mrarek Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ale żeście tera namieszali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Pin 30 jest pod stałym plusem, idzie z bezpiecznika mocy pod skrzynką bezpieczników w silniku. Faktycznie na fotce wygląda jakby przewód wychodził z pinu 86 ale podłączony jest pod 87, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ale żeście tera namieszali No to sprawa załatwiona. Ten przekaźnik i nic więcej. Woltomierz 3 przewodowy podpinamy pod zaciski: 86 fabrycznie zabezpieczony plus do zasilania cewki przekaźnika 85 wspólna masa. (2 powyższe równolegle do cewki przekaźnika) 87 stały plus do pomiaru ale obecny dopiero jak przekaźnik zadziała. (po odblokowaniu i do zablokowania zamków) Przy woltomierzu 2 przewodowym: 87 pomiar i zasilanie 85 wspólna masa. (reguły jak wyżej) 2 sposób można także zastosować do woltomierzy 2 przewodowych, wówczas pomiarowy i zasilający + łączymy wspólnie na 87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 No i wytłumaczyłeś to prosto i łopatologicznie, z tym, że nie pin 78 a 87. Czeski błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Ok poprawione. Moja stała przypadłość, mylenie i błyskawiczne zapominanie ciągów cyfr. Nawet nad własną datą urodzenia muszę się zastanowić by ją poprawnie podać.. A tak jeszcze przy okazji, Właśnie zakupiłem w sklepie z częściami komputerowymi takie fajne złącze http://sprzedajemy.pl/adapter-zasilania-2x-molex-na-6-pin-pcie,1788076 Jest to 2x męski MOLEX 3 pinowy i wtyczka do karty graficznej. Koszt 5 zl. Te MOLEX-y będą jako wyjście z licznika, a do tego do kompletu będą MOLEX-y żeńskie jakich jest wiele przy każdym zasilaczu PC-ta. I to już będzie na kabelkach w dorobionej instalacji auta. (w punktach odbioru elektrośmieci można takie za darmo sobie powycinać z przewodami) Mam jeszcze opcję by zastosować męskie MOLEX-y z zasilania starych napędów CD albo HDD ale to zależy jak po wylutowaniu z płytki będzie to wyglądało i czy będzie można do obudowy licznika odpowiednio zastosować. Edytowane 11 Marca 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Zamówiłem trzy mierniki z zamiarem montażu w Megi II i Scenicu II ojca. Jeden w obudowie i dwa bez, dziś dojechały. Mierzyłem na szybko na wyjściu zasilacza do laptopa i muszę powiedzieć że jestem jednak trochę zawiedziony. Dokładność pomiaru ma być 1% i wydawałoby się że nie jest tak źle ale dla prawidłowej wartości ładowania (14,4V +-0,3V przy 20 stopniach) odchylenie może wynieść prawie 0,15V co przy dokładności do jednego miejsca po przecinku daje nawet 0,2V i to może być mylące. Dla przykładu na wspomnianym zasilaczu laptopa miernik w obudowie pokazał 19,7, kolejny 19,8 i ostatni 19,9 ze skokami na 20V. Za takie pieniądze lepsza taka informacja niż żadna i nie neguję sensu montażu takiego miernika i tak go założę, ale ostatnio dużo operowałem miernikiem przy aucie z powodu problemów ze zbyt wysokim prądem ładowania i chyba stąd ten niedosyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 niektóre mierniki mają możliwość regulacji/strojenia (jak zwał tak zwał) małym potencjometrem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Faktycznie jest z tyłu mini śrubeczka do regulacji. Ustawiłem sobie najprecyzyjniej dla wartości 14.4, przy 12 margines trochę rośnie ale i tak jest ok. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) U mnie już licznik wydłubany, rozebrany, PROXXON-em precyzyjnie wycięta niepotrzebna tulejka, i wycięty (wyfrezowany)otwór na wyświetlacz voltomierza. Teraz tylko przelutować przewody na grubsze, już zakute w złączkę MOLEX i składanie. Jutro instalacja w aucie i ..... gotowe. Jednak wtyczki będą na przewodach i ułożone pod licznikiem, jest tam nawet dość wielka wnęka. I wspomniane miejsce na wtyczki. Dodano: 12 mar 2015 - 00:06 no i licznik gotowy Dodano: 12 mar 2015 - 15:51 Tak więc voltomierz w moim sceniolu drugim zabudowany, i co ważne, a doczytałem dopiero jak już był wklejony, (co wiązało się z ponownym rozbieraniem licznika) wyskalowany na obciążonej instalacji w aucie, według tego co pokazywały 3 przyrządy pomiarowe. (niestety nie są legalizowane ale wszystkie 3 pokazywały identycznie, odczyt do 2 miejsc po przecinku) Odchyłka tego w liczniku to +/- 0,03V Po zgaszeniu silnika, jak napięcie się normuje to przy 12,77V na miernikach, voltomierz w liczniku przeskakuje z 12,8 na 12,7V Teraz jeszcze do wyskalowanie drugi voltonierz i dopiero pozamykam licznik osłonami. Druga instalacja też już przygotowana do drugiego sceniola. Tylko licznik w voltomierz uzbroić. Z podłączeniem poszedłem na łatwiznę i z różowego przekaźnika wyprowadziłem tylko jeden przewód z pinu 87, po uprzednim wyfrezowaniu szczeliny na wysokości tego pinu w podstawie przekaźnika, a przy wtyczce MOLEX jest zrobiony mostek pomiędzy + zasilającym i pomiarowym. Masa podłączona pod stałą masę w lewo od licznika. No i moja subiektywna ocena- czerwony wyświetlacz to był idealny wybór. Nie oślepia i nie jest za słaby. Nawet w słoneczny dzień powinno być OK. Kolor jest soczysty i wyraźnie widać cyferki. I kilka fotek z dzisiejszej pracy: Na koniec podziękowania dla pomysłodawcy kol. karllo, a także kol. aniewa, za wskazanie łatwego w dostępie miejsca z odpowiednim potencjałem do podłączenia. :applause: Dodano: 12 mar 2015 - 18:44 W sceniolu syna też już voltomierz zabudowany, w identyczny sposób jak w moim. Edytowane 12 Marca 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 No wygląda fajnie Jutro wraca mój licznik z Kaczorów, to może w sobotę też coś zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Oby tylko na nim plomba nie wisiała skoro po naprawie jest gwarancja. A niestety trzeba wykręcić 8 śrubek TORX 10 i rozpiąc 4 zaczepy. Choć nic nie będziesz grzebał w elektronice licznika, to i tak obudowa musi być otwarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 No racja O ile pamiętam to plomb nie ma na szkle przyciemniającym, więc 8 torxów wykręcę i jakoś zamontuję. Molexów nie mam, ale może coś innego się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 U mnie nakleili dwie plomby i zachodzą na szkło. Ale już dawno po gwarancji. Spodobał mi się pomysł karlo i dzisiaj zamówiłem woltomierz. Wybrałem kolor niebieski by bardzo nie kontrastował z pozostałymi elementami wyświetlacza. Pewnie w niedługim czasie coś wyrzeźbię, dodam jeszcze doklejone do woltomierza prostokątne diodki: niebieską sygnalizującą załączenie sprzęgła sprężarki i czerwoną do grzałek elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) Pod szkłem jest tylko 4-5mm miejsca. ja zdemontowalem jeszcze plastik z przodu, 4 zaczepy, i tam od dołu są 2 odlane tulejki. W jednej są soczewki od diody IMMO, a druga jest pusta ale jest dokładnie w miejscu gdzie trzeba prostokątny otwór na voltomierz wyrzeźbić. Popatrz na moje fotki jest to tam widoczne. Ja bym na Twoim miejscu załatwił sobie możliwość zerwania plomby z zachowanie gwaranci. Nawet bym się tym tematem posłużył, by zobrazować o jaką ingerencję i to tylko plastikowej obudowy chodzi. Dodano: 12 mar 2015 - 22:10 a... dodam jeszcze, że zdobyć MOLEX-y to naprawdę pikuś, a sprawdzają się w tym miejscu rewelacyjnie. Tu przykładowa aukcja gdzie jest jeden wtyk męski i 2 żeńskie: http://allegro.pl/kabel-zasilajacy-molex-na-2x-molex-15cm-hdd-dvd-i5153516907.html TU MASZ DZIEWICZY DO ZAPRASOWANIA: http://allegro.pl/wtyk-zasilajacy-komputerowy-molex-i5051529134.html Mnie pasował taki: http://allegro.pl/kabel-zasilajacy-eps-8pin-na-2-x-molex-delock-15cm-i5143788130.html bo potrzebowałem do 2 aut tylko męskie, żeńskich mam chyba jeszcze 12, powycinanych z przewodami ze starych zasilaczy PC, gdzieś na złomowisku za 6 zł na wagę. Edytowane 12 Marca 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszchm Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 wszystko fajnie zrobione, ale komu to potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi