TheOktik Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Znajomy w Hiszpanii kupił Megane III 1,5dci po stłuczce z przodu. Niestety ucierpiał też komputer od silnika, jest popękany i nie ma z autem komunikacji. Zapłon niby się włącza ale nie reaguje na bodźce. Kupił nowe (!sic) BSI w ASO myśląc, że to to ale niestety auto nie ruszyło. Pozostaje wymiana lub naprawa obecnego komputera od silnika. Z naprawą będzie ciężko, bo jest dobrze pogruchotany. Co potrzebujemy kupić żeby uratować auto? Ja widzę dwa warianty: a) Zakup całego zestawu elektroniki do odpalenia auta Widzę, że są na alledrogo całe zestawy: BSI, UPC, skrzynka bezpieczników i karta/karty z czytnikiem karty. Wydatek 600-900zł Wystarczy to przełożyć i będzie działać od strzału? Zakładam, że CLIP się przyda (na miejscu mają CDIF). Ja bym zrobił przed odpaleniem od nowa konfigurację wyposażenia auta i zapisał bym wtryski po nowemu. Dobrze kombinuję? Coś jeszcze należy wykonać? b)Zakup samego sterownika od silnika Wydatek 200 zł. Przelutowanie EPROMu z jednego do drugiego. CLIP w celu sprawdzenia konfiguracji i zaprogramowania wtrysków. Czy coś jeszcze? Nigdzie nie pisze się o blokadzie kierownicy. Czy to nie jest ważne też? Żeby auto było na miejscu u mnie, spróbował bym sam to ruszyć albo wrzucił bym na lawetę i zawiózł do cinasa. Jednak spod Barcelony przy daleko troszkę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Witam Zestaw startowy to: UCH, karta, blokada kierownicy , wspomaganie , sterownik silnika Jaki masz sterownik w tej megance SID ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAREN Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Cinas wspomaganie czyli kolumnę też trzeba przełożyć? nie może być ze starego auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Elektronika , tam siedzi też IMOO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAREN Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 (edytowane) a mam pytanie czy stary sterownik silnika jest możliwość uratowania go?? chciałem go przeprogramować ale clip siadł i teraz już nic z nim nie mogę zrobić jest jakby nie zaprogramowany. Dałbyś rade go naprawić?? Edytowane 30 Stycznia 2018 przez DAREN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Jak masz uszkodzony sterownik, kupujesz inny z takiej samej wersji meganki, ilośc koni musi się zgadzać i motor też, i potem już sprawa dla kogoś kto kuma to, żeby przypisać wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi