fatty_boy Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Witam Od jakiegoś czasu w Renault Megane II z silnikiem 812 K4M 1.6 16V 82 kW przy wciskaniu sprzęgła dobiega mnie niepokojący świst. Sprzęgło łapie bez problemu tak jak łapało, ani wyżej ani niżej. Nie ślizga się. Mechanik powiedział, że może być to wina łożyska oporowego występującego w tym modelu. Jako iż auto ma przejechane 118tyś km zdecyduję się chyba na wymianę całego kompletu tj: Nazwa/ towaru / Kod EAN / Cena 804584 VALEO (3276428045849) Wysprzęglik centralny 169,48zł 826303 VALEO (3276428263038) Zestaw sprzęgła 331,36zł 804102 VALEO (3276428041025) Łożysko wyciskowe / oporowe 56,81zł w sumie 557,65zł Do tego przy okazji odstawienia auta do mechanika wymienić muszę sworzeń wahacza dolnego i zastanawiam się nad zakupem: JBJ721 TRW (3322937434848) sworzeń wahacza 40,28zł Mechanik w Gdańsku za wymianę w.w części wraz z dodatkową wymiana oleju silnikowego, który mu dostarczę (ELF Excellium LDX 5w40) chce ok 600zł Moje pytanie dotyczy firm w.w. Czy wybór firm jest słuszny czy szukać czegoś innego oraz czy ceny jakie podałem nie są wygórowane?? Wielkie dzięki za udzielone odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Jeśli chodzi o części to sporo osób poleca LUK. Ja bym nie wymieniał, świszczy mi już drugą zimę i nic poza tym. Kolega aston jeździ jeszcze dłużej i też innych objawów/problemów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatty_boy Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Wielkie dzięki za info. Jak można z tym jeździć to zdecyduję się tylko na wymianę sworznia i oleju. Ze sprzęgłem poczekam ewentulanie do wakacyjnego wyjazdu autem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Objaw ten zniknie jak się zrobi ciepło i będzie spokój do następnych mrozów. A jeżdzę tak już 6 lat. A sprzęgło się wymienia jak się ślizga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Jeszcze do tej wyliczanki powinieneś sobie doliczyć olej do skrzyni. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelosek Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Mi też teraz świszczy sprzęgło i nie rób tego bo to nie ma sensu. Tak jak wyżej mówią wymieniaj jak na prawdę będą problemy z ruszaniem albo z rozpędzeniem się. A w którym miejscu w Gdańsku chciałeś robić sprzęgło? Edytowane 16 Lutego 2015 przez pawelosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stracho Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Nie wiem jak to jest z Renatkami, ale kupywałem jakiś rok temu dla swojego świętej pamięci Nissana również sprzęgło Valeo. Po otwarciu pudełka okazało się, że większość komponentów i tak jest LUK'a. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notandor Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Mi również wydawało się, że wysoko bierze do tego się zaczynamy przyzwyczajać, zaczyna się niby niewinnie od gaśnięcia przy manewrach na niskich obrotach silnika np: parkowanie, wsteczny co zaobserwowałem na dłuższych trasach? Na 5 brak mocy przy 120, 130 niby silnik ma zapas lecz nie może jej przekazać na oś . I nagle redukcja 3 na 2 przed zakrętem 90 - i biegów niema nic nie zadymiło rzadnego żadnego zapachu w kabinie spalonego czy przypalonego sprzegła sprzęgła stop nie masz biegów i ja tak stanołem stanąłem przed opolem Opolem. Prawda jest tak w okolicach 100 000 należy się tego spodziewać. Edytowane 19 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi