celownik07 Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Witajcie, Podczas gdy muszę wyhamować auto do "zera" zauważyłem, że obroty chwilowo spadają poniżej 1000 (koło 800), po czym regulują się w granicy 1000, tak jakby silnikowi było przez chwile ciężej- coś jak podczas włączania klimatyzacji(klimę mam wyłączoną). Gdzie szukać przyczyny? Podładować akumulator?. Przebieg ok. 75000km Pozdrawiam. Edytowane 25 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 U mnie wolne obroty normalnie są poniżej tysiąca, ale ile dokładnie to nie wiem. Ale zawsze spada poniżej tysiąca i nie próbuje samo podwyższać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celownik07 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) U mnie normalnie wskazuje 1000, lecz ostatnio na postoju spada poniżej (ok.800), słychać że silnik ma ciężej, po czym (2-3 sekundy) i powraca do 1000. Myślałem nad wyjęciem i podładowaniem akumulatora (jeżdżę głównie miasto, krótkie odcinki, raz na miesiąc wypad gdzieś dalej). Bo przy 75k raczej przepustnica nie jest zasyfiona(?) Edytowane 25 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 1000 obr/min to nie są obroty jałowe silnika na postoju, lecz własnie około 800 obr/min. Albo coś masz nie tak, albo źle się zrozumieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 To na pewno normalne w K4M? Ja mam u siebie tak jak w załączniku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Masz dokładnie 750 rpm, czyli tyle ile ma być na wolnych obrotach dla tego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celownik07 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) No ok... Nie ma 1000obr- faktycznie wskazowka jest ponizej. No ale to nie zmienia faktu iz czuc chwilowe zmniejszenie obrotow- tak jakby silnik mial ciezej przez chwile (2sekundy). Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 25 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka94 Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Pytanie do jakiej wartości spadają te Twoje obroty ? Możesz wyczyścić przepustnicę, na forum masz napisane co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celownik07 Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 - zaraz po odpaleniu auta. - pare chwil potem - na rozgrzanym silniku a podczas wyhamowywania do "zera" wskazówka schodzi ponizej 4 kreski (na ok 1-2sekundy), czuć jakby obciążenie silnika, poczym wraca na miejsce tak jak na zdj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Dla tych silników obrotny na biegu jałowym powinny wynosić 750 +/_ 50 rpm. Zaraz po odpaleniu mogą mieć 1100-1200 rpm, a nawet w pewnych szczególnych przypadkach o 200-300 rpm więcej. Zależy to od temperatury zewnętrznej, temp. silnika, stopnia rozładowania akumulatora, włączonej/wyłączonej klimatyzacji i jeszcze paru innych czynników. Najważniejsze, że obroty w miarę rozgrzewania się silnika spadają do wartości nominalnej. Te silniki zawsze miały lekkie falowanie obrotów. Lekkie tzn mniej niż te +/_50 rpm i będzie to słyszalne i wyczuwalne. Najciekawsze jest to, że raz obroty falują, a raz nie. Jeżeli przy hamowaniu obroty lekko spadają poniżej normy, a potem wracają na swoją "pozycje" to nie przejmowałbym się tym zupełnie. Możesz proforma wyczyścić przepustnicę, ale moim zdaniem nic to nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzadki Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) A może kolego Celownik07 za późno wciskasz sprzęgło i przy dochamowaniu do hamowaniu auta "dusisz" go? Edytowane 28 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celownik07 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Wyczyszczę przepustnice. Podładuje aku i chyba wymienię świece bo już czas na nie (75kkm a nie wiem czy poprzedni właściciel wymieniał). Ps. Odpięcie całkowite aku nic poważnego w skutkach nie spowoduje? Rozkodowanie radia imo itp?( przepraszam za ortografie- pisze z telefonu). Mam jeszcze jedno pytanie lecz wymaga to dodania zdjęcia, którego jeszcze nie mam.:) Dzięki za szybka reakcje i pomoc Edytowane 28 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka94 Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Jak odepniesz aku, to rozkodujesz radio. Trzeba będzie wpisać kod :)Nie wiem jak w Megane III, ale w megane II trzeba też przyuczyć szyby (poczytaj na forum). Możesz wymienić świece, jeśli nie masz pewności, że były zmieniane, koszt świec jest nieduży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto197272 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) W Megi 3 po odpięciu akumulatora nie rozkodujesz radia. Po ponownym podłączeniu akumulatora do auta radio nie prosi o podanie kodu. Przynajmniej u mnie tak jest. Edytowane 27 Lutego 2015 przez roberto197272 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi