Piccolo Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Moi drodzy, doszła niespodziewana ustereczka. Mianowicie po wymianie oleju (Elf Evolution 900 NF 5W40) i przebyciu 5000 km czujnik poziomu zaskrzeczał że jest mało i należy dolać. Sprawdziłem i faktycznie stan na ostatniej kresce a na bagnecie ledwo minimum (olej wymieniany pod koniec kwietnia) W momencie wymiany było pół stanu Czy to oznaka że coś pada w silniku? Czy może zmienić na 10w? Praktycznie jeżdżę tylko na LPG, PB jedynie podczas startu i osiągnięciu temperatury. Silnik suchy, pod autkiem także. Znajomy sugeruje założenie lubrykantu i obserwację ponieważ mówi że gaz jest suchy i poprzez krótką jazdę na PB tak może się dziać. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki :) Pozdrawiam. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez Piccolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Może choć nie musi, powodów ubywania może być kilka. Sprawdź czy nie wrzuca ci oleju do kolektora dolotowego przez odmę, zdemontować i sprawdzić czy w tylnej jego części nie ma oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Przyjrzy się dokręceniu filtra oleju i korka spustowego w misce olejowej. Przy takim przebiegu nie zmieniałbym na półsyntetyk, gdzieś delikatnie kapie i wykapało prawie 0,5 litr. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejas Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Zobacz czy w płynie chłodniczym nie ma tego oleju Edytowane 18 Czerwca 2015 przez Maciejas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 W płynie czyściutko. Jutro zdejmę osłony plastikowe i popatrzę na korek spustowy oraz resztę elementów czy gdzieś nie ucieka. Chyba dodatkowo założę ten lubryfikator, nie kosztuje dużo pieniędzy a nawet jeżeli nie daje nic, to efekt placebo bezcenny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEvEL Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Witam Mam podobny problem Scenic 2.0 benzyna + LPG i po 5 tyś. km zero oleju elf 5w30 na bagnecie i na kompie. Ile litrów oleju jest na bagnecie między minimum a maximum? Miałem problem z obrotami i wymieniłem odmę 10 mc temu, mało jeżdżę tym samochodem i jestem zaskoczony, że po 5 tyś, musiałem dolewać olej na trasie. Odmę miałem wymienianą tym sposobem, mechanik to lekko przerobił po swojemu. Może tu jest problem z olejem? Wymiana odmy Edytowane 23 Czerwca 2015 przez LEvEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Tym sposobem? Jakieś dodatkowe przeróbki? Tam się nic nie powinno kombinować, wymieniasz i powinno działać. Ja wymieniłem tylko ten łącznik ze zwykłego trójnika na tą puszkę łączącą i problem skrzeczenia ustąpił. Dodatkowo rozebrałem tą górną okrągłą puszkę z membraną i sprężynkami, wyczyściłem w środku wszystko i porozciągałem sprężynki. Kupiłem tylko łącznik, używany z nowszego rocznikowo silnika, a okrągła puszka była moja. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 1000 km za mną, ubytek 1 kreseczki. Obserwuję dalej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Sprawdź kompresję silnika. Przy gazie silnik szybciej pada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piccolo Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Po 10-tym wymieniam rozrząd, pompę oraz KZFR. Przy okazji sprawdzimy kompresję i czy nie ma jakichś wycieków. Dodano: 22 sie 2015 - 10:04 Wczoraj zabraliśmy się za rozrząd. Już wiadomo gdzie uciekał olej - patrząc od przodu auta jedna świeca kompletnie zalana, dodatkowo w kolektorze plastikowym z pół litra kolejne. Kolega mówi że odma czysta i będziemy dziś szukać dalej. Z racji że jedna śrubka na środku silnika od dołu nie daje się odkręcić (jakaś do ustawienia rozrządu) rozbieramy dzisiaj wszystko. Najechane 135.000 km - poprzedni właściciel zarzekał się zmianą rozrządu a tam prawdopodobnie pasek fabryczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs21 Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Znajomy sugeruje założenie lubrykantu i obserwację ponieważ mówi że gaz jest suchy i poprzez krótką jazdę na PB tak może się dziać. Daj spokój wyrzucone pieniądze. Każdy szanujący się gazownik powie Ci, że to pic na wodę. Gaz ma być dobrze wyregulowany i zadbany to daje prawidłową bezawaryjną pracę a nie lubryfikant. I zacytuje tutaj jednego z bardzo dobrych gazowników "Panie lubryfikant jest bardzo dobry, ale... w zupełnie innej branży" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEvEL Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Ponawiam zapytanie. Ile litrów oleju jest na bagnecie między minimum a maximum? Scenic II 2.0 16V 135KM Edytowane 13 Grudnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 około 1 litra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi