bert32 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 A czasem nie znajduje sie tam tarcza 305mm ? 324 nie widziałem takiej tarczy były 308 i 324 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Nie doczytałem że chodzi o Espace 4, w 3 były 305. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chelchow Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Sorka że odkopie temat. Mam Megsa CC 1.9 09r z 280mm na przodzie i zaciskami ATE, z czego widzę to Scenic nie miały takich zacisków. Czy to znaczy że musiał bym zmienić na zaciski/jarzma boscha i dopiero wtedy można by zamontować tarcze 300 Ktoś rozwijał dalej temat hamulców prócz kolegi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Ja wrzuciłem 300 do przodu, mam układ boscha i faktycznie trzeba tylko zmienić jarzma + klocki tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chelchow Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) To nie zostaje mi nic innego jak szukać zacisków od ATE, swoja droga czekam na paczkę i chcę przerobić tył, zaciski też te same 240 -> 270 od Scenica II i Megane II kombi. Edytowane 18 Maja 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wazzabii Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Pamiętajcie przy swapie o rozmiarze felg. Ja miałem 17 cali, więc nie był to problem. Ja zapasu nie miałem, więc nie potwierdzę, czy będzie jeszcze pasował. Informuje, żeby nie było niespodzianek. pozdrawiam swapujących ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert32 Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Do rozmiaru 308mm powinna wystarczyć felga 16' , powyżej obowiązkowo 17' ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chelchow Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Ja mam zaciski ATE, w sobote podmieniłem na chwile samo jarzmo od Scenica II też ATE i wygląda na ta że jest ok. Więc idą do mnie tarcze 300 i klocki. Tył zmieniłem już z 240 na 270 wymiana też tylko jarzma. Felgi mam 18" więc i tak jeszcze sporo miejsca Edytowane 23 Maja 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snozer Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Witam. A czy ktoś może próbował zamontować zaciski z ESPACE z tłoczkiem 60mm na tarczę 280mm? Edytowane 12 Czerwca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojinau Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Ja jestem świeżo po przeróbce na 300 z przodu - robota prosta a dochodzi + 100 do respektu na dzielni bo tarcza z przodu w końcu wypełnia felgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barył Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Podepnę się do pytania kolegi Snozer, czy może ktoś robił takie połączenie tarczy 280 z zaciskiem z tłoczkiem 60? Myślę by spróbować to zrobić w Megane I ph II 1.6 16v, tam jest fabrycznie tarcza 280 i zacisk z tłoczkiem 54. Zaciski z tłoczkiem 60 występują w lagunie I 2.0, 2.2, 3.0, Espace 2.2, 3.0, Scenicu 1.9, Safrane 2.5, 3.0, wyglądają tak samo jak te z tłokiem 54, nie wiem tylko czy wymiary są takie same. Numery zacisków BHS116 117, BHS116E 117E. Pytanie tylko czy da się to zrobić i czy to będzie miało sens? Większy tłok powinien polepszyć siłę hamowania, tylko na ile będzie to odczuwalne pod względem opłacalności całej przeróbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojo81 Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Witam mam pytanie mam w megane ll HB z tyłu tarcze 240 pójdzie założyć 270 Edytowane 21 Marca 2017 przez tojo81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojinau Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Podejdzie:) trzeba tylko jarzmo zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tojo81 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Jarzmo z kombi a łożysko jest to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
escape9 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Jeżeli chodzi o system hamulcowy ATE można bez problemu kupić kompletny zacisk z jarzmem od grand scenic ii w rozmiarze 300 mm. Zacisk ATE ma nieco inne oznaczenie dla wersji 280 mm i 300 mm. Dlatego mając w dobrym stanie zacisk od scenic ii wyczyściłem go dokładnie i polakierowałem, lakierem w spray do zacisków. Najpierw wyjąłem tłoczek za pomocą sprężonego powietrza. Następnie czyszczenie jarzma i zacisku, używając śrubokręta pilnika, szczotek na wiertarkę itd. Na piaskowanie się nie zdecydowałem. Nie mam zdjęć z samej operacji czyszczenia, ale wstawiam już po lakierowaniu. Uszczelnienia były w dobrym stanie więc nie wymieniam, wymyłem w wodzie z płynem do mycia naczyń. Aktualnie czekam na smar do cylinderków ATE oraz pastę do zacisków. Tarcze i klocki już czekają. ATE 300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi