Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

kzfr co się w nim psuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po wymianie całego rozrządu i kzfr postanowiłem rozebrać stare, by zobaczyć co tak naprawdę powoduje to sławne terkotanie. Po rozebraniu na części pierwsze zgłupiałem i nie mam pojęcia co tak naprawdę się uszkodziło. Są tam takie małe kawałki plastiku z gumą jak na zdjęciu. Jest taki przycisk co ciałe pewnie na zasadzie ciśnienia oleju ale co tak terkocze. Może ktoś mi pomoże w odpowiedzi dołączyłem zdjęcia.

post-65014-0-30657000-1434215358_thumb.jpg

post-65014-0-65719700-1434215387_thumb.jpg

Koło rzadko się psuje , co najwyżej jak dłużej się jeździ to wyrabia się ten bolec co blokuje koła. Powodem terkotania jest nie zablokowanie się kół w pozycji "0", co jest spowodowane złym działaniem układu olejowego lub elektrozaworu. Dlatego po wymianie kzfz, ale nie naprawieniu układu olejowego lub elektrozaworu, problem szybko powraca.

Edytowane przez aston76

hm olej wymieniam co 10 tys elektrozawór gdyby był trafiony to na kompie raczej by wyszło. Czyszczę go. No z drugiej strony ja wymieniam go pierwszy raz a mam przejechane 140 tys przy 130 zaczeło terkotać chodź nie powiem ale po wymianie oleju przy 130 poprawiło się i terkotanie było rzadkością. Więc olej ma jakieś znaczenie w tym. Co masz na myśli mówiąc złym działaniem układy olejowego?

Edytowane przez aston76

Mówiąc układ olejowy - mam na myśli jego ilość i ciśnienie oleju w układzie. Częsta jazda po mieście, krótkie odcinki, powodują, że do oleju dostaje się benzyna i rozrzedza go. Dlatego w takim przypadku potrzebne jest skrócenie częstotliwości wymiany oleju. Ponadto benzyna przedostająca się do oleju niszczy pompę oleju, co doprowadza do zmniejszenia wydajności układu.

Edytowane przez aston76