każdym samochodzie rezerwa jest tak ustawiona, że pozwala na przejechanie od 50 do 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Zaświecenie sie kontrolki paliwa jest informacją, że NIEZWŁOCZNIE trzeba zatankować, niezależnie od tego, ile kilometrow można jeszcze przejechać. Podkreśliłem niezwłocznie, bo jazda "na rezerwie" jest szkodliwa dla pompy paliwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Oczywiście masz w 100% rację, tylko że "poziom" rezerwy jest różny w każdym egzemplarzu tego samego modelu, i może być tak, że w moim zapali się przy 10 litrach a u ciebie przy 15 czy 5. Wg mnie każdy kierowca powinien wiedzieć przy jakim poziomie zapala się rezerwa. Ja przynajmniej po zakupie robię taki test na dwóch kolejnych tankowaniach. Na drodze może być różnie, a nie koniecznie stacja benzynowa będzie w pobliżu. W moim starym fiacie kiedyś coś się tak porobiło, że rezerwa zaczynała mi świecić przy połowie baku, fakt, wtedy nie było problemu bo pompa była mechaniczna. Uszkodzeniu uległ "wskaźnik" rezerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi