Coupe9 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Witam, Z Meganką to nie jest mój pierwszy kontakt, ponieważ jeździłem I w HB i II w Grandtourze. Przesiadłem się do Mazdy 6 2.0 diesel no i chyba wrócę do Megane. Pytanie tylko jest takie jakiś silnik co do dynamiki (zbieranie, wyprzedzanie) radzicie? 1,4 czy 1,6? Interesuje mnie tylko coupe. 1,4 to sa chyba 130/140 konne jak patrzyłem a 1,6 ma 110 koni. Czekam na opinie i jak to ze spalaniem wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jak kupowałem swoje Coupe, to jeździłem sporo 1.6, bo tylko na takie natrafiałem w swojej okolicy. Silnik w miarę ok, w sumie nic do zarzucenia nie miałem. Do czasu aż trafiłem na swój samochód z 1.4 TCe. Różnica jest bardzo duża: moment obrotowy, elastyczność, dynamika, cisza w aucie. W trakcie poszukiwań widziałem w różnych tematach opinie ludzi, że zdecydowanie warto dopłacić do TCe, co mnie niespecjalnie przekonywało. Teraz jednak się pod tym podpisuję. Spalanie mam 8,5. Przeważnie trasy 120km/h, dynamiczna jazda bez piszczenia oponami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Podejrzewam że od Mazdy 6 uciekasz za sprawą problemów akustycznych. Mazdy to ładne i niezawodne auta, ale jeśli chodzi o wyciszenie przy wyższych prędkościach to katastrofa. Jeśli cenisz sobie ciszę przy większych prędkościach i w miarę dynamiczny silnik to jak przedmówca pisze szukaj 1.4 TCe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_C Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jest ciszej owszem, ale i tak podstawowo wygłuszyłem sobie samochód, a do ideału jeszcze długa droga. Przegroda, podłoga, podsufitka, i najważniejsze - uszczelki w około drzwi dodatkowe. Ale TCe to będzie dobry pierwszy krok;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coupe9 Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Podejrzewam że od Mazdy 6 uciekasz za sprawą problemów akustycznych. Mazdy to ładne i niezawodne auta, ale jeśli chodzi o wyciszenie przy wyższych prędkościach to katastrofa. Jeśli cenisz sobie ciszę przy większych prędkościach i w miarę dynamiczny silnik to jak przedmówca pisze szukaj 1.4 TCe. Niezawodne? może i tak ale jeśli dużo remontujesz i za dużo :D Co prawda ciężko pewnie będzie mi się przesiąść z tak wygodnego auta do mniejszego ale coś za coś. Mam dość "bulenia" po kilka tysi za naprawy niesfornego diesla:D Jeszcze takie pytanie ob ostatnio natknąłem się na 1.2 benzyne 130 km. Wie ktoś jak to jeżdzi? Ogólnie jakie są nagminne usterki w benzynka i dieslach megane III i jakie sa tego koszty :) Jedno co mnie martwi na temat Megane to brak na allegro nakładek aluminiowych na pedaly :( a mam bzika na punkcie sportowego wnetrza:D (ledy itd) http://otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-2-16v-tce-energy-bose-pl-dealer-ID4pd4wq.html#20a066e73b jak widac bose, tylko wymienic zarowki na niebieskie/biale w mijania i długich, ledwy w srodku, pedaly i pieeekne auto http://allegro.pl/show_item.php?item=5521139992#03efaaa803 jak powyżej z tym, ze oba to 1.2 130 km... Kiedys jak wyzej pisalem jezdzilem kombi 1.6 16 v 115 km i nie bylo zle ze zbieraniem sie. Ja pytam o moc pod katem wyprzedzania. Nie jestem wariatem i tez nie oczekuje od tego auta jazdy 180-200 km/h tylko 160-170 maks przy rozbujaniu na autostradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Jedno co mnie martwi na temat Megane to brak na allegro nakładek aluminiowych na pedaly Są w wersjach GT/GT-line/Monaco GP/RS. Na allegro kupisz całe pedały za 150zł, nakładki pewnie można przełożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coupe9 Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 (edytowane) No właśnie nie ma pewności, że można przełożyć.. :/ A co myślicie o tym nowym silniku 1.2 130 KM? awaryjny? dość dynamiczny? wiadomo, że to nie to samo co 200-250.. Edytowane 12 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Czekam na opinie i jak to ze spalaniem wygląda. Nie wierzę: chcesz kupić coupe i pytasz o spalanie? Ja mając takie auto czerpałbym frajdę z jazdy a nie przejmowałbym się spalaniem, które w dużej mierze zależy a każdym aucie od stylu, trybu jazdy a nie silnikiem, bo pomiędzy 1,4 a 1,6 nie będzie aż takiej różnicy. Mam nadzieję, że przynajmniej nie będziesz gazował autka Dodano: 11 lip 2015 - 13:36 Jeśli cenisz sobie ciszę przy większych prędkościach i w miarę dynamiczny silnik to jak przedmówca pisze szukaj 1.4 TCe. Podpisuję się pod tym obiema dłońmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi